Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 24. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada se je na nočni seji dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije novega koronavirusa tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov. Premier Janez Janša, vodja strokovne skupine za njihovo pripravo Matej Lahovnik in več ministrov so paket danes predstavili javnosti. Predvideni so ukrepi brez primere za zaposlene, samozaposlene, podjetja, kmete in prebivalstvo, tudi krizni dodatek za upokojence z nizkimi pokojninami. Za zdaj so ukrepi predvideni do konca maja. Po Janševih besedah trenutno ni skrbi, da ne bi bilo dovolj sredstev za financiranje teh ukrepov ter tekoče javnofinančne potrebe. Tudi finančni minister Andrej Šircelj je zagotovil, da finančni viri obstajajo in so realni ter zanesljivi. Posebnega rebalansa za spopad s trenutno krizo vlada ne pripravlja.

LJUBLJANA - V Sloveniji je potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je danes v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih, kar je pet več kot v ponedeljek, in pri šestih zaposlenih, kar je eden več kot v ponedeljek.

LJUBLJANA - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci vlade glede zaščitne opreme dejal, da vsi vpleteni delajo vse na tem, da v Sloveniji dobimo vse naročene količine zaščitnih sredstev. Po njegovih besedah je naročenih dovolj respiratorjev in mask, te pa bodo tako na voljo tudi ostalim, ne zgolj zdravstvenemu osebju.

LJUBLJANA - Med ukrepi za blažitev posledic zaradi epidemije koronavirusa, o katerih se je vlada dogovorila na nočni seji, je tudi solidarnostni dodatek za upokojence s pokojnino do 700 evrov. Prejeli ga bodo 15. aprila. Znašal bo od 130 do 300 evrov, določen pa bo glede na višino pokojnine.

LJUBLJANA - V društvu tožilcev ob napovedi začasnem znižanju plač funkcionarjem, med katerimi sodijo tudi sami, opozarjajo, da opravljajo naloge javne varnosti in so pri tem izpostavljeni tudi varnostnim tveganjem. Zato pričakujejo, da jih bo država ustrezno podprla in ne bo ustvarila nepravičnih razlik med tistimi, ki skrbijo za zagotavljanje javne varnosti.

LJUBLJANA - Epidemija novega koronavirusa in ukrepi za njegovo zajezitev so upočasnili tudi gradnjo večjih infrastrukturnih projektov v državi. Pri gradnji druge cevi Karavank dela potekajo v minimalnem obsegu. Večja dela so bila ustavljena, ker med drugim ni mogoče več zagotavljati potrebnih dobav materiala in nastanitve delavcev. Z manjšo intenzivnostjo se nadaljujejo tudi dela na trenutno največjem infrastrukturnem projektu v državi, drugem tiru med Divačo in Koprom. Nemoteno pa ob ustrezni zaščiti delavcev potekajo dela na železniški infrastrukturi.

CELJE - Celjsko podjetje Prevent&Deloza je v soboto začelo izdelovati pralne obrazne zaščitne maske. Dnevno jih bodo v obratu njihovega podjetja Kor tekstil v Murski Soboti izdelali od 600 do 700 kosov. V proizvodni proces je vpetih okoli 23 šivilj, je danes za STA povedala namestnica direktorja družbe Andreja Oder.

LJUBLJANA - Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa se v nekaterih segmentih trga dela kažejo v obliki presežkov delavcev, v drugih pa v obliki pomanjkanja, so opozorili v zaposlovalni agenciji Adecco. V tej luči se trudijo zagotavljati tako pomoč javnemu sektorju in gospodarstvu kot delavcem, so zatrdili. Poleg tega se že pripravljajo tudi na čas, ko bo epidemija pod nadzorom in se bodo pokazale realne gospodarske posledice in seveda tudi posledice na trgu dela.

LJUBLJANA - Iz Madrida v Ljubljano bo v četrtek zvečer organiziran poseben let za slovenske državljane, ki se želijo vrniti v domovino, je danes na Twitterju objavilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Danes gre posebno letalo še v Prago po Slovence, ki so se v Evropo vrnili na tamkajšnje letališče. V sredo pa bo šlo posebno letalo tudi v Varšavo.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na pogovor sprejel kitajskega veleposlanika v Sloveniji Wanga Shunqina. Dogovorila sta se, da bosta Slovenija in Kitajska v vsestranskih humanitarnih, znanstvenih in gospodarskih stikih za preprečevanje posledic pandemije koronavirusa. Po telefonu pa je Pahorja poklical portugalski kolega Marcelo Rebelo de Sousa, s katerim sta govorila, kako se državi spopadata s pandemijo novega koronavirusa. Dogovorila sta se tudi za preložitev obiska portugalskega predsednika v Sloveniji, ki je bil načrtovan sredi aprila.

