Ljubljanska univerza in njene članice aktivno za omejevanje novega koronavirusa

Ljubljana, 27. marca - Na Univerzi v Ljubljani želijo aktivno prispevati v boju z novim koronavirusom. Tako na sami univerzi kot njenih članicah izvajajo nekatere programe, s katerimi želijo dati svoj doprinos k omejevanju širitve virusa in zmanjševanju posledic, ki jih ta povzroča, so sporočili z univerze.

Ljubljana.
Računalniki, internet, medmrežje, tehnologija, splet, hekerstvo, informacijska tehnologija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na fakulteti za farmacijo so tako ustanovili delovno skupino, ki bo spremljala novosti na področju zdravil za covid-19. Na podlagi tega bo pripravljala obvestila, ki bodo temeljila na neodvisnih, znanstvenih in kliničnih rezultatih, in jih posredovala laični in strokovni javnosti. Na ta način bodo poskušali prispevati k boljši informiranosti, predvsem pa k bolj učinkoviti terapiji.

Na fakulteti za elektrotehniko je ekipa 4PDIH pripravila spletno orodje Pomoč na dlani. Namen orodja je odkriti čim več organizacij, ki nudijo brezplačno pomoč, in jih povezati s tistimi, ki jo potrebujejo, npr. s starostniki, ki ne morejo sami v trgovino, ali pa s starši, ki nimajo varstva za otroke.

Na fakulteti za strojništvo so pripravili predloge za boj proti novemu koronavirusu na več področjih, kot so zaznava okuženih, zaščita pred okužbami in medicinske naprave za bolne, sodelavci naravoslovnotehniške fakulteti pa podjetjem svetujejo pri izdelavi zaščitnih sredstev.

Na veterinarski fakulteti imajo še naprej odprte klinike za živali, vendar te delujejo v omejenem obsegu z dežurnimi ekipami. Na fakulteti spremljajo tudi vse informacije glede morebitne vloge živali pri prenosu koronavirusa. "Za zdaj prenos še ni potrjen, ni pa tudi še povsem izključen," je univerza navedla v sporočilu za javnost.

Oddelek za psihologijo filozofske fakultete na spletni strani v času izrednih razmer objavlja številne strokovne in znanstvene članke, ekipa psihosocialne svetovalnice, ki deluje v okviru pedagoške fakultete, pa je pripravila nekaj nasvetov za zaposlene in študente, kako se učinkovito spoprijemati s trenutnimi okoliščinami. Ekipa je na voljo tudi za svetovanje. Fakulteta za šport je v sodelovanju s partnerji pripravila nasvete za vadbo.

Na ljubljanski univerzi pravijo, da je čas izolacije lahko tudi priložnost za poglobljen razmislek in pogovor o nadaljevanju študija, raziskovanju kariernih priložnosti in načrtovanju zaposlitve, zato so za študente univerze še naprej dostopni karierni svetovalci z individualnimi svetovanji, ki jih izvajajo v živo preko spleta, elektronske pošte ali po telefonu.

ako/apo
© STA, 2020