Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Svet športa z olajšanjem sprejel prestavitev poletnih OI na 2021

pripravilo športno uredništvo

Tokio, 24. marca - Japonski premier Shinzo Abe je predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasu Bachu danes predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Bach je predlog sprejel, Mok pa je tudi uradno potrdil, da so OI preložene na 2021. Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in športne zveze po vsem svetu so odločitev pozdravili.

Japonska, Tokio.
Olimpijski krogi v Tokiu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po nekaj tednih ugibanj in kritik Moka ter organizatorjev tokijskih iger, ki so kljub pandemiji novega koronavirusa vztrajali pri izvedbi OI od 24. julija do 9. avgusta, sta danes japonski premier Shinzo Abe in predsednik Moka Thomas Bach družno napovedala, da so igre prestavljene za leto dni.

Današnjega pogovora z Bachom so se udeležili tudi predsednik organizacijskega odbora iger Yoshiro Mori, guvernerka Tokia Yuriko Koike in ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto.

Novico o prestavitvi OI na leto 2021 je danes uradno potrdil tudi že Mok, ki bo v naslednjih tednih moral še odločiti o novem terminu. Igre bi morale biti od 24. julija do 9. avgusta, vendar so se tokijski organizatorji skupaj z Mokom po telefonskem pogovoru strinjali in sprejeli zgodovinsko odločitev, da bodo OI prestavili na prihodnje leto.

Igre se bodo tudi prihodnje leto imenovale Tokio 2020

Abe je dejal, da se je Bach "100-odstotno strinjal", ko mu je Japonska predlagala preložitev iger za leto dni. Za zdaj natančen datum OI 2021 še ni znan, iz Moka pa so še sporočili, da se bodo tudi igre prihodnje leto imenovale Tokio 2020.

"Zaradi skrbi za zdravje vseh športnikov olimpijcev in vseh deležnikov iger smo se skupaj odločili, da bodo poletne olimpijske ter paraolimpijske igre Tokio 2020 na sporedu ne pozneje kot prihodnje poletje. Natančen datum še ni znan," so uradno sporočili iz Moka.

Izvršni odbor organizacijskega odbora se bo na seji sestal prihodnji ponedeljek in do takrat verjetno skušali uskladiti natančen datum iger prihodnje leto.

Zgodovinska preložitev

To je prvič v dobi modernega olimpizma, da bodo igre prestavljene, doslej so jih odpovedali le zaradi svetovnih vojn. Tako so odpadle letne igre v Berlinu 1916, Tokiu 1940 in Londonu 1944 ter zimske igre v Cortini d'Ampezzo 1940 in Sapporu 1944.

Odločitev Moka je sprožila plaz pozitivnih odzivov po vsem svetu. Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in športne zveze po vsem svetu so jo pozdravili. Tudi predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec meni, da je le prevladal zdrav razum.

"Zaradi razmer in nezmožnosti treninga so bili športniki pod velikim stresom, zdaj se bodo lahko sprostili in začeli razmišljati, kako naprej. S tem bodo lažje čakali na čas, ko se bo položaj izboljšal. Takšna poteza prirediteljev bo imela tudi pozitivne učinke na prihodnost, saj so pokazali, da jim je ne glede na gospodarske posledice mar za športnike, da je zdravje športnikov na prvem mestu. Hvala bogu, da je še pravočasno prevladal razum," je dejal Gabrovec.

Na prihodnje leto prestavljene tudi paralimpijske igre

Tudi pri Mednarodnem paralimpijskem komiteju (IPC) so z razumevanjem sprejeli odločitev o prestavitvi iger na leto 2021. Ker sta izvedba olimpijskih in paralimpijskih iger tesno povezani, je premestitev OI na leto 2021 posledično premaknila tudi paralimpijske, ki bi morale biti v Tokiu med 25. avgustom in 6. septembrom.

Predsednik IPC Andrew Parsons je dejal, da je bila odločitev pravilna. "Preložitev iger Tokio 2020 kot posledica pandemije covida-19 je absolutno pravilna. Zdravje in življenja morajo biti vedno na prvem mestu. V takšnih časih preprosto ni mogoče izvesti športnih tekmovanj."

zza/gj
© STA, 2020