Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 29. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada je po dveh dneh zasedanj sprejela obširen zakonski predog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19 za državljane ter gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov. Cilji ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada je kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja bo odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi. V Levici so ob tem opozorili, da vlada na eni strani načrtuje vedno bolj invazivne ukrepe, na drugi pa ne vidi težav v tem, da na tisoče ljudi dela v proizvodnih halah brez ustrezne zaščite.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vlada je na sobotni seji med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji.

LJUBLJANA - Pouk na daljavo se za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kdaj bo to, pa bo po pojasnilih ministrstva odločila zdravstvena stroka.

POSTOJNA - Skupino 40 Slovencev, ki so ponoči s posebnim letom iz Madrida prispeli v Slovenijo, so ponoči namestili v karanteno v hotel Epic v Postojni. Testirati jih še niso utegnili, nameravajo pa za to poskrbeti danes oz. v prihodnjih dneh. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani. Zdaj bosta zanje skrbela po dva pripadnika civilne zaščite in Rdečega križa, prav tako so v ta namen najeli tudi varnostnika.

LJUBLJANA - Vlada bo po napovedi uradnega govorca vlade Jelka Kacina spremenila odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih. S tem se bo odzvala na sobotne kršitve odloka in pozive županov k zaostritvi ukrepov. Lepo vreme je namreč v soboto kljub prepovedi zbiranja na javnih površinah zaradi omejevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom številne premamilo na plano.

LJUBLJANA - Inšpektorat za delo je v času od razglasitve epidemije novega koronavirusa 14. marca prejel okoli 70 prijav nepravilnosti, ki se nanašajo tako na varnost in zdravje pri delu kot na področje delovnih razmerij. Hkrati je zabeležil okoli 140 zaprosil za strokovno pomoč, ki jih je bilo denimo v celotnem lanskem letu 1790. Prijave se nanašajo tako na vprašanja osebne zaščitne opreme, razdalje in podobno, kot tudi na vprašanja odpovedi delovnega razmerja.

LJUBLJANA - Brniško letališče bi moralo preiti na poletni vozni red, a ta še ne bo zaživel, saj je od sredine meseca zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa ukinjen ves javni potniški promet. Škode še ne znajo oceniti, upajo pa, da bo čim prej vzpostavljen vozni red, ki bo tako po številu destinacij kot obsegu letenja čim bolj podoben zastavljenemu.

LJUBLJANA - V času epidemije covida-19 se je zmanjšala dostopnost kroničnih bolnikov do rednih pregledov. Bolnike z multiplo sklerozo zato v celjski bolnišnici pozivajo, naj brez posveta z nevrologom ali medicinsko sestro ne prekinjajo ali spreminjajo režima zdravljenja. Opozarjajo pa, da je zaradi nekaterih zdravil tveganje za pojav virusnih okužb povišano.

LJUBLJANA - Glasbenik in filozof Jani Kovačič je nedavno izdal knjigo in album Orfej iz pekla, ki prinaša njegovo interpretacijo pesmi iz taborišč med 2. svetovno vojno, ki jih je zbral, zapisal in še po vojni izvajal taboriščnik Aleksander Kulisiewicz. Trenutna karantena Kovačiča spominja na tisti čas. "Več kot pet se nas ne sme družiti," je ponazoril.

SVET

WASHINGTON - Število žrtev novega koronovirusa v ZDA je v soboto preseglo 2000, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. Število smrtnih primerov se je podvojilo v samo treh dneh. V ZDA so do sobote potrdili več kot 124.000 okužb. Žarišče izbruha je New York, kjer so do sobote potrdili 53.000 primerov. V tem mestu je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 672 življenj. Po vsej državi je bolezni podleglo 2185 ljudi.

LONDON - Britanski premier Boris Johnson je v pismu sodržavljanom zapisal, da se bodo razmere glede izbruha novega koronavirusa še poslabšale. Pozval jih je, naj ostanejo doma in upoštevajo tudi druga navodila pristojnih za zajezitev širjenja virusa.

