Pregled - novi koronavirus, 20. 3. (petek)

Ljubljana, 20. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 20. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim bo država priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. Rešitve bodo tudi administrativno razbremenile podjetja, ki se že soočajo s poslovno škodo, zagotovile proračunska sredstva za spopad z epidemijo, prav tako pa bo država v primeru zaostritve razmer lahko zagotovila nemoteno oskrbo s hrano. Državni svetniki so sklenili, da ne bodo izkoristili možnosti veta na sveženj sprejetih interventnih zakonov, da bodo zakoni čim prej stopili v veljavo. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je v popoldanski izjavi poudaril, da gre šele za prvi korak in da bodo sledili novi vladni ukrepi. Delodajalce je pozval, naj se ne prenaglijo pri odpuščanjih.

LJUBLJANA - Zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa je odslej prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok sicer predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. V občinah se prilagajajo ukrepom vlade. Ponekod so ljudje že doslej spoštovali ukrepe in se izogibali stikom, drugje, npr. v Kranju, so imeli večje težave. Nadzor za zdaj večinoma izvajajo redarji in policija. Tisti, ki navodil oziroma odredb policistov ne bodo upoštevali, bodo kršili zakon o javnem redu in miru, opozarjajo na policiji. Prekrškovni organ za obravnavo kršitve odloka pa je zdravstveni inšpektorat. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da bo treba v odloku kmalu kaj popraviti ali dodati, vse pa izključno za zagotovitev dodatne varnosti. "Morda se bo že kmalu izkazalo, da bo treba omejitev gibanja omejiti tudi na nivo posamezne občine," je dejal.

LJUBLJANA - Okužbo z novim koronavirusom so do 14. ure potrdili pri 341 osebah v Sloveniji, medtem ko je bilo opravljenih 10.980 testiranj, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To je 22 več od četrtka, ko je bilo potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziranih 11 bolnikov, trije manj kot v četrtek, od katerih sta dva v intenzivni enoti in priključena na respirator. Med ostalimi en bolnik potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 23 bolnikov s covid-19, med njimi šest v enoti intenzivne terapije. Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji doslej potrdili pri 21 otrocih, nihče pa ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, so sporočili iz UKC Ljubljana.

LJUBLJANA - Civilna zaščita je v četrtek takoj po prejemu začela deliti zaščitno opremo iz paketa, v katerem je prispelo 413.000 navadnih kirurških mask. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, bodo te za zdaj namenjene izključno zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, morda jih bo nekaj lahko šlo tudi v lekarne. Civilna zaščite je v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja. "S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje," je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin.

KAMNIK - V Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik bodo do nadaljnjega izvajali le administrativno nujno medicinsko pomoč, določa odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa, ki ga je vlada sprejela danes. V omenjenem zdravstvenem domu so danes potrdili, da je bila pri enem od zaposlenih potrjena okužba s koronavirusom. Zagotovili so, da oseba v zadnjem času ni imela stika z bolniki. V Občini Kamnik so sicer danes potrdili skupno tri nove okužbe, kar pomeni skupno šest okužb v tej obljubljanski občini. Do sredine tega tedna je taka ureditev veljala za Zdravstveni dom Metlika, kjer so 6. marca okužbo potrdili pri enem od zdravnikov.

LJUBLJANA - Vlada je izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. Živilske trgovine bodo morale biti tako odprte od vsaj 8. do najmanj 18. ure. S tem je vlada odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas tudi ne velja več za manjše trgovce, med izjeme od prepovedi delovanja pa dodaja prodajalne s hrano za živali. Odlok bo začel veljati ob polnoči.

LJUBLJANA - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je zagotovila, da je v Sloveniji osnovnih živil dovolj za nekaj mesecev. Če bi se pojavile težave pri kakšni od dobaviteljskih poti, pa so že pripravili rezervne scenarije in tečejo vsi postopki, da bi lahko začeli z dobavo teh izdelkov iz drugih držav. V podjetjih iz živilsko-predelovalnega sektorja zagotavljajo, da uspešno odgovarjajo na povečano povpraševanje.

BRNIK - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je na Brniku sestal z vodstvom družbe Fraport Slovenija, ki upravlja z letališčem Jožeta Pučnika. Želel se je osebno prepričati, ali je ustrezno poskrbljeno za preverjanje zdravstvenega stanja potnikov, ki se v teh dneh vračajo v domovino, so pojasnili na ministrstvu. Ob obisku si je s sodelavci ogledal tudi delovanje letališča v razmerah, ki so zelo otežene zaradi izbruha novega koronavirusa in ukrepov, ki jih je vlada uvedla za njegovo zajezitev.

