Janša optimistično o že prebolelih, v prihodnjih tednih na preizkušnji kapacitete zdravstvenega sistema

Ljubljana, 26. marca - Premier Janez Janša je v izjavi po srečanju štirih predsednikov navedel tudi nekaj spodbudnih novic. Nekateri oboleli so se namreč že pozdravili, danes pa so z aparata odklopili prvega bolnika pri nas, ki je rabil umetna pljuča, saj lahko diha sam.

Ljubljana, predsedniška palača.
Izjave za medije po izrednem srečanju štirih predsednikov, na katerem so spregovorili o delovanju političnih institucij v času krize, o njihovem sodelovanju ter skupnih prizadevanjih za politično enotnost za usklajeno delovanje.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je dejal Janša, v času pandemije prihajajo tako dobre kot slabe novice. Opozoril je na omejenost kapacitet zdravstvenega sistema, ki bodo na preizkušnji v prihodnjih tednih. Poudaril je, da noben ukrep, zakon ali dekret ne more storiti več od tega, da se sami zavedamo, da moramo varovati sebe in druge.

Ker za vsakega ni mogoče zagotoviti profesionalno izdelane zaščitne opreme, je pozval k pragmatičnosti. Za zaščito vseh, ki ne delajo v zdravstvu, ni nujno potrebna maska, izdelana na Kitajskem. Tudi platnena nudi boljšo zaščito od rokava, če jo pravilno uporabljamo, meni.

spc/bs/bs
© STA, 2020