Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 1. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

MARIBOR - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša. Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pokazalo, da je negativen, po drugem testu pa se je izkazalo, da je pozitiven. Kot danes sporočajo iz UKC, so sprejeli vse ustrezne ukrepe.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu, je STA izvedela iz virov blizu doma starejših. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je tako povzpelo na šest. Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih že 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev je hospitaliziranih v celjski bolnišnici.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbor za finance bo danes nadaljeval razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Poslanske skupine opozicije so k zakonskemu osnutku že vložile množico dopolnil, več kot sto pa so jih napovedali tudi v koaliciji, vendar vseh še niso uspeli pripraviti. Odbor je zato v torek zvečer sejo prekinil in jo nadaljuje danes. Če jo bo danes tudi končal, bodo poslanci zakon, težak tri milijarde evrov, sprejemali v četrtek. Na temo ukrepov pa se bodo predstavniki gospodarskih združenj popoldne srečali s premierjem Janezom Janšo.

LJUBLJANA - Prav tako bi DZ lahko v četrtek odločal o vladnem predlogu za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje. Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev, zato koalicija potrebuje pomoč vsaj dela opozicije. Del pripomb, ki so jih podale poslanske skupine, so po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, upoštevali, dela pa ni bilo mogoče. Predlog je sicer precej razburil javnost. Med drugim je bilo slišati očitke, da je podelitev takšnih pooblastil vojski pretiran ukrep.

LJUBLJANA - Vlada je na torkovi dopisni seji Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo iz proračunske rezerve zagotovila dva milijona evrov. Namenjeni so za dobavo in plačilo reagentov in drugih pripomočkov, potrebnih za laboratorijsko diagnostiko pri testiranju oziroma ugotavljanju okužb z novim koronavirusom. Vlada je z odlokom dopolnila tudi začasne ukrepe na področju zdravstvene dejavnosti. Med drugim v izvajanje nalog, povezanih z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije, vključuje tudi koncesionarje, dovoljeno pa je izvajanje nekaterih nujnih preventivnih pregledov. Prekinila pa je izvajanje porodov na domu.

MARIBOR - Raziskovalca z mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Tine Curk in Urban Bren sta s kolegi iz Velike Britanije in Kitajske zasnovala nov pristop k identifikaciji virusov in bakterij, ki bi lahko pospešil ugotavljanje točne vrste okužbe. To velja tudi za covid-19, kjer je čakanje na rezultat brisa še posebej problematično.

SVET

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v torek dejal, da se svet sooča z največjo krizo po drugi svetovni vojni, saj pandemija novega koronavirusa ogroža vse človeštvo, prinaša recesijo, nestabilnosti, nemire in spopade. Pozval je k usklajenemu odgovoru na pandemijo in koncu političnih igric, ker je na kocki vse človeštvo.

NEW YORK - Vladni strokovnjaki za boj proti novemu koronavirusu ocenjujejo, da bo v ZDA zaradi pandemije umrlo med 100.000 in 240.000 ljudi, predsednik Donald Trump pa je Američane pozval, naj se pripravijo na dva huda tedna. Do torka zvečer se je v ZDA okužilo že 190.000 ljudi, umrlo pa jih je skoraj 4000.

PARIZ - Iz Francije so v torek sporočili, da je zaradi covida-19 v enem dnevu umrlo največ ljudi od izbruha epidemije v državi. Od ponedeljka je v 24 urah umrlo 499 ljudi, skupno 3523. V bolnišnicah je bilo na zdravljenju skupno 22.757 ljudi, 1749 več kot v ponedeljek.

LONDON - V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrl 13-letnik, so zdravstvene oblasti sporočile v torek, ko so poročale o največ smrtnih žrtvah bolezni v enem dnevu, 381. Deček je umrl v ponedeljek v bolnišnici v Londonu in naj bi bil najmlajša žrtev epidemije novega koronavirusa v državi.