LJUBLJANA/IDRIJA - Podjetja zaradi širjenja koronavirusa sprejemajo številne ukrepe, s katerimi se odzivajo na spremenjene razmere. Uprava družbe Hisense Gorenje bo v luči naraščajoče epidemije koronavirusa po vsej Evropi med 23. marcem in 5. aprilom zaprla vse svoje evropske tovarne. Za ukrep se je odločila iz preventivnih razlogov. V Kolektorju in Hidrii so se odločili za postopno zmanjševanje proizvodnje.

LJUBLJANA - Banke in hranilnice pred skorajšnjo uveljavitvijo zakona, ki bo z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa omogočil odlog odplačevanja posojil, sporočajo, da so ob dobri likvidnosti in zadostni kapitaliziranosti pripravljene še naprej nuditi podporo podjetjem in prebivalcem. A zakon ni dorečen, opozarjajo.

LJUBLJANA - V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije, ki med drugim zastopa čistilke v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in zavodih za ostarele ter zaposlene v čistilnicah in pralnicah, delodajalce pozivajo, da v času epidemije "maksimalno zaščitijo varnost in zdravje svojega kadra". Ob tem pričakujejo, da se bodo obrnili na izvajalce medicine dela.

LJUBLJANA - Imunolog Alojz Ihan meni, da je omejitev testiranja za koronavirus na težje bolne klinično racionalna odločitev, se pa zaveda, da se epidemiološko s tem izgublja veliko okuženih. Predlaga, da bi povzeli prakso ZDA, kjer si morajo zdravstveni delavci ob prihodu na delo izmeriti temperaturo in izpolniti formular o morebitnih znakih bolezni. Že poznani koronavirusi izgubijo zagon spomladi. A kot opozarja Ihan, je novi koronavirus prišel v populacijo, v kateri proti njemu nima nihče protiteles, zato zavora zaradi poletja verjetno ne bo tako izrazita. Tisti, ki ga bodo preboleli, bodo imuni, a vprašanje, koliko časa. Pri prehladnih koronavirusih imunost večinoma drži le eno sezono.

LJUBLJANA - Po prvem tednu pouka na domu delo poteka dobro, ugotavljajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Učenci se v spletne učilnice najpogosteje prijavljajo v jutranjih in večernih urah. Okoli desete ure svoje obveznosti v Arnesovih učilnicah opravlja kar 15.000 učencev. A učitelji večinoma komunicirajo preko elektronske pošte.

LJUBLJANA - Direktor Urada RS za mladino Tin Kampl je mlade ob koncu tedna, ko bodo imeli več časa, pozval, naj upoštevajo nasvete staršev, strokovnjakov in pristojnih inštitucij. "Bodimo solidarni in odgovorni, upoštevajmo vse, ki jih moramo, in zaščitimo najšibkejše," je dejal.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela odlok, s katerim začasno prepoveduje izvajanje nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in rednega tehničnega nadzora hidrantnega omrežja. Veljavnost potrdil o brezhibnem delovanju sistema aktivne požarne zaščite, ki jim poteče veljavnost med 23. marcem in 23. aprilom, se ta podaljša do 23. maja.

LJUBLJANA- Vlada je z dopolnitvijo odloka o začasni prepovedi delovanja šolam za voznike med drugim prepovedala usposabljanje in preizkuse znanj za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu in rednih usposabljanj za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij. Gre za enega izmed ukrepov proti širjenju koronavirusa. Odlok bo začel veljati v soboto ob polnoči in velja do 16. aprila.

LJUBLJANA/VARŠAVA - Poljska je Sloveniji omogočila evakuacijo 19 slovenskih državljanov s Kanarskih otokov, a se jih je sedem v zadnjem trenutku odločilo, da "počakajo na ugodnejšo varianto". Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je izrazil ogorčenje zaradi takega obnašanja in opozoril, da se okno za vračanje v domovino res že zelo zapira.

LJUBLJANA - V Študentski organizaciji Slovenije so vlado opozorili na nezavidljiv položaj študentov, v katerem so se znašli ob pojavu koronavirusa. Študentskega dela skorajda ni, bivanje v študentskih domovih je omejeno, so zapisali. Zato predlagajo ukrepe, med drugim mesečno nadomestilo zaradi izpada dohodka in brezplačno bivanje v študentskem domu.

