Perko: Prestavitev OI za OKS trenutno ni velika težava

Ljubljana, 27. marca - Mednarodni olimpijski komite je pred dnevi zaradi pandemije novega koronavirusa na leto 2021 prestavil OI v Tokiu. Za mnoge, predvsem športnike, je odločitev prišla pozno. A vpleteni so morali upoštevati tudi finančne vidike preložitve OI. Kot pravi generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko, zanje za zdaj to ni velika težava.

Ljubljana.
Generalni sekretar OKS Blaž Perko.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Prezgodaj je govoriti o finančnih posledicah prestavitve iger. A v tej fazi za OKS niti ni taka težava, ker smo določene predhodne rezervacije in avanse opravili prek organizacijskega komiteja iger, kar se bo preneslo v prihodnje leto," je na spletni videokonferenci STA povedal Perko in se dotaknil tudi posledic za slovensko hišo v Tokiu.

"Glede slovenske hiše smo se z lastnikom dogovorili, da se zadeva prestavi na nov termin iger. Tako za zdaj tudi tukaj ni bilo izgubljenih sredstev. Podobno velja za rezervacije hotelov. Edino, kar je, je to, da so bila določena sredstva namenjena za priprave športnikov na igre. Ti bodo morali ponoviti ta cikel in bo posledično treba zagotoviti dodatna sredstva," je pojasnil Perko.

Sicer pa poudarja, da takšna prestavitev predstavlja neznano. "Gre za to, da so se vsi sistemi ustavili naenkrat. Vse se bo prilagajalo na novo, nihče pa ne ve, kako bo. Tudi to, kako se bo razvijala pandemija. Trenutno so po našem vedenju vse to neznanke. Vse organizacije pripravljajo načrte in se pripravljajo na novo stanje, ampak je vse še nedefinirano. Počakati bo treba, da bomo vedeli, kje in kako začeti," je še povedal Perko.

Letošnje OI bi sicer morale biti med 24. julijem in 9. avgustom. Pandemija omenjenega virusa pa je poskrbela, da se je prvič v dobi modernega olimpizma zgodilo, da bodo igre prestavljene, doslej so jih odpovedali le zaradi svetovnih vojn. Tako so odpadle letne igre v Berlinu 1916, Tokiu 1940 in Londonu 1944 ter zimske igre v Cortini d'Ampezzo 1940 in Sapporu 1944.

Odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja je sprožila plaz pozitivnih odzivov po vsem svetu. Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in športne zveze po vsem svetu so jo pozdravili. Tudi predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec meni, da je le prevladal zdrav razum.

lr/alz
© STA, 2020