PZS poziva k zaprtju naravnih plezališč

Ljubljana, 25. marca - V Planinski zvezi Slovenije so zaradi epidemije novega koronavirusa pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do nadaljnjega zaprejo, obiskovalce pa k doslednemu upoštevanju ukrepov. Le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče.

Lisca.
Plezanje, alpinisti.
Foto: Aleksander Gasser/STA
Arhiv STA

Planinska zveza Slovenije (PZS) na splošno poziva vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora, naj se glede na trenutne razmere odpovejo vsem aktivnostim na prostem, ki bi lahko botrovale nepotrebnim nesrečam in še dodatni obremenjenosti reševalnega in medicinskega osebja.

Prav tako se zaradi številčnih obiskov plezališč ogroženi počutijo tudi domačini, saj je velika možnost prenosa okužbe z dotikanjem površin, kamor spadajo tudi plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje ter klopce, so opozorili v PZS.

Tako so pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do nadaljnjega zaprejo. Ob tem so obiskovalce zaprosili, da ukrepe dosledno upoštevajo, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomorejo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšajo tveganje za nesreče. Za sprehode lahko v tem času izbirajo lažje in manj obiskane poti v svoji okolici, ob srečanju z drugimi ljudmi pa upoštevajo varnostno razdaljo metra in pol.

Poziv PZS sledi zaprtju planinskih koč kot posledici uveljavitve vladnega odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom ter prepovedi uporabe določenih planinskih poti na pobudo posameznih občin ali civilne zaščite.

Med te sodi prepoved uporabe obeh zelo zahtevnih poti na Gradiško Turo na Vipavskem (Furlanove in Otmarjeve poti) ter uporabe plezališč Vipava in Bela, ki jo je z minulo soboto uveljavila Civilna zaščita Vipava. Omenjeni poti na Gradiško Turo sicer sodita med najbolj priljubljene t.i. ferate pri nas.

miv/tz
© STA, 2020