LJUBLJANA - Bivši mednarodni mejni prehod Robič na meji z Italijo, ki je od ponedeljka znova odprt, bo ostal odprt do 30. marca, so danes sporočili z notranjega ministrstva. Odprt je med 5. in 23. uro.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za infrastrukturo so poleg posebne telefonske številke vzpostavili še naslov elektronske pošte mzi.koronavirus@gov.si, kjer lahko javnost dobi informacije in pojasnila v zvezi z ukrepi za zajezitev koronavirusa s področja infrastrukture - cestnega in železniškega prometa, zračnega, žičniškega in pomorskega prometa ter plovbe po celinskih vodah in na področju energetike. Kontaktna telefonska številka, ki deluje vse dni v tednu od 8. do 20 ure, ostaja (01) 478 8512.

KOPER - Mestna občina Koper je pripravila nabor ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerimi bo priskočila na pomoč občanom, obrtnikom, malim podjetnikom in drugim gospodarskim subjektom, ki delujejo v občini. Podobne ukrepe bodo v naslednjih dneh sprejeli tudi v občinah Izola, Piran in Ankaran, so sporočili iz koprske občine.

VELENJE - Mestna občina Velenje pospešeno išče možnosti za dodatno pomoč podjetjem, prizadetih zaradi epidemije novega koronavirusa, s poudarkom na mikro, malih in startup podjetjih. Uprava občine bo tako na naslednji seji občinskega sveta, ki bo potekala dopisno v torek in sredo 7. in 8. aprila, predlagala svetnicam in svetnikom oprostitev najemnin za tiste podjetnike in obrtnike, ki imajo v najemu nepremičnine v lasti Mestne občine Velenje. Nadaljnje aktivnosti bodo odvisne od sprejetih ukrepov na državni ravni, so sporočili iz občine.

LJUBLJANA - Podjetje Europlakat je v sodelovanju z Agencijo 101 ob delu od doma pripravil komunikacijsko akcijo, ki poziva Slovence k upoštevanju priporočil v času posebnih ukrepov ob epidemiji koronavirusa. Kampanja temelji na sloganu Stopimo skupaj, stopimo narazen. Kot so zapisali v Europlakatu, je kampanja zaživela na vseh njihovih oglasnih platformah v središču Ljubljane, podjetji pa dajeta kampanjo na uporabo tudi vsem drugim, ki bi si želeli deliti sporočilo.

TOPOLŠICA - V zadnjih tednih so se razmeram ob širjenju novega koronavirusa prilagodili tudi v Bolnišnici Topolšica, ki je specializirana za bolnike s pljučnimi boleznimi. Imajo urejena dva ločena vhoda, zmanjšali so število ambulantnih pregledov, zaradi trenutno manjšega obsega dela je del zaposlenih doma, je za STA povedal direktor bolnišnice Jurij Šorli.

MARIBOR - Mariborska Rdeči križ in nadškofijska Karitas sta v soočanju z novim koronavirusom vzpostavila enotni klicni center za pomoč ljudem, ki nimajo druge pomoči. Zaenkrat ni velikega povpraševanja po dostavi hrane ali zdravil, ampak večinoma ljudje kličejo z željo po pogovoru ali z vprašanji glede stalnih humanitarnih programov, ki so trenutno okrnjeni.

LJUBLJANA - Podjetje Alpe Panon, ki je nosilec franšize za verigo restavracij s hitro prehrano Mcdonald's v Sloveniji, je dobrodelnim organizacijam in domovom za starejše po vsej državi podarilo več kot dve toni živil. Po zaprtju restavracij so jim namreč v skladišču ostala sveža živila, kot so zelenjava, jabolka, jajca in meso, so zapisali v podjetju.

LJUBLJANA - Tudi goljufi skušajo izkoristiti razmere ob epidemiji koronavirusa. Na policija zaznavajo porast različnih spletnih in telefonskih goljufij, s katerimi si storilci skušajo pridobiti premoženjsko korist. Spletni goljufi skušajo oškodovati prebivalce predvsem s pretvezo širjenja informacij o koronavirusu, so zapisali na Generalni policijski upravi.

SVET

RIM - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vidi prva znamenja upanja, da so strogi ukrepi omejevanja gibanja v Italiji učinkovali. Število novih okužb z novim koronavirusom in število smrtnih žrtev je v zadnjih dveh dneh rahlo upadlo. A po oceni WHO je še prezgodaj govoriti o preobratu. Enakega mnenja so tudi italijanske oblasti, potem ko so v ponedeljek drugi dan zabeležili upad smrtnih žrtev. V državi je doslej umrlo 6077 ljudi in 50.418 potrjenih okužb. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je Italijane pozval k enotnosti v boju proti pandemiji. V državo so medtem prispela še tri ruska letala s pomočjo Italiji, skupno že 14.

BRUSELJ - Podjetja v območju z evrom so zaradi epidemije koronavirusa in ukrepov, ki jih države sprejemajo za njegovo zajezitev, soočena s še ne videnim kolapsom, ugotavlja britanska analitska družba IHS Markit. Kot dodaja, je bil padec gospodarske aktivnosti marca precej globlji kot na vrhuncu finančne krize pred nekaj več kot desetletjem.

MADRID - V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 zahteval 2696 življenj. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom.

