Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Blaž Janc: Bolj me je strah obdobja po koncu pandemije

pogovarjal se je Aleksander Đurić

Kielce, 25. marca - Vadba v improviziranem fitnesu, občasni tek v neposredni bližini doma, to je v času pandemije novega koronavirusa vsakdanjik vrhunskega športnika. Hišni karanteni in "novi obliki življenja" se ni izognil niti slovenski rokometni reprezentant Blaž Janc v Kielcah na Poljskem.

Švedska, Göteborg.
Slovenski rokometaš Blaž Janc.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V času pandemije se je življenje povsem obrnilo na glavo. Vse države so se za zajezitev širjenja okužbe odločile za ostre ukrepe, po njih je družabno, kulturno in športno življenje povsem zastalo. Do nedavnega živahne mestne ulice in polne koncertne ter športne dvorane ali stadioni so se spremenili v mesta duhov, načrtovana velika letošnja športna dogodka, poletne olimpijske igre v Tokiu in evropsko prvenstvo v nogometu, sta že prestavljena na drugo leto.

"Nova pravila obnašanja" je sprejel tudi v zadnjih letih nepogrešljivi član slovenske izbrane vrste Janc, ki je v minulih letih v tem obdobju, ko so nastopile najbolj usodne tekme na domačem in mednarodnem prizorišču, pozornost posvečal najbolj podrobnim taktičnim detajlom v igri in iskanju notranjih rezerv, zdaj pa vadi na daljavo in "daleč stran" od svojih klubskih strategov.

"Prestavitev olimpijskih iger za eno leto je povsem logična in razumljiva. V tem trenutku mora biti v ospredju zdravje ljudi, vse druge zadeve so drugotnega pomena," je o najbolj aktualni športni novici v telefonskem pogovoru za STA uvodoma dejal Janc, najboljše desno krilo na letošnjem evropskem prvenstvu na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji, kjer je Slovenija zasedla četrto mesto.

"Zaradi trenutnih razmer in nezmožnosti treninga smo vsi športniki pod velikim stresom. Na številna naša vprašanja nismo dobili odgovorov, po torkovi odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja je vsem odleglo," je dodal Janc, ki si bo skupaj s svojimi reprezentančnimi soigralci na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu skušal izboriti že skupno četrti rokometni nastop na OI po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Slovenija se bo v nemški prestolnici pomerila z Nemčijo, Švedsko in Alžirijo, napredovali bosta najboljši dve izbrani vrsti, terminov tekem pa Mednarodna rokometna zveza (IHF) še ni določila.

"Na Poljskem se je ligaška sezona predčasno končala. Znova smo prvaki, a raje bi videl, da bi naslov osvojili po normalni poti in odigrali vse načrtovane tekme," je dejal 23-letni rokometaš z Loga pri Sevnici in dodal: "V zadnjih tednih v našem klubu vsi delamo po individualnem programu, v glavnem tečem v naravi, na voljo pa imam tudi klubski fitnes, a so v njem lahko istočasno največ tri osebe."

"Upam, da bomo v tej sezoni odigrali še kakšno tekmo, glede na trenutne razmere pa nisem ravno optimist. A bolj me je strah obdobja po koncu pandemije, številni klubi so že zdaj na robu preživetja in odvisni od pomoči podjetij, ki pa so zaradi trenutnih razmer v velikih težavah. Brez njihove finančne pomoči bodo klubi zelo težko nadaljevali svoje delo, nekateri celo ugasnili, to me najbolj skrbi," je še na koncu za STA dodal Janc.

Podobna usoda kot Janca je doletela tudi njegove reprezentančne soigralce z drugih koncev stare celine. Predvsem alarmantne zgodbe prihajajo iz Španije, ki je po Italiji drugo največje žarišče novega koronavirusa v Evropi.

Na Pirenejski polotok se bo letos poleti preselil tudi Janc in oblekel dres slovite Barcelone, kjer že igra Jure Dolenec, izjemno rigorozne oziroma stroge varnostne ukrepe v preprečevanju širjenja virusa so deležni tudi naši legionarji v Franciji (Vid Kavtičnik, Darko Cingesar, Rok Ovniček), Nemčiji (Miha Zarabec), na Madžarskem (Dean Bombač, Matej Gaber, Mario Šoštarić, Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Gašper Marguč, Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek).

Tako je tudi v Sloveniji, kjer kraljujejo Celjani, ki so se v tej sezoni znova prebili v izločilne boje lige prvakov. V osmini finala jih čakata obračuna s poljskimi prvaki, a je Evropska rokometna zveza (EHF) obe tekmi - prva bi morala biti 21. marca v Sloveniji, povratna pa 28. marca na Poljskem - odpovedala, nova termina tekem pa še nista znana.

ad/zza
© STA, 2020