Evropski parlament potrdil tri izredne ukrepe v boju proti koronavirusu

Bruselj, 26. marca - Evropski poslanci so danes z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku potrdili tri izredne zakonodajne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu.

Avstralija, Canberra.
Voditelji držav G20 so se na današnjem virtualnem vrhu dogovorili, da bodo prek različnih ukrepov svetovnemu gospodarstvu namenili 5000 milijard dolarjev (4618 milijard evrov). Napovedali so skupen nastop v boju proti novemu koronavirusu in sodelovanje z drugimi mednarodnimi institucijami.
Foto: dpa/STA

Pri prvem ukrepu gre za preusmeritev 37 milijard evrov kohezijskih sredstev EU v pomoč zdravstvenim sistemom, malim in srednjim podjetjem, trgu dela in drugim ranljivim delom gospodarstev članic.

Drugi ukrep je prekinitev izvajanja evropskih pravil o dodeljevanju slotov na letališčih v EU, kar naj bi letalskemu sektorju pomagalo pri odzivanju na pandemijo covida-19, obenem pa naj bi s preprečitvijo praznih letov prispevalo k zmanjšanju izpustov.

Pri tretjem ukrepu gre pa za razširitev uporabe solidarnostnega sklada, iz katerega lahko sicer članice črpajo pomoč v primeru naravnih nesreč, kot so poplave, gozdni požari, potresi, nevihte in suša, tudi na nujne primere na področju javnega zdravja.

pm/ms
© STA, 2020