Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Poziv k upoštevanju cestnih predpisov za manjšo obremenjenost zdravnikov

Ljubljana, 30. marca - Policija in Agencija za varnost prometa (AVP) sta slovensko javnost pozvali, da zaradi solidarnosti do zdravstvenih delavcev, ki so v tem obdobju še posebej obremenjeni, dosledno spoštuje prometne predpise in se ne dodatno izpostavlja tveganjem ter nevarnostim na cestah.

Lukovica.
Prometna nesreča, policija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V skupnem pozivu so izpostavili pomembnost upoštevanja odloka o začasni prepovedi gibanja ter zbiranja ljudi na javnih mestih. Minuli konec tedna je bilo namreč zaradi lepega vremena na cestah večje število udeležencev v prometu, življenje pa sta na cestah izgubila kolesar in voznik motornega kolesa. V petek, soboto in nedeljo so obravnavali 76 prometnih nesreč.

"Vse udeležence v prometu, ki se morajo odpraviti na nujno pot, pozivamo k doslednemu spoštovanju prometnih predpisov. Ne obremenjujmo zdravstvenega sistema in bolnišničnih kapacitet s posledicami tveganih in nepremišljenih odločitev, z neprilagojeno in neprevidno vožnjo," so zapisali v skupnem pozivu javnosti, v katerem opozarjajo, da večja pretočnost cest ni čas za precenjevanje svojih sposobnosti in ohlapnejše spoštovanje prometnih predpisov.

Agencija za varnost prometa in policija zato priporočata, da čas, ki ga prebivalci zaradi omejevanja širitve novega koronavirusa preživljajo doma, med drugim izkoristijo za obnovo znanja cestno-prometnih predpisov (CPP).

"Naj vas ne zavedejo prazne in bolj pretočne ceste, ki marsikoga lahko zvabijo k prehitri ali tvegani vožnji. Voznike pozivamo k zbrani, trezni, strpni, umirjeni vožnji in dosledni uporabi varnostnega pasu, ki velja za vse potnike v vozilu," so še zapisali.

Letos je na slovenskih cestah doslej umrlo 16 ljudi, devet manj kot v istem obdobju lani.

alz/tz
© STA, 2020