Napadalec iz Christchurcha priznal krivdo

Wellington, 26. marca - Avstralski desničarski terorist Brenton Tarrant, ki je obtožen umora 51 muslimanskih vernikov v lanskem terorističnem napadu na mošeji v novozelandskem Christchurchu, je danes nepričakovano priznal krivdo.

Nova Zelandija, Christchurch.
Prizorišče strelskega pohoda 15. marca 2019, v katerem je desničarski skrajnež iz Avstralije v dveh mošejah v novozelandskem mestu Christchurch ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke.
Policijska vozila pred mošejo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Premierka Jacinda Ardern in muslimanska skupnost sta izrazili olajšanje ob njegovi presenetljivi odločitvi, saj pomeni, da ne bo potrebno dolgo sojenje.

Trenton se je pred tem izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice, ki ga bremeni 51 umorov in 40 poskusov umorov ter za terorizem. Na v naglici sklicani obravnavi na zahtevo njegovega odvetnika je zdaj preko videopovezave iz zapora krivdo priznal.

S tem je postal prvi obsojeni terorist na Novi Zelandiji. Kazen mu bodo izrekli, ko se bodo svojci žrtev in žrtve lahko udeležile obravnave po krizi z novim koronavirusom. Obeta se mu obsodba na dosmrtni zapor.

vr/jk/vr
© STA, 2020