IZOLA/MURSKA SOBOTA - Iz Splošne bolnišnice Izola so sporočili, da je bila njihova sodelavka pozitivna na novi koronavirus. Pri tem se je sama izolirala in že sedem dni ni bila na delovnem mestu, v bolnišnici pa so sprejeli vse potrebne ukrepe. Možni bolnišnični kontakti so bili testirani in vsi izvidi so negativni, tako da izolacija osebja ni bila potrebna. V Splošni bolnišnici Murska Sobota je eden od sodelavcev okužen z novim koronavirusom. Ob tem so takoj sprožili varovalne ukrepe za zaščito bolnikov in zaposlenih, sodelavca so izključili iz delovnega procesa, brisi vseh, ki so bili z njim v stiku, so negativni.

LJUBLJANA - Tudi veterinarske ambulante omejujejo delovanje. Zato v Veterinarski zbornici Slovenije pozivajo lastnike, naj posvetijo več pozornosti varnosti, da ne bo prišlo do poškodb živali. Svetujejo, naj psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo, so zapisali.

LJUBLJANA - Skladno z zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja covida-19 se je preložil tudi rok plačila obveznosti za izdane odločbe o višini prispevka v sektorju sadja za leto 2019, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Rok za plačilo se preloži za toliko časa, kolikor bodo trajali posebni ukrepi, oziroma najkasneje do 1. julija.

LJUBLJANA - Državni svetnik, podpredsednik Komisije za kmetijstvo in podpredsednik KGZS Branko Tomažič v sporočilu za javnost opozarja na nujnost povečanja samooskrbe Slovenije s hrano, kot odgovor na aktualno krizo. Zapisal je, da bi lahko prevelika odvisnost Slovenije od uvoza v primeru podaljšanja epidemije novega koronavirusa, povzročila pomanjkanje hrane, in prisilila državo v odkup hrane od tujih uvoznikov po oderuških cenah, če bo to sploh mogoče, ker bodo države uvoznice najprej poskrbele za svoje državljane. V sporočilu ugotavlja, da se "vlada premalo zaveda pomena prehranske varnosti" in predlaga ukrepe za spodbujanje samooskrbe, med drugim naj država kmetom ponudi primerne odkupne cene in kmetijsko obravnava kot gospodarsko dejavnost.

LJUBLJANA - Zveza reševalcev iz vode Slovenije poziva vse zdrave reševalce iz vode k prostovoljni pomoči zdravstvenemu osebju v obliki preverjanja in usmerjanja ljudi na vstopnih točkah posameznih klinik Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Delo, ki obsega pozivanje obiskovalcev k razkuževanju rok, merjenje telesne temperature s senzorskim termometrom, ocenjevanje znakov prehlada in preusmerjanje potencialno okuženih, bo potekalo z zaščitnimi maskami, očali, rokavicami, razkužilom in v uniformi, še navaja zveza reševalcev.

CELJE - Z Mestne občine Celje sporočajo, da je potrebam po prostovoljcih za varstvo osnovnošolskih otrok in otrok iz vrtca Tončke Čečeve zadoščeno. Družine, ki ne živijo v Celju, pa se starša na delo vozita v Celje in bi potrebovala varstvo otrok pozivajo, naj se obrnejo na matične občine. Z občine so še sporočili, da je za trenutno prijavljenih 36 otrok zagotovljen topli obrok na Osnovni šoli Lava.

LJUBLJANA - Fakulteta za šport skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) pod okriljem RTV Slovenija v času pandemije novega koronavirusa vstopa v nacionalno akcijo spodbujanja k športni vadbi doma. Za danes ob 18. uri vas vabijo, da naredite 20 počepov. V akciji sodelujejo številni znani športniki, med njimi Peter Kauzer, Žan Košir, Ilka Štuhec in drugi.

LJUBLJANA - Tudi nekateri slovenski glasbeniki v dneh, ko ostajamo v samoizolaciji na svojih domovih, glasbo delijo preko družabnih omrežij. Nastalo je več pobud za tovrstno predstavljanje, med njimi sta Slovenija, ostani doma! ter Glasbeniki in glasbenice v izolaciji. Facebook online koncert Slovenija, ostani doma! je napovedan za drevi ob 20. uri.

LJUBLJANA - Mestna galerija Ljubljana za drevi ob 20. uri na svoji Facebook strani napoveduje odprtje razstave v sklopu projekta Umetnost v času izolacije. V dveh dneh od pričetka akcije so prejeli 70 umetniških del, ki posredno naslavljajo trenutno situacijo. Mali umetniki v karanteni pa je akcija, ki so jo namenili najmlajšim.

