Janša in Pahor znova za aktivacijo posebnih pooblastil vojski, večji del opozicije načeloma proti

Ljubljana, 26. marca - Premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor sta se po srečanju štirih predsednikov ponovno zavzela za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi oz. dodelitve izrednih pooblastil vojski.

Ljubljana, predsedniška palača.
Izjave za medije po izrednem srečanju štirih predsednikov, na katerem so spregovorili o delovanju političnih institucij v času krize, o njihovem sodelovanju ter skupnih prizadevanjih za politično enotnost za usklajeno delovanje.
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Notranji minister Aleš Hojs pa medtem med poslanskimi skupinami išče podporo predlogu, ki v državnem zboru potrebuje dvotretjinsko podporo navzočih poslancev. Odzivi kažejo, da v opoziciji z izjemo SNS načelno niso naklonjeni uveljavitvi takšnega ukrepa.

Po mnenju Levice bi bil ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven. V SD po besedah predsednika stranke Dejana Židana navedbe o aktivaciji vojske trenutno razumejo kot najavo represije.

Tudi poslanka KMŠ Jerca Korče je ocenila, da razmere ne zahtevajo aktivacije pooblastil vojski na zalogo. V SAB pa po besedah predsednice Alenke Bratušek od Hojsa pričakujejo dodatno utemeljitev predloga.

pa/spc/bs
© STA, 2020