Kmetijsko ministrstvo svari pred nakupi rastlin prek spleta

Ljubljana, 30. marca - Različni virusi lahko okužijo tudi rastline, ob epidemiji novega koronavirusa opozarjajo na ministrstvu za kmetijstvo. Ob tem posebej svarijo pred nakupi prek spleta, "saj vnos rastlin iz sveta predstavlja veliko tveganje za vnos škodljivih organizmov, ki niso prisotni v EU". Škodljivi organizmi lahko povzročijo veliko gospodarsko škodo, navajajo.

Brdo pri Kranju.
Orhideje.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na kmetijskem ministrstvu, lahko veliko škode rastlinam naredijo ne le virusi, temveč tudi bakterije, glive, fitoplazme in škodljive žuželke. Prav zato so predpisane stroge zahteve za omejitev širjenja rastlinskih bolezni in škodljivcev.

V času širjenja koronavirusa pa je pomembno, "da imajo pridelovalci na voljo seme in sadilni material, katerega sortnost in kakovost ter zdravstveno stanje so bili uradno preverjeni". "To imejmo v mislih zato, da po umiritvi razmer ne bomo ostali lačni in da bo naša krajina ostala takšna, kot je bila," so pozvali.

Rastlinski škodljivci in bolezni se sicer lahko širijo na več načinov - po naravni poti z vodo, po zraku, z lastnim gibanjem ali pa s pomočjo človeka. "Človek je njihov najboljši prenašalec tudi na daljše razdalje, saj trguje z rastlinami in rastlinskimi proizvodi med celinami in državami," so poudarili na ministrstvu.

Ob tem so posebej posvarili pred nakupi prek spleta. Vnos rastlin iz sveta namreč predstavlja veliko tveganje za vnos škodljivih organizmov, ki niso prisotni v EU.

"Škodljivi organizmi lahko povzročijo veliko gospodarsko škodo, saj v novem okolju nimajo naravnih sovražnikov. Tako posledično povzročajo manjše pridelke in povečano uporabo pesticidov v kmetijstvu ali pa vplivajo na naše naravno okolje," so izpostavili in dodali, da so tujerodne rastline lahko tudi invazivne, torej izpodrivajo domače rastline.

Pri nakupu rastlin in semen preko spleta je zato treba biti zelo pozoren. Pred naročilom je treba najprej preveriti uvozne predpise na spletni strani https://www.gov.si/teme/vnos-osebnih-posiljk-rastlin-in-rastlinskih-proizvodov/. Poleg tega velja pred oddajo naročila povprašati prodajalca, ali so upoštevani uvozni predpisi EU.

Ne sme se naročati semen in rastlin pri dvomljivih spletnih trgovcih iz daljnih držav, če rastlina ni domorodna, pa gre preveriti, ali so na voljo podobne rastline, ki bi bolje uspevale v našem podnebju.

Prav tako morajo kupci preveriti, za katere rastline, rastlinske proizvode in druge predmete je vnos v EU prepovedan, prodajalec pa jim mora pri uvozu zagotoviti, da rastline in semena spremlja fitosanitarno spričevalo, ki potrjuje izpolnjevanje zdravstvenih zahtev za uvoz rastlin v EU.

Izjeme, ki jih je mogoče uvoziti brez fitosanitarnega spričevala iz tretjih držav, so plodovi banane, datljev, ananasa, duriana in kokosa.

Pri naročanju semen, sadik, potaknjencev, cepičev, lončnic, čebulic in podobnega v EU mora medtem kupec zahtevati rastlinski potni list, ki potrjuje, da so bile rastline pridelane pod uradnim nadzorom v skladu s predpisi.

Nekatere škodljivce, ki bi lahko uničevali slovenska drevesa in gozdove, je sicer mogoče prinesti tudi z lesenim pakirnim materialom.

Uvozniki morajo biti zato pozorni tudi na ustreznost lesenega pakirnega materiala, predvsem palet, na katerih v EU uvažajo različno blago. Na njih mora biti vtisnjen ali vžgan žig ISPM 15, ki potrjuje toplotno ali kemično obdelavo lesa.

mrn/bg
© STA, 2020