Pregled - novi koronavirus, 29. 3. (nedelja)

Ljubljana, 29. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v nedeljo, 29. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada je ponoči sprejela obširen zakonski predog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov, po besedah premierja Janeza Janše pa je namenjen reševanju življenj, zdravja in ohranjanja drugih vitalnih zmogljivosti države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost in druge. Ukrepi naj bi veljali od 1. aprila do 31. maja.

LJUBLJANA - Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim bo država pomagala delodajalcem, ki bodo delavce zaradi epidemije napotili na čakanje na delo. Vlada ima v času epidemije neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna, omejila bo lahko promet z živili in uravnavala cene, kreditojemalci pa bodo lahko zaprosili za odlog odplačevanja posojil za leto dni.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada je sprejela odlok, s katerim je od ponedeljka prepovedala gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. V zaprtih javnih prostorih bo treba nositi zaščitne maske in rokavice. Vlada je tudi odredila, da bodo od ponedeljka nakupi v trgovinah med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci pa bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Odredila je tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb.

LJUBLJANA - V Sloveniji sta v soboto za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na 11. Test na novi koronavirus so opravili pri 997 osebah, od teh je bilo pozitivnih 46. Število okuženih se je tako povečalo na 730. V bolnišnicah pa se zaradi koronavirusne bolezni trenutno zdravi 101 bolnik, kar je 11 več kot v petek. Od teh 23 oseb potrebuje intenzivno nego.

POSTOJNA - Skupino 40 Slovencev, ki so v soboto ponoči s posebnim letom iz Madrida prispeli v Slovenijo, so namestili v karanteno v hotel Epic v Postojni. Testirati jih še niso utegnili, nameravajo pa za to poskrbeti danes oz. v prihodnjih dneh. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani. Na poti iz Tirolske v Slovenijo pa je skupina 27 slovenskih državljanov, ki so bili tam zaradi izbruha novega korovirusa v 14-dnevni karanteni.

POSTOJNA - V domu starejših občanov v Postojni so si oddahnili. Testi na okužbo z novim koronavirusom, ki so jih pri vseh približno 20 zaposlenih in 40 stanovalcih izvedli po potrditvi okužbe pri enem od zaposlenih, so namreč negativni. Če bi se okužba pojavila še pri katerem od stanovalcev, bi ga preselili na drugo lokacijo.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači virtualno vročil priznanje jabolko navdiha vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče kolikor je mogoče normalno. Ob tem je izpostavil nesebično delo številnih, ki s svojim delom podpirajo človečnost in dajejo upanje.

LJUBLJANA - Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v televizijskem nagovoru poudaril, da je treba upoštevati navodila o izolaciji v času epidemije covida-19, ob tem pa ohranjati "živ in pozoren pogled za ljudi". "Izolacija ne sme pomeniti, da bi na te ljudi pozabili," je dejal in dodal, da lahko na različne načine pokažemo, da nam je mar.

SVET

WASHINGTON - Število žrtev novega koronovirusa v ZDA je v soboto preseglo 2000, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. Število smrtnih primerov se je podvojilo v samo treh dneh. V ZDA so do sobote potrdili več kot 124.000 okužb.

MADRID - V Španiji so znova zabeležili dnevni rekord v številu smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 838 ljudi, kar je šest več kot dan pred tem. Vse skupaj je tej bolezni podleglo 6528 ljudi. Z novim koronavirusom pa se je doslej v Španiji vse skupaj okužilo 78.797 ljudi, kažejo podatki španskega ministrstva za zdravje.

RIM - V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah zahteval 756 življenj, s čimer se je število žrtev bolezni covid-19 povečalo na 10.779. Število potrjenih okužb se je od sobote povzpelo s 70.065 na 73.880. Število okužb narašča počasneje kot v preteklih dneh.

LONDON - Britanski premier Boris Johnson je v pismu sodržavljanom zapisal, da se bodo razmere glede izbruha novega koronavirusa še poslabšale. Pozval jih je, naj ostanejo doma in upoštevajo tudi druga navodila pristojnih za zajezitev širjenja virusa.

PARIZ - V Franciji so izvedli največjo evakuacijo bolnikov z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, iz prenapolnjenih bolnišnic na vzhodu države v zdravstvene ustanove na zahodu. Pristojni želijo s tem sprostiti zmogljivosti na oddelkih za intenzivno nego, ki se pripravljajo na še večji naval v prihodnjih dneh.

