Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 23. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je naraslo na 442. Potrjenih je bilo 28 dodatnih okužb, kar je nekoliko manjši skok kot v zadnjih dveh dnevih. Je pa covid-19 danes terjal še tretjo smrtno žrtev v državi.

LJUBLJANA - Potem ko so predsedniki koalicijskih strank v petek uskladili usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi negativnih učinkov širjenja novega koronavirusa in so na vladi prejeli še predloge ministrstev in svetovalne skupine pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, bo ministrski zbor smernice obravnaval na večerni seji, je napovedal premier Janez Janša. Smernice bodo predstavljene v torek, že prej pa bosta stekla delo za pripravo zakona ter usklajevanje na različnih ravneh.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je skupaj s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa. Po novem bodo starejši od 60 let, osebe z rizičnimi obolenji za virus in z imunskimi pomanjkljivostim testirani tudi, če bodo imeli zgolj blage klinične znake. Pri ostalih osebah z blagimi znaki je presoja prepuščena zdravniku.

LJUBLJANA - Učinki novega koronavirusa na slovensko in evropsko gospodarsko rast bodo ogromni, ukrepi denarne politike pa so in bodo prilagojeni velikosti škode, ki bo nastala, je zatrdil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Za uspešen spopad s krizo je po njegovem ključen enako odločen in hiter odziv fiskalne politike. Po njegovem mnenju bančni sistem in gospodarstvo v krizo vstopata v bistveno boljšem stanju kot v zadnjo, in zagotovil, da kritični sistemi, kot sta oskrba z gotovino in delovanje plačilnih sistemov, delujejo normalno. Omenil je še, da se pripravljajo novi ukrepi za pomoč prebivalstvu in podjetjem.

LJUBLJANA - Zaradi epidemije novega koronavirusa trpijo številna podjetja, upad ali izničenje prihodkov pa se že odražata tudi na trgu dela. Samo med 9. in 22. marcem se je število uradno brezposelnih povečalo za 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani, so za STA pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje. Med novoprijavljenimi je bilo 1057 takih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas in 664 trajno presežnih delavcev ali stečajnikov. Vseh vlog sicer še niso obdelali.

LJUBLJANA/CELJE - Policisti od uveljavitve odlokov, s katerim želi vlada omejiti širjenje novega koronavirusa, prejemajo številne prijave. Nekaj se jih je izkazalo za utemeljene, pogosto pa se zgodi, da policisti kršitev ne ugotovijo. Na policiji sicer kršitelje opozarjajo, da lahko s svojim neodgovornim vedenjem ogrozijo svoje zdravje in zdravje drugih.

LJUBLJANA - Šest organizacij, ki zastopajo podjetja, je vladi poslalo pobudo za sodelovanje pri pripravi ukrepov za pomoč gospodarstvu v času trenutne krize. Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija poudarjajo, da bodo trenutna dejanja pomembno vplivala na to, kako hitro se bomo po končanih izrednih razmerah kot družba zopet postavili na noge. Anketa GZS je medtem pokazala, da ima 93 odstotkov gospodarskih subjektov resne težave v poslovanju zaradi zmanjšanega povpraševanju tako na domačem trgu kot iz tujine, sprejetih ukrepov vlade in pretrganih dobaviteljskih verig. Zbornica ocenjuje, da je za likvidnostno pomoč gospodarstvu potrebnih od dva do štiri milijarde evrov.

NOVO MESTO - Na Dolenjskem in v Beli krajini je skupaj zaposlenih 650 delavcev, ki na delo dnevno prihajajo s Hrvaške. Po hrvaški petkovi prepovedi dela za dnevne migrante na tem območju se tamkajšnja podjetja njihovi odsotnosti prilagajajo s prilagajanjem poslovnih procesov. Delo brežiške in novomeške bolnišnice ni in ne bo okrnjeno.

KOBARID - Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Robič znova deluje nadzorna točka za izstop in vstop v Italijo. Odprta bo od 5. do 23. ure, delovni čas pa se glede na oceno ogroženosti in drugih objektivnih vzrokov lahko spremeni. Nadzor na njej bo tako kot na ostalih točkah na slovensko-italijanski meji izvajala policija.

ŠMARJE PRI JELŠAH/METLIKA - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih in pri petih zaposlenih. Tudi v Domu starejših občanov Metlika raste število stanovalcev z znaki okužbe. Tri okužene stanovalce z blagimi simptomi so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih.

LJUBLJANA - Pogonsko gorivo se bo sredi epidemije koronavirusa, ki omejuje gibanje in gospodarsko dejavnost, v torek močno pocenilo. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se bo pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. 95-oktanski bencin je bil v Sloveniji nazadnje tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. Pandemija novega koronavirusa cene nafte potiska vse bolj navzdol. Poleg tega je vzniknila cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Savdsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin.

KIDRIČEVO/VELENJE/ROGAŠKA SLATINA/ZREČE - V podjetju Boxmark začenjajo s proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države v času epidemije novega koronavirusa. Ta bo v celoti stekla v torek, tedensko pa bodo izdelali predvidoma okoli 40.000 do 45.000 zaščitnih mask oziroma okoli 5000 do 8000 na dan. Strojno jih bo izdelovalo 132 šivilj, ki so se prostovoljno odzvale na povabilo pri sodelovanju v projektu. Medtem še več dodatnih podjetij, npr. Steklarna Rogaška in Unior, omejuje proizvodnjo, izkop premoga pa po drugi strani zaradi trenutnih izrednih razmer povečujejo v Premogovniku Velenje.

SVET

LJUBLJANA - Iz Podgorice je na ljubljansko letališče priletelo letalo s 26 slovenskimi državljani in njihovimi ožjimi družinskimi člani. 11 jih je prišlo iz Črne gore, 15 pa s Kosova. Izredni let Podgorica-Ljubljana-Podgorica je organizirala Črna gora. Na povratnem letu v Podgorico naj bi bilo 33 potnikov, so za STA sporočili MZZ. Po podatkih MZZ je v tujini še okoli tisoč slovenskih državljanov.

ŠPORT

LJUBLJANA - Odbor Nogometne zveze Slovenije za nujne zadeve je na seji sprejel sklep, da se zaradi pandemije novega koronavirusa prekinitev tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. NZS je sicer 12. marca prekinila tekmovanja do konca tega meseca. Nadaljevanja tekmovanj pri NZS ne pričakujejo pred začetkom maja. Dodaja, da je Evropska nogometna zveza (Uefa) vsem nacionalnim nogometnim zvezam s preložitvijo evropskega prvenstva z leta 2020 na leto 2021 omogočila možnost podaljšanja domače tekmovalne do konca junija 2020.

LJUBLJANA - Pozivom, da se olimpijske igre 2020 preložijo, sta se pridružila tudi generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović in judoistični trener Marjan Fabjan. Prvi je naglasil, da zdaj športniki ne razmišljajo o pripravam na igre, temveč o svojem zdravju in bližnjih, Fabjan pa je izpostavil, da medalje v Tokiu ne bi imele iste veljave, saj tudi konkurenca ne bi bila ista kot na ostalih velikih tekmovanjih.

LJUBLJANA - Posamično evropsko prvenstvo v šahu, ki bi moralo potekati v Podčetrtku v drugi polovici maja, je prestavljeno na 8. do 21. decembra. Slovenija bo tako v manj kot enem letu gostila dve veliki šahovski tekmovanj; jeseni 2021 bo v Portorožu še ekipno EP.

ago/ago
© STA, 2020