PEKING - Kitajska je v svoje uradne statistike o okužbah in žrtvah novega koronavirusa prvič začela vključevati tudi asimptomatske primere, torej ljudi, ki nimajo simptomov bolezni covid-19, a so jim na testu potrdili okužbo. Za to so se odločili po pritiskih in skrbeh, da brez njih ni jasne slike o bolezni na Kitajskem. Nacionalna komisija za zdravje je sporočila, da so v zadnjem dnevu poročali o 130 novih asimptomatskih primerih ter da jih je skupno 1367 pod zdravstvenim nadzorom. Sicer poročajo o 36 novih primerih okužbe pri ljudeh s simptomi covida-19 v zadnjih 24 urah, od tega 35 uvoženih. Umrlo je sedem ljudi.

TAIPEI - Tajvan bo doniral 10 milijonov zaščitnih mask najbolj prizadetim državam v pandemiji novega koronavirusa, je napovedala tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva v Taipeiju, bodo sedem milijonov mask poslali 11 evropskim državam, med njimi Italiji, Španiji in Nemčiji, kjer so zabeležili največ okužb.

BRASILIA - Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek v televizijskem nagovoru priznal, da epidemija novega koronavirusa, ki jo je doslej označeval za majhno gripo in kritiziral omejevanje gibanja v boju proti njemu, predstavlja največji izziv sedanji generaciji. Vztraja pa pri tem, da boj proti virusu ne sme potopiti gospodarstva. Tudi tokrat, že 15 dan zapored, so Brazilci nasprotovanje njegovim izjavam izrazili na balkonih zgradb v mestih po državi z ropotanjem loncev.

HONOLULU - Kapitan ameriške jedrske letalonosilke Theodore Roosevelt Brett Crozier je že v nedeljo vodstvo ameriške mornarice zaprosil za dovoljenje, da večino posadke umakne na kopno zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom, poročajo ameriški mediji. Mornarica zdaj išče rešitve za posadko ladje, ki je zasidrana pri Guamu.

MIAMI - Guverner Floride Ron DeSantis je v torek izjavil, da njegova država ne more sprejeti odgovornosti za več kot 2000 potnikov in članov posadke z dveh turističnih križark Zaandam in Rotterdam, ki sta v lasti podjetja Holland America in ki želita pristati na Floridi. Na obeh ladjah je okrog 300 ameriških državljanov.

ŠPORT

DAKAR - V Senegalu je v 69. letu starosti umrl nekdanji predsednik francoskega nogometnega kluba Olympique iz Marseilla Mababa Pape Diouf, je poročala francoska tiskovna agencija. Kot navaja AFP, je nekdanji novinar, nogometni agent ter prvi temnopolti predsednik Marseilla v letih od 2005 do 2009 umrl za posledicami koronavirusne bolezni.

MADRID - Vodstvo španske nogometne lige na vsak način želi spraviti domače prvenstvo do konca. V ta namen je predlagalo, da bi po umiritvi razmer zaradi koronavirusa tekme igrali vsakih 48 ur, kar pa je nasprotno s pravili, ki zahtevajo, da mora zaradi zdravstvene varnosti nogometašev med tekmama preteči vsaj 72 ur, je danes poročala španska Marca. O tem se je vodstvo lige pogovarjalo s sindikatom nogometnih igralcev, ki ni odločno zavrnil te možnosti, a dejal, da bodo o tem odločali igralci.

MIAMI - Slovenski košarkar Goran Dragić čas epidemije koronavirusa preživlja z družino v Miamiju na Floridi. Nekdanji slovenski kapetan je v pogovoru, objavljenem na portalu ameriške mreže ESPN, dejal, da ne razmišlja o tem, da bi se v času epidemije vrnil v Slovenijo. Če bo to zahteval spremenjeni koledar lige NBA, letos sploh ne bo šel v Slovenijo.

sag/tz
© STA, 2020