Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tovorni železniški promet trenutno poteka nemoteno

Ljubljana, 25. marca - Tovorni železniški promet v Sloveniji kljub razglašeni epidemiji trenutno poteka nemoteno, zaposleni, ki delajo, pa so opremljeni z vsemi potrebnimi zaščitnimi sredstvi, kot so rokavice, maske in razkužila. V Luko Koper sicer prihaja približno četrtina vlakov manj, kar je posledica upada tovora, je pojasnil prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes.

Borovnica.
Tovorni vlak, vagon, transport.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na Slovenskih železnicah so za STA pojasnili, da pri tovornem prometu zaenkrat ne prihaja do težav. Za ocene, koliko tovora bodo prepeljali v prihodnjih tednih in kakšne bodo posledice za družbo, pa je še prezgodaj, pravijo.

Medtem pa stoji železniški potniški promet; v Sloveniji je namreč 16. marca popolnoma zastal javni potniški promet. Tako potniški vlaki po Sloveniji že več kot teden dni ne vozijo, zaustavljen je tudi promet s sosednjimi državami. Vlada je skupaj z nekoliko spremenjenim režimom vstopa v Sloveniji opolnoči z odlokom tudi uradno prepovedala potniški promet med Slovenijo in Avstrijo.

"Koliko časa bo tako, nam nihče ne more odgovoriti. Zaposleni se bojijo, da se bo kriza vlekla do jeseni," je generalni direktor železnic Mes dejal za časnik Delo.

Slovenske železnice so pred zaustavitvijo javnega potniškega prometa dnevno v povprečju prepeljale približno 40.000 potnikov. Upad njihovega števila so sicer zaznali že nekaj dni pred ustavitvijo javnega prometa, vendar pa natančnih podatkov za zadnji teden, ko je bil javni prevoz še možen, nimajo.

jaz/bg
© STA, 2020