LJUBLJANA - Ekipa 10 mladih razvijalcev in zdravnikov je v minulem tednu pripravila neprofitni projekt Chatbot VID. Klepetalni robot, ki deluje na platformi Facebookovega klepetalnika in ki preko kratkega vprašalnika omogoča oceno tveganja za okužbo z novim koronavirusom, je uporabnikom na voljo z današnjim dnem, je sporočila ekipa razvijalcev.

SVET

ŽENEVA/PEKING - Svetovna zdravstvena organizacija je primer okrevanja kitajskega mesta Wuhan, kjer je novi koronavirus lani izbruhnil, v zadnjih 24 urah pa v mestu niso zabeležili nobenega novega primera okužbe, izpostavila kot upanje za ves svet. V Wuhanu v četrtek prvič od izbruha decembra lani niso potrdili nobenega novega primera okužbe. Kitajska tudi danes ni zabeležila nobenega novega primera na domačih tleh. So pa potrdili 39 primerov uvoženih. O upadu novih okužb poročajo tudi iz Južne Koreje.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19. Ukrep, ki bo veljal do konca leta, naj bi podjetjem zagotovil dovolj likvidnosti ter pomagal ohraniti kontinuiteto gospodarske dejavnosti med krizo in po njej. Gospodarski ministri EU pa so na videokonferenci govorili o zagotovitvi dovolj osebne varovalne opreme in medicinskih pripomočkov, ki jih povsod primanjkuje.

LONDON - Nekatere najpomembnejše svetovne centralne banke so napovedale nov ukrep za blaženje gospodarskih posledic pandemije koronavirusa. Od ponedeljka bodo nekateri posli med njimi za zagotovitev dolarske likvidnosti potekali na dnevni in ne več na tedenski ravni. Pod skupno izjavo so se podpisale ameriška, evropska, japonska, britanska, kanadska in švicarska centralna banka. Namen ukrepa, ki bo veljal najmanj do konca aprila, je zagotoviti dovolj dolarjev v obtoku.

RIM - V Italiji so znova zabeležili skokovit porast smrtnih primerov zaradi covida-19. Zabeležili so 627 novih smrti, skupno 4032. Okuženih je najmanj 37.860 ljudi, od tega jih je 2655 v intenzivni negi. Zabeležili so tudi rekordno število kršitev karantene od njene uvedbe 11.3. Ovadili so 9407 ljudi. Vlada napoveduje strožje ukrepe. Zaradi koronavirusa, ki je povzročil izredne razmere tako na področju zdravstva kot gospodarstva, pa je Mednarodni denarni sklad poslabšal napoved letošnjega gibanja italijanskega BDP za eno odstotno točko na -0,6 odstotka.

DUNAJ - Avstrija bo drastične ukrepe, ki jih je uvedla ob pandemiji covida-19, podaljšala do 13. aprila, je sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ob tem je rojake pozval, naj zdržijo. Doslej so v državi potrdili 2388 okužb, samo danes 185. Umrlo je šest ljudi.

MADRID - Španski zdravstveni sistem je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom pred zlomom. Ministrstvo za zdravje je zato vpoklicalo dodatnih 50.000 zdravstvenih delavcev, večinoma upokojenih. Zaposleni v zdravstvu medtem zahtevajo zaščitno opremo. V državi so doslej našteli 1102 smrtni žrtvi covida-19, število potrjenih okužb se približuje 20.000. Začel je veljati odlok, po katerem morajo vsi hoteli in druge turistične nastanitvene zmogljivosti v sedmih dneh zapreti svoja vrata.

BERLIN - Nemško finančno ministrstvo namerava za medicinsko opremo, kot so zaščitne maske in respiratorji, nameniti dodatnih 2,11 milijarde evrov. S sredstvi lahko kupijo obstoječo blago in s tem preprečijo, da se višek pošlje na povpraševanja iz tujine. V četrtek so sicer dovolili izvoz zaščitne opreme v druge članice EU. V Nemčiji se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 14.000, umrlo je 31 ljudi. Bavarska in Posarje bosta kot prvi nemški zvezni deželi od sobote v karanteni.

