Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 22. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so v soboto testirali 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Skupno število okuženih je zdaj 18.

LJUBLJANA - V soboto je bilo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami angažiranih najmanj 1307 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, štabov civilne zaščite, občine, podpornih služb, javnih služb in drugih. Njihove glavne aktivnosti so bile razdelitev zaščitne opreme zdravstvenim organizacijam,
domovom starejših občanom, lekarnam in izvajanje evakuacijskih prevozov slovenskih državljanov v domovino. Kot so zapisali v centru za obveščanje, je v pripravi zaščitna oprema za podjetja in službe, ki morajo po posameznih regijah delovati. Glede tega se morajo sicer še dogovoriti z Gospodarsko zbornico
Slovenije.

LJUBLJANA - V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev so na predsednika republike, vlado, državni zbor in državni svet naslovili poziv, naj v čim krajšem roku dejavno pristopijo k reševanju problema in izboljšanju položaja, nastalega za samozaposlene zaradi ukrepov omejevanja širjenja epidemije covid-19. Prekarni delavci in samozaposleni delavci v kulturi, ki bodo po zdajšnjih vladnih predlogih potencialno najbolj prizadeta skupina, prav tako plačujejo vse prispevke in dajatve, ki jih nalaga zakon, zato je nedopustno, da jih v tem času država potisne z dežja pod kap. Prekarni delavci so bili, kar se tiče "košarice pravic", že do sedaj potisnjeni na rob, so opozorili.

SVET

RIM - Italija bo v boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa odredila konec vse nenujne proizvodnje in dejavnosti, je v soboto zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Trgovine, banke, pošte in lekarne bodo še ostale odprte. "Gre za najhujšo krizo po drugi svetovni vojni", je opozoril Conte.

PEKING - Na Kitajskem so danes znova zabeležil porast uvoženih primerov novega koronavirusa. Poročajo o 46 primerih okužb. Pri vseh gre za ljudi, ki so na Kitajsko pripotovali iz tujine, medtem ko novih domačih okužb niso zabeležili. Iz Južne Koreje pa poročajo o 98 na novo okuženih.

CANBERRA - V Avstraliji bodo še dodatno zaostrili ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa, je danes sporočil premier Scott Morrison. Zaprli bodo vse nenujne gospodarske dejavnosti praktično po vsej državi. Prav tako bodo prepovedali vsa potovanja po državi, na območjih, kjer je visoka stopnja okužb, pa nihče ne bo smel iz stanovanja, je napovedal Morrison.

ŠPORT

LJUBLJANA - Mednarodni olimpijski komite (Mok) je pozval nacionalne olimpijske komiteje, da naj odgovorijo, kako pandemija koronavirusa vpliva na priprave športnikov na letošnje olimpijske igre, ki bi morale biti med 24. julijem in 9. avgustom. Vrsti se namreč vse več pozivov za prestavitev iger, med njimi so bili prvi iz Slovenije, Norveške in Brazilije.

MADRID - Nekdanji predsednik španskega športnega velikana Real Madrida Lorenzo Sanz je umrl v 77. letu starosti, so sporočili iz madridskega kluba. Sanza so pred štirimi dnevi sprejeli v bolnišnico v španskem glavnem mestu zaradi okužbe z novim koronavirusom.

MÜNCHEN - Poljski nogometni reprezentant Robert Lewandovski in njegova soproga Ana sta za odziv na pandemijo novega koronavirusa podarila milijon evrov. "Upam, da se bomo kmalu vrnili v normalno življenje ... Danes vsi igramo za isto moštvo in moramo biti močni v tem boju," je za nemški Bild povedal zvezdniški napadalec Bayerna iz Münchna.

OTTAWA - V ekipi severnoameriški hokejski ligi NHL Ottawa Senators so odkrili drugi pozitivni primer bolezni covid-19, so sporočili iz kanadskega kluba. Tako kot v prvem primeru imena igralca niso navedli. Senators so zadnjo tekmo pred prekinitvijo lige zaradi pandemije covida-19 odigrali z Los Angeles Kings Slovenca Anžeta Kopitarja 11. marca.

td/td
© STA, 2020