Letalske družbe zaradi zaprtja letališč prilagodljive do kupcev

pripravil Gregor Mlakar

Ljubljana, 26. marca - Letalske družbe so se na dejstvo, da številne države zaradi pandemije koronavirusa začasno zapirajo svoje meje in prepovedujejo potovanja, odzvale s sprejetjem ukrepov za pomoč strankam, ki morajo preložiti ali odpovedati potovanje. Večina zagotavlja vračilo denarja v primeru odpovedi leta, nekatere pa dobropise.

Nemčija, Hahn.
Letalski prevoznik Ryanair.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tudi slovenska vlada je 17. marca začasno prepovedala redni potniški letalski promet na Letališču Jožeta Pučnika, kar za zdaj velja do konca marca.

V družbi Fraport vsem, ki bi morali v tem času potovati preko ljubljanskega letališča, svetujejo, da se za informacije obrnejo na letalske prevoznike, pri katerih so kupili letalske vozovnice. Ti so trenutno povsem zasuti s klici, zato vsi osnovne informacije glede menjave vozovnic ali zahtev za vračilo kupnine objavljajo na svojih spletnih straneh.

Večina stranke naproša, da se nanje zaradi obremenjenosti obračajo le tisti, ki jih do predvidenega poleta loči manj kot 72 ur.

STA je zbrala nekaj osnovnih informacij evropskih letalskih družb, ki letijo z ljubljanskega letališča oziroma s katerimi Slovenci najpogosteje letijo z bližnjih letališč.

Ryanair
Ryanair je 24. marca za zdaj napovedal ustavitev vseh poletov v aprilu in maju. Potniki, ki so jim odpovedali lete, najpozneje dva tedna pred letom prejmejo e-pošto ali spročilo SMS z možnostmi, da zahtevajo povračilo denarja ali preložitev potovanja.

EasyJet
V družbi pravijo, da bodo kupcem že kupljenih in na novo kupljenih vozovnic dovolili enkratno brezplačno spremembo termina poleta. Za zdaj časovni okvir te možnosti še ni bil natančno določen.

Iberia
Potniki lahko vozovnice, ki so jih kupili pred 11. marcem in veljajo za zdaj za polete do konca aprila, zamenjajo za katerokoli destinacijo v enakem znesku. Ukrep velja za vsa potovanja do konca leta. Potniki lahko zaprosijo tudi za dobropis in denar izkoristijo pozneje.

Lufthansa
Kupljene letalske vozovnice lahko kupci brezplačno zamenjajo za nove termine do konca avgusta, in sicer za polete do konca leta. V primeru višje cene nove vozovnice bodo kupcem priznali dodaten popust v višini 50 evrov, ostalo razliko je treba doplačati. Omenjene ugodnosti veljajo tudi za vse potnike znotraj omenjene letalske skupine, torej letalskih družb Swiss Air, Austrian Airlines, Brussels Airlines in Eurowings.

Alitalia
Kupce vozovnic za potovanja med 23. februarjem in 31. majem pozivajo, da termine poletov spremenijo pred koncem maja. Let bodo lahko odložili do konca leta ali zahtevali vračilo v obliki dobropisa, ki ga bodo lahko koristili v letu dni. Tisti, ki so jim pred tem polete že odpovedali, pa lahko zahtevajo polno povračilo denarja.

Air France
Za vse nakupe letalskih vozovnic za potovanja do konca maja lahko kupci brezplačno do konca septembra opravijo menjavo terminov. Nov termin lahko izberejo v obdobju do konca novembra. Razliko v ceni bo potrebno doplačati, če enake cene vozovnice ne bo na voljo. Tisti, ki so jim polete že odpovedali, lahko zahtevajo polno povračilo denarja.

British Airways
Letalska družba se trenutno odpoveduje vsem doplačilom za preložitev ali odpoved potovanja do konca maja. Kupci lahko odpovedo svoje vozovnice in prejmejo dobropis v enaki vrednosti, ki ga bodo lahko izkoristili v letu dni od prvotno načrtovane poti. Če bo karta dražja, bodo obračunali razliko, če bo cenejša, pa bo razliko mogoče porabiti z naslednjim nakupom.

KLM
Tudi pri tej družbi ne bodo zaračunavali dodatnih stroškov v primeru menjave letalskih kart, kar velja za vse že kupljene. Kupci lahko do konca septembra preložijo potovanje ali zahtevajo dobropis, tudi če je datum odhoda že potekel. Tisti, ki jim je družba odpovedala let oziroma jim ga bo, bodo prejeli povrnjen denar.

Turkish Airlines
Potnikom, ki so vozovnice kupili pred 20. marcem in veljajo za polete do konca leta, bodo omogočili brezplačno menjavo terminov. Te bodo lahko izkoristili do konca februarja 2021. Vsem, ki za zdaj med 20. marcem in 12. aprilom ne bodo mogli leteti, bodo porabo kart ob rezervaciji dovolili leto dni, torej do 12. aprila 2021.

Air Serbia
Potnikom, ki so jim odpovedali lete ali niso prepričani, kdaj bodo spet lahko potovali, so omogočili dobropis, s katerim bodo lahko kupili letalske vozovnice v novih terminih. Vrednostni bon, ki ga snamejo kar na spletni strani, je v vrednosti že kupljene vozovnice ter povečan za deset odstotkov in takso za gorivo. Izkoristiti ga bo mogoče v letu dni od dneva izdaje.

Lot Polish Airlines
Imetniki vozovnic, ki so te kupili za polete do 11. aprila, bodo lahko brezplačno za največ leto dni preložili potovanje, za odločitev pa imajo čas do konca avgusta. V tem primeru jim bodo omogočili 30-odstotni popust pri naslednjem nakupu. Potniki lahko tudi zamenjajo destinacijo ob doplačilu za morebitno dražjo vozovnico. Če te možnosti ne bodo sprejemljive, bodo vsem, ki so ostali brez leta, povrnili denar.

Wizz Air
Potnike, ki so jim lete odpovedali, pravočasno obveščajo in jim ponudijo povračilo denarja. Ponovna rezervacija novih kart je trenutno mogoča le za tiste destinacije, kjer letališča še delujejo in ni omejitev zračnega prometa. Ob tem opozarjajo, da bo zaradi velikega števila zahtev vračilo denarja trajalo nekoliko dlje, kupci pa bodo o tem obveščeni po e-pošti.

Croatian Airlines
Potnikom, ki so jim med 31. marcem in 31. majem odpovedali let ali ne želijo potovati, omogočajo, da enkrat brezplačno spremenijo datum potovanja, ki ga morajo izpeljati do konca leta oziroma v letu dni od izdaje prvotne vozovnice. Lahko pa zahtevajo vrnitev denarja v obliki dobropisa, ki ga bodo lahko koristili v letu dni na kateremkoli njihovem letu.

gm/np
© STA, 2020