Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 29. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji sta v soboto za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na 11. Test na novi koronavirus so opravili pri 997 osebah, od teh je bilo pozitivnih 46. Število okuženih se je tako povečalo na 730. V bolnišnicah pa se zaradi koronavirusne bolezni trenutno zdravi 101 bolnik, kar je 11 več kot v petek. Od teh 23 oseb potrebuje intenzivno nego.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada je ponoči sprejela obširen zakonski predog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov, podrobneje ga bodo prvaki koalicijskih strank predstavili na popoldanski novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi epidemije ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na čakanje na delo. Vlada ima v času epidemije neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna, omejila bo lahko promet z živili in uravnavala cene, kreditojemalci pa bodo lahko zaprosili za odlog odplačevanja posojil za leto dni.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU, 29. marca - Vlada je med drugim sklenila, da bodo od ponedeljka nakupi v trgovinah med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci pa bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Odredila je tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb.

POSTOJNA - Skupino 40 Slovencev, ki so ponoči s posebnim letom iz Madrida prispeli v Slovenijo, so ponoči namestili v karanteno v hotel Epic v Postojni. Testirati jih še niso utegnili, nameravajo pa za to poskrbeti danes oz. v prihodnjih dneh. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani.

POSTOJNA - V domu starejših občanov v Postojni so si oddahnili. Testi na okužbo z novim koronavirusom, ki so jih pri vseh približno 20 zaposlenih in 40 stanovalcih izvedli po potrditvi okužbe pri enem od zaposlenih, so namreč negativni. Če bi se okužba pojavila še pri katerem od stanovalcev, bi ga preselili na drugo lokacijo.

LJUBLJANA - Policisti so v sobotnem poostrenem nadzoru nad izvajanjem odloka o začasni prepovedi gibanja izrekli 112 opozoril, na zdravstveni inšpektorat pa so podali tudi 90 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Največ kršitev so zaznali na območju Maribora, Ljubljane in Celja.

LJUBLJANA - Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v soboto kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih v različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih. To otežuje delo zaposlenih, saj morajo vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s covidom-19, kar pomeni, da morajo zaščititi osebje in prostor.

CELJE - Splošna bolnišnica Celje je prejela 20 dodatnih ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, s katerimi se bolnišnica pripravlja na morebitne hujše primere okužb z novim koronavirusom. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob obisku bolnišnice poudaril, gre le za prvo pošiljko od skupaj naročenih 220 ventilatorjev.

LJUBLJANA - Pouk na daljavo se za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kdaj bo to, pa bo po pojasnilih ministrstva odločila zdravstvena stroka. Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport je ta teden osnovnim šolam z okrožnico posredovalo dodatne strokovne smernice za izvedbo ključnih oblik izobraževanja na daljavo, ki jih je pripravil zavod za šolstvo skupaj s strokovnjaki. Pri tem je pozvalo ravnateljice in ravnatelje ter učiteljice in učitelje, naj proces učenja nemoteno izvajajo dalje.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači virtualno vročil priznanje jabolko navdiha vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče kolikor je mogoče normalno. Ob tem je izpostavil nesebično delo številnih, ki s svojim delom podpirajo človečnost in dajejo upanje.

LJUBLJANA - Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v televizijskem nagovoru poudaril, da je treba upoštevati navodila o izolaciji v času epidemije covida-19, ob tem pa ohranjati "živ in pozoren pogled za ljudi". "Izolacija ne sme pomeniti, da bi na te ljudi pozabili," je dejal in dodal, da lahko na različne načine pokažemo, da nam je mar.

SVET

MADRID - V Španiji so znova zabeležili dnevni rekord v številu smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 838 ljudi, kar je šest več kot dan pred tem. Vse skupaj je tej bolezni podleglo 6528 ljudi. Z novim koronavirusom pa se je doslej v Španiji vse skupaj okužilo 78.797 ljudi, kažejo podatki španskega ministrstva za zdravje.

DUNAJ - V Avstriji so do davi zabeležili 8291 okužb z novim koronavirusom, bolezni covid-19 pa je podleglo 86 ljudi. V zadnjem tednu se je naraščanje števila okužb v Avstriji nekoliko umirilo, se je pa močno povečalo število mrtvih. Doslej je ozdravelo 479 ljudi, kažejo podatki avstrijskega ministrstva za zdravje.

TEHERAN - V Iranu je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo še 123 ljudi, od začetka izbruha pa že 2640, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. V zadnjih 24 urah so potrdili 2901 novo okužbo. V islamski republiki so do zdaj potrdili skupno 38.309 okužb.

BANGKOK - Na Tajskem so danes zabeležili 143 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje število novih primerov v enem dnevu. Vse skupaj se je doslej tam okužilo 1388 ljudi. Koronavirusna bolezen 19 je v tej državi zahtevala sedem življenj.

NEW DELHI - V Indiji se zaradi karantene, ki so jo uvedli v okviru boja proti novemu koronavirusu, soočajo s številnimi težavami. V hudih težavah so se znašli predvsem revni, ki so ostali brez dela. Indijski premier Narendra Modi se je sodržavljanom opravičil.

NUUK - Grenlandske oblasti so v prestolnici Nuuk prepovedale prodajo alkohola, s čimer želijo zmanjšati nasilje nad otroki v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

ŠPORT

RIM - Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je v pogovoru za časnik La Repubblica poudaril, da bo v ponedeljek zaradi pandemije novega koronavirusa predlagal, da se prekinitev vseh športnih tekmovanj, tudi nogometnih, podaljša na ves april. To bo veljalo tudi za treninge. V Italiji so zadnjo prvoligaško tekmo, takrat že brez gledalcev, igrali 9. marca.

LJUBLJANA - Predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Dobnikar je v pogovoru za STA dejal, da slovenska atletika povsem podpira odločitev o prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu na naslednje leto. Drugačna odločitev ne bi mogla biti, obenem pa je za to, da se izpelje letošnje evropsko prvenstvo v kraljici športov, ki naj bi bilo med 25. in 30. avgustom v Parizu. Svetovna atletika je bila ena prvih mednarodnih športnih zvez, ki je morala odpovedati in na prihodnje leto prestaviti veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo v dvorani, ki je bilo sredi marca predvideno v kitajskem Nanjingu, ta teden pa je bilo na naslednje leto prestavljeno tudi prvo večje slovensko tekmovanje, majski maraton v Radencih.

TOKIO - Japonska nacionalna televizija NHK je poročala, da naj bi bile olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu poleti, pri tem pa se je sklicevala na vir v organizacijskem komiteju iger, ki bi sicer morale biti med 24. julijem in 9. avgustom letos, a so jih zaradi pandemije koronavirusa prestavili. Ameriški časnik New York Times pa je že pred tem zapisal, da naj bi se OI prihodnje leto začele 23. julija. Zaključek bi bil tako 8. avgusta, paraolimpijske igre pa bi potekale med 24. avgustom in 5. septembrom prihodnje leto.

bg/jaz
© STA, 2020