Vse več podjetij v proizvodnjo zaščitnih mask

Ptuj/Izola, 25. marca - Zaradi velikih potreb po zaščitni opremi v času epidemije koronavirusa se vse več slovenskih podjetij odloča zlasti za proizvodnjo zaščitnih mask. Med tistimi, ki so se s to dejavnostjo ukvarjali že pred krizo, je ptujsko podjetje Zaščita, proizvodnjo napovedujejo tudi v Izoli, ponekod so se lotili celo 3D tiska.

Kidričevo, podjetje Boxmark.
Začetek proizvodnje zaščitnih mask v podjetju Boxmark.
Foto: Arhiv Boxmarka

Kidričevo, podjetje Boxmark.
Začetek proizvodnje zaščitnih mask v podjetju Boxmark.
Foto: Arhiv Boxmarka

Kot je za STA povedal prokurist Zaščite Ptuj Žiga Tement, so že pred izbruhom epidemije razvili ergonomsko oblikovano masko za večkratno uporabo. To tekstilno podjetje s 40 zaposlenimi se sicer že tri desetletja ukvarja s proizvodnjo poklicnih in zaščitnih oblačil in druge osebne varovalne opreme.

"Zaradi odgovornosti do zaposlenih pri naših poslovnih partnerjih, smo maske najprej ponudili njim. Ker se je izkazal velik interes tudi širše, smo v proizvodnji uvedli stroge higienske ukrepe za varnost naših zaposlenih in začeli s povečano proizvodnjo," pojasnjuje Tement. Kot je dodal, imajo na voljo dovolj materiala.

Zaradi povečanega povpraševanja so uvedli dvoizmensko delo, tako da skupaj z zunanjimi sodelavci in kooperanti trenutno proizvedejo od 3000 do 4000 zaščitnih mask dnevno. Večinoma jih delajo za trg, a so jih zdaj določen del ponudili tudi zdravstvenim ustanovam.

V zobotehničnem laboratoriju Klinike Križaj z Muljave pa so po posredovanju poveljnika občinskega štaba CZ Ajdovščina Igorja Benka izdelali načrt maske za večkratno uporabo za tiskanje na 3D tiskalnikih. Gre za masko, sestavljeno iz dveh delov - natisnjeni del ima predvideno standardizirano odprtino, kamor se doda filter. Ta je lahko različen, odvisno od potrebe.

Takšno masko je mogoče razkužiti, filter pa oprati, torej je uporabna večkrat, je za STA povedal Benko. Za filtre naj bi njegovih besedah uporabili kar podoben material, kot se uporablja pri sesalnikih, ki zadrži kar 99,95 odstotka delcev velikosti 0,3 mikrona. Pred uporabo bodo delovanje mask preverili v podjetju Bia Separations.

Poleg uporabnosti pobudniki ideje za izdelavo 3D mask za varno večkratno uporabo iščejo tudi način za najugodnejšo ceno. Cena natisnjenega dela takšne maske je okoli enega evra, manjka še delež cene filtra, po pričakovanjih pa končna vrednost takšne maske ne bo presegala cen, ki trenutno veljajo na tržišču. Kdaj naj bi začeli proizvodnjo, pa Benko še ni vedel povedati.

Sicer pa je ajdovski štab CZ pozval tudi vsa podjetja, ki se ukvarjajo s šivanjem, ter samostojne šivilje k šivanju enostavnih zaščitnih mask. Delo že poteka, Benko pa napoveduje, da bodo z določenim številom mask založili vse občane, na voljo naj bi bile tudi v trgovinah.

Izdelavo zaščitnih mask so že začeli v izolski jadrarni Supreme, ki sicer izdeluje vrhunska jadra in dodatno opremo. V družinskem podjetju z dvema zaposlenima trenutno izdelujejo 100 mask dnevno in bi z izpopolnitvijo dela lahko dosegli število 150, je za STA pojasnil Goran Podunavac.

Kot je poudaril, zaslužek pri tem ni primarnega pomena. Tako so že donirali zaščitne maske varstveno-delovnemu centru, podobno bodo naredili za potrebe Centra Sonček.

Poleg tega je Podunavac ustanovil Facebook skupino Slovenija šiva za življenje, namenjeno pomoči, nasvetom ter sodelovanju podjetij in posameznikov za šivanje zaščitnih mask. Ob vsesplošnem pomanjkanju mask je namreč želel motivirati podjetja, samostojne podjetnike, pa tudi posameznike, ki imajo doma šivalni stroj, da v teh časih namesto posedanja in gledanja televizije počnejo nekaj koristnega. Dosedanji odziv je bil, kot pravi, ogromen. Skupina, ki je bila ustanovljena v nedeljo, ima že 200 članov.

V konjiški Tiskarni Petrič pa so so te dni izdelali prototip zaščitnega vizirja za obraz. Nekaj so se jih odločili podariti domačemu domu upokojencev in trboveljski bolnišnici, nadaljnjo proizvodnjo pa nameravajo ponuditi zainteresiranim, in sicer po ceni, s katero bodo pokrili stroške materiala in izdelave.

Še eno konjiško podjetje Ecotip pa se je prejšnji eden odločilo za izdelavo zaščitnih mask, zlasti za svoje zaposlene. Poleg tega so 500 mask donirali tistim v lokalnem okolju, ki jih najbolj potrebujejo - zdravstvenemu domu, domu upokojencev, policistom in gasilcem. Gre za ročno izdelane maske, ki so jih razvili sami, čeprav je povpraševanja po njih precej, pa zmogljivosti podjetja ne omogočajo večjih količin.

Za donacije mask se odločajo tudi druga podjetja. Velenjska občina jih je tako prejela 1500; tisoč kirurških od podjetja Gorenje, 500 pralnih mask pa sta donirali podjetje Krojaštvo in poslovne storitve Robert Veler iz Velenja in ljubljanska družba Microbium, pri čemer jih je slednje tudi izdelalo. Tamkajšnja civilna zaščita bo maske razdelila tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

gm/miv/rr/np
© STA, 2020