DUNAJ - V Avstriji so do davi zabeležili 8291 okužb z novim koronavirusom, bolezni covid-19 pa je podleglo 86 ljudi. V zadnjem tednu se je naraščanje števila okužb v Avstriji nekoliko umirilo, se je pa močno povečalo število mrtvih. Doslej je ozdravelo 479 ljudi, kažejo podatki avstrijskega ministrstva za zdravje.

ZAGREB - Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je vse skupaj doslej okužilo 713 ljudi. Poročajo pa tudi o šesti smrtni žrtvi koronavirusne bolezni 19, je sporočilo hrvaško ministrstvo za zdravje.

BEOGRAD - V Srbiji so v zadnjem dnevu zabeležili 82 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj pa so jih potrdili 741. Za koronavirusno boleznijo 19 pa so umrli še trije ljudje, tako da jih je vse skupaj v Srbiji 13 izgubilo življenje. Epidemiolog Predrag Kon je posvaril, da zdaj prihajajo v fazo, ko se število okužb naglo povečuje.

HAAG - Na Nizozemskem je število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom danes preseglo 10.000, so sporočile tamkajšnje oblasti. V 17-milijonski državi za zdaj niso uvedli strogih omejevalnih ukrepov, temveč poskušajo doseči prekuženost prebivalstva.

TEHERAN - V Iranu je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo še 123 ljudi, od začetka izbruha pa že 2640, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. V zadnjih 24 urah so potrdili 2901 novo okužbo. V islamski republiki so do zdaj potrdili skupno 38.309 okužb.

SEUL - V Južni Koreji je število novih primerov okužbe z novim koronavirusom znova nekoliko upadlo. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so od sobote potrdili 105 novih primerov. Dan pred tem so našteli 146 novih primerov. V državi je bilo do zdaj na testih pozitivnih 9583 oseb.

PEKING - Na Kitajskem so od sobote potrdili 45 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 44 uvoženih primerov. O edini novi domači okužbi so poročali iz osrednje province Henan. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je umrlo še pet ljudi.

FRANKFURT - Finančni minister nemške zvezne dežele Hessen Thomas Schäfer je naredil samomor, ker je bil zaskrbljen, kako se bodo spopadli z gospodarskimi posledicami pandemije novega koronavirusa, je danes sporočil predsednik deželne vlade Volker Bouffier.

ŠPORT

MONACO - Kolesar Tadej Pogačar je bil eden prvih slovenskih športnikov, ki se je srečal s težavami zaradi koronavirusa. Po prekinitvi dirke v Združenih arabskih emiratih je več kot 14 dni preživel v karanteni, po vrnitvi v Monako je lahko nekaj časa normalno treniral, a so se tudi v Franciji razmere hitro zaostrile in je praktično spet v osami, tokrat sicer v malo manj strogi.

RIM - Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je v pogovoru za časnik La Repubblica poudaril, da bo v ponedeljek zaradi pandemije novega koronavirusa predlagal, da se prekinitev vseh športnih tekmovanj podaljša na ves april. To bo veljalo tudi za treninge. V Italiji so zadnjo prvoligaško nogometno tekmo, takrat že brez gledalcev, igrali 9. marca.

LJUBLJANA - Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je v pogovoru za STA dejal, da slovenska atletika povsem podpira odločitev o prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu na naslednje leto. Je pa za to, da se izpelje evropsko atletsko prvenstvo konec avgusta v Parizu.

TOKIO - Olimpijske igre v Tokiu naj bi bile namesto med 24. julijem in 9. avgustom letos poleti prihodnje leto, je poročala japonska nacionalna televizija NHK, ki se je sklicevala na vir pri organizacijskem komiteju iger. Ameriški časnik New York Times je že pred tem zapisal, da naj bi se olimpijske igre začele 23. julija 2021.

PARIZ - Prireditelji največjega kolesarskega spektakla, dirke po Franciji, bodo končno odločitev o izvedbi tekme sporočili najpozneje do 15. maja. Če se bodo razmere povsem umirile, bo dirka na sporedu po načrtu, obstajajo pa še tri možnosti: prestavitev, odpoved ali dirka brez gledalcev. Francoska ministrica za šport je pred dnevi podprla zadnjo možnost, s katero pa se večina kolesarjev ne strinja najbolj.

RIM - Prvi mož Ferrarija Mattia Binotto je v pogovoru za Sky Sport Italia dejal, da bi bilo lahko letošnje sezone v formuli 1 konec šele januarja 2021. Zaradi pandemije novega koronavirusa je bila sredi tega meseca odpovedana velika nagrada Avstralije, naslednjih šest dirk pa je bilo prestavljenih. Letošnja sezona bi se lahko začela najprej 14. junija, ko je na sedanjem programu na vrsti dirka za veliko nagrado Kanade v Montrealu.

bg/bg
© STA, 2020