TEHERAN - Iran je zabeležil še 122 novih smrtnih primerov covida-19, s čimer se je število smrtnih primerov povzpelo na 1934. V zadnjih 24 urah so zabeležili rekordno število novih okužb, in sicer 1762, skupno 24.811.

ZAGREB - Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je sporočil, da so na Hrvaškem doslej potrdili 361 okužb z novim koronavirusom, kar je 46 več kot v ponedeljek popoldne. Čeprav je 46 novih okužb v manj kot enem dnevu največje zvišanje števila primerov od 25.2., ko so v državi potrdili prvi primer, je Beroš izrazil zadovoljstvo, ker je okuženih manj, kot so pričakovali. Na ventilatorjih je šest oseb, v samoizolaciji okoli 1300 ljudi. Vlada je napovedala nove ukrepe za pomoč gospodarstvu.

DUNAJ - Avstrijska vlada želi močno okrepiti testiranje prebivalstva za novim koronavirusom. Na dan si želijo testirati tudi 15.000 ljudi, je dejal kancler Sebastian Kurz. Razmišljajo tudi o podaljšanju omejevalnih ukrepov, ali sedanji delujejo, pa bo mogoče resneje oceniti v petek, je povedal.

REYKJAVIK - Islandija je potrdila prvo smrt zaradi koronavirusne bolezni 19. Umrla je več kot 60 let stara ženska, ki je imela tudi kronično bolezen. V državi so doslej potrdili 588 primerov okužb z novim koronavirusom. Opravili so 10.301 test.

BRUSELJ - Evroposlanci pozivajo k evakuaciji prenatrpanih migrantskih centrov na grških otokih zaradi tveganja spričo novega koronavirusa. V pismu, objavljenem v ponedeljek, vodja parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine Juan Fernando Lopez Aguilar opozarja, da 42.000 migrantov v centrih, zgrajenih za 6000 ljudi, nima možnosti socialne distance.

ANKARA - Turčija v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa uvedla časovne omejitve pri obratovanju trgovin z živili in v javnem potniškem prometu. V državi so potrdili 37 smrti zaradi covida-19, v zadnjih 24 urah sedem. Potrdili so skupno 1529 okužb, od tega v zadnjih 24 urah 293.

BERLIN - Tudi Nemčija za učinkovito spopadanje s pandemijo novega koronavirusa nujno potrebuje zaščitne maske. Te je naročila tudi nemška vojska, a se je za šest milijonov zaščitnih mask izgubila vsakršna sled, na spletni strani poroča nemški Spiegel. Maske bi morale v Nemčijo prispeti 20. marca, a so poniknile neznano kam na enem od letališč v Keniji.

BRUSELJ - Evropska komisija je objavila smernice o delovanju zelenih voznih pasov za zagotovitev pretoka blaga po EU v času pandemije novega koronavirusa. Članice komisija poziva, da morajo nemudoma imenovati vse ustrezne mednarodne mejne prehode znotraj vseevropskega prometnega omrežja TEN-T kot mejne prehode z zelenimi voznimi pasovi. Preprečiti je treba 40-kilometrske kolone, ki smo jim bili priča minuli vikend in so povzročile do 18-urne čakalne dobe, je pozvala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

DUNAJ - Da bi lahko tudi med izbruhom novega koronavirusa zagotavljali nemoteno produkcijo na avstrijski radioteleviziji, so se nekateri zaposleni na ORF preselili v izolirane prostore medijske hiše. S tem želijo zmanjšati možnost, da bi se ključni sodelavci ORF okužili z novim koronavirusom.

ŠPORT

TOKIO - Japonski premier Shinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Predlog je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasu Bachu, ki ga je po besedah Abeja sprejel. Tudi Mok je že uradno potrdil, da so OI predstavljene na leto 2021. Igre bi morale biti od 24. julija do 9. avgusta, vendar so se tokijski organizatorji skupaj z Mokom po telefonskem pogovoru strinjali in sprejeli zgodovinsko odločitev, da bodo OI prestavili za leto dni.

LJUBLJANA - Olimpijski komite Slovenije poziva slovensko vlado, naj z ukrepi za omilitev posledic koronavirusa podpre tudi slovenski šport. Kot je v pismu zapisal predsednik OKS Bogdan Gabrovec, je zaradi zaustavitve svojih dejavnosti veliko izgubo utrpel tudi šport, ki bo brez ustrezne pomoči po krizi težko nadaljeval delo. Pri OKS izpostavljajo, da ima šport ob širšem družbenem vplivu, ki je na prvem mestu, tudi pomemben gospodarski učinek v državi. "Slovenska športna industrija ustvari 609 milijonov evrov v celoten BDP in zaposluje 21.900 ljudi. Delež, ki ga ustvari športna industrija tako predstavlja 1,96 odstotka slovenskega BDP, zaposlitve, povezane s športom, pa predstavljajo kar 2,43 odstotka vseh zaposlenih v Sloveniji," trdijo na OKS.

apo/apo
© STA, 2020