SEUL - V Južni Koreji je število novih primerov okužbe z novim koronavirusom znova nekoliko upadlo. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so od sobote potrdili 105 novih primerov. Dan pred tem so našteli 146 novih primerov. V državi je bilo do zdaj na testih pozitivnih 9583 oseb.

PEKING - Na Kitajskem so od sobote potrdili 45 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 44 uvoženih primerov. O edini novi domači okužbi so poročali iz osrednje province Henan. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je umrlo še pet ljudi. V mestu Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, medtem počasi rahljajo stroge ukrepe, ki so jih oblasti uvedle za preprečitev širjenja virusa.

MOSKVA - Svetovno znano gledališče Bolšoj v Moskvi prvič v svoji dolgoletni zgodovini prikazuje baletna in operna dela na spletu. Do 10. aprila bo prikazal več svojih razprodanih predstav. Za začetek so v petek ob svetovnem dnevu gledališča na YouTubeu prikazali balet Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega, v soboto pa Trnuljčico istega skladatelja.

ŠPORT

MONACO - Kolesar Tadej Pogačar je bil eden prvih slovenskih športnikov, ki se je srečal s težavami zaradi koronavirusa. Po prekinitvi dirke v Združenih arabskih emiratih je več kot 14 dni preživel v karanteni, po vrnitvi v Monako je lahko nekaj časa normalno treniral, a so se tudi v Franciji razmere hitro zaostrile in je praktično spet v osamitvi. "Konec prejšnjega teden smo dobili prepoved zapuščanja domov, od takrat tudi trening zunaj ni več dovoljen. Spet sem v karanteni, sicer v malo manj strogi, na srečo vsaj skupaj s svojim dekletom. Dnevni ritual je sedaj iz dneva v dan dokaj podoben," je sporočil as ekipe UAE Emirates.

WASHINGTON - Japonska teniška zvezdnica Naomi Osaka je prek Twitterja dejala, da je razočarana zaradi prestavitve olimpijskih iger v Tokiu na naslednje leto, a jo podpira, saj drugače zaradi pandemije novega koronavirusa skorajda ne bi moglo biti. "Šport nas bo ponovno združil kot vedno, vendar v primeru OI še ne letos," je zapisala 22-letna nekdanja prva igralka sveta in dodala: "Zdaj je čas, da prebivalci vseh držav sveta, različnih okolij in prepričanj ter ras stopimo skupaj in rešimo čim več življenj." Lani je zmagala na odprtem prvenstvu Avstralije, predlani pa je za odprtem prvenstvu ZDA postala prva japonska tenisačica, ki je osvojila turnir za grand slam.

RIM - Prvi mož Ferrarija Mattia Binotto je v intervjuju za Sky Sport Italia dejal, da bi bilo lahko letošnje sezone v formuli 1 konec šele januarja 2021. Zaradi pandemije novega koronavirusa je bila sredi tega meseca odpovedana velika nagrada Avstralije, naslednjih šest dirk pa je bilo prestavljenih. Letošnja sezona bi se lahko začela najprej 14. junija, ko je na sedanjem programu na vrsti dirka za veliko nagrado Kanade v Montrealu. Prestavljene pa so bile tekme v Bahrajnu (Sahir), Vietnamu (Hanoi), na Nizozemskem (Zandvoort), Španiji (Barcelona), Monaku (Monte Carlo) in nazadnje tudi velika nagrada Azerbajdžana, kjer bi morala biti dirka v Bakuju sicer na sporedu 7. junija.

NEW YORK - Jim Dolan, lastnik ekipe severnoameriške košarkarske lige NBA New York Knicks, je bil pozitiven na novi koronavirus, poroča spletna stran NBA. Dejal je, da je v osamitvi in da skoraj ne kaže znakov simptomov ter bo zato še naprej opravljal delo izvršnega predsednika družbe Madison Square Garden Company. V sklopu omenjene družbe deluje tudi ekipa severnoameriške hokejske lige NHL New York Rangers ter upravljanje slovite dvorane Madison Square Garden. Štiriinšestdesetletni James Dolan je prvi lastnik ameriških poklicnih lig, ki je bil pozitiven na sars-cov-2.

pa/jaz
© STA, 2020