Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nad bolezen z zdravo prehrano in po priporočilih zdravnikov

Ljubljana, 30. marca - V zvezi z novim koronavirusom kroži več alternativnih načinov zdravljenja. Zdravnica z infekcijske klinike UKC Ljubljana Kristina Nadrah ob tem svetuje, da se držimo zdrave prehrane, skrbimo za hidracijo in počitek ter sledimo navodilom zdravnikov. Zdravila za znižanje telesne temperature uporabimo v priporočenih količinah in ne eksperimentirajmo.

Ljubljana.
Kuhanje, priprava hrane.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nadrahova je v video posnetku, ki ga je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana objavil na svojem twitter profilu, pojasnila, da gre pri covidu-19 za virozo. Čeprav bo bolezen verjetno trajale dlje, kot smo vajeni pri običajni gripi, je podporno zdravljenje enako in vključuje zdravo prehrano, dobro hidracijo, počitek ter zadostno količino spanca. Na mestu je tudi uporaba zdravil, ki znižujejo telesno temperaturo, kot je paracetamol, a samo v priporočenih količinah. Ob tem naj ljudje ne eksperimentirajo z nenavadnimi in pogosto dragimi zadevami.

Ob blagih znakih bolezni je na prvem mestu počitek. "Ne hodimo na Triglav, ne hodimo na Šmarno goro, ampak doma počivamo," je poudarila Nadrahova, ki pa je dodala, da počitek ne pomeni, da samo ležimo v postelji. Izogibamo se pretiranim naporom, tudi psihološkim, uživamo veliko toplih napitkov. Od antipiretikov zdravnica priporoča paracetamol, ker nima stranskih učinkov, medtem ko za druga zdravila npr. ibuprofen zaenkrat ni dovolj informacij.

Prav tako ni v pomoč alkohol, razen za razkuževanje rok. "Namesto da grgrate vodko, si raje z vodko razkužujte roke," je dodala predstavnica UKC. Pitje alkohola namreč izsuši sluznico in jo naredi še bolj ranljivo pred virusom.

Glede prehranskih dodatkov ni popolnoma nobenih dokazov o njihovi učinkovitosti, celo nasprotno je poseganje po njih lahko celo škodljivo. "Kakšen vitamin C verjetno ne bo nič škodoval, je pa vprašanje, če bo sploh koristil," je dodal Nadrahova.

Podobno velja za oreščke. Tudi uporaba cinka, katerega domnevno pozitivni učinki temeljijo na rezultatih študij in vitro, pa je problematična, saj lahko škoduje in zdravnica njegovo jemanje na lastno pest odsvetuje, isto velja za koloidno srebro.

miv/tz
© STA, 2020