NEW YORK - Ameriški predsednik Donald Trump je med ukrepe proti širjenju koronavirusa v ZDA napovedal delno zaprtje meje z Mehiko, ZDA pa več ne bodo dovoljevale vstopa v državo nikomur brez ustreznih dokumentov.
Potem ko so zaradi covida-19 v Kaliforniji v četrtek uvedli karanteno, jo bodo v soboto uvedli tudi v zvezni državi New York. V karanteni bo tako 60 milijonov ljudi ali skoraj 20 odstotkov prebivalstva ZDA. Število okužb je v ZDA doseglo 14.600, umrlo je 210 ljudi.

WASHINGTON - Nevladna organizacija za človekove pravice in demokracijo Freedom House opozarja na nove grožnje demokraciji zaradi pandemije novega koronavirusa, ker avtoritarni režimi to izkoriščajo za zatiranje kritičnega govora, povečanje nadzora in omejevanje temeljnih pravic, česar ni možno opravičiti s skrbjo za javno zdravje.

ZAGREB - Na Hrvaškem se je število okužb z novim koronavirusom zvišalo na 128, potem ko so potrdili 15 novih primerov. Danes so zaprli tudi otroška igrišča in športne objekte na odprtem ter omejili število udeležencev na porokah in pogrebih.

BEOGRAD - V Srbiji so potrdili prvo smrtno žrtev covida-19. Od 135 okuženih z novim koronavirusom jih je osem v težkem stanju. Država je danes povsem zaprla meje za potniški promet. Za konec tedna so napovedali ustavitev vsega javnega pometa ter zaprtje lokalov, restavracij in nakupovalnih središč.

PODGORICA/SARAJEVO - V Črni gori so od torka, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, skupno zabeležili 13 primerov okužbe. Zaprli so večino mejnih prehodov in večino trgovin ter ustavili ves javni promet. V BiH pa so doslej potrdili 69 okužb z novim koronavirusom.

TEHERAN - V Iranu, eni najbolj prizadetih držav na svetu v pandemiji novega koronavirusa, je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 149 ljudi, skupno 1433. Na novo okuženih je 1237, skupno že 19.644 ljudi. Iranci medtem ob novem letu množično odhajajo na pot, kljub pozivom oblasti, naj ostanejo doma.

OSLO - Norveška centralna banka je sporočila, da bo že drugič v sedmih dneh znižala ključno obrestno mero, in sicer za 0,75 odstotne točke na 0,25 odstotka. Gre za najnižjo ključno obrestno mero v zgodovini Norveške, pri čemer centralna banka ne izključuje dodatnega znižanja.

SYDNEY - V Avstraliji iščejo 2700 potnikov z velike ladje za križarjenje, ki so se v četrtek izkrcali v Sydneyju in razpršili po mestu, kasneje pa se je pokazalo, da so bili trije potniki in član posadke okuženi z novim koronavirusom.

BRUSELJ - Britanski pogajalec za prihodnje odnose z EU David Frost je v samoizolaciji zaradi blagih simptomov, ki bi lahko kazali na okužbo z novim koronavirusom. Da je okužen, je že v četrtek sporočil pogajalec EU o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom Michel Barnier.

BRUSELJ - Članice EU so se dogovorile, da se do 24. 10. prekine izvajanje pravil o dodeljevanju slotov na letališčih v EU, kar naj bi letalskemu sektorju pomagalo pri odzivanju na pandemijo covida-19, obenem pa naj bi s preprečitvijo praznih letov prispevalo k zmanjšanju izpustov. Sledijo pogajanja z Evropskim parlamentom.

CANNES - Zaradi pandemije novega koronavirusa 73. mednarodni filmski festival v Cannesu ne bo potekal od 12. do 23. maja, ampak razmišljajo o tem, da bi ga prestavili predvidoma na konec junija in začetek julija.

ŠPORT

LJUBLJANA - Olimpijski komite Slovenije oziroma njegov predsednik Bogdan Gabrovec je izrazil globoko nerazumevanje stališča mednarodnega komiteja, ki je prek svojega predsednika Thomasa Bacha sporočil, da zaenkrat še ne razmišlja o prestavitvi letošnjih olimpijskih iger v Tokiu. Na OKS menijo ravno nasprotno, saj so prepričani, da julija iger ne bo mogoče izvesti v olimpijskem načelu, saj športniki v teh razmerah enostavno nimajo enakovrednih pogojev, da se na igre pripravijo, pravi Gabrovec, ki nadalje meni, da svet ni nor in da ne bo šel v nemogoče zgodbe. Gabrovec se čudi Bachu, olimpijskemu prvaku v sabljanju, da trmasto odlaša z odločitvijo o prestavitvi iger.

DALLAS - Košarkarsko moštvo Dallas Mavericks je danes sporočilo, da so se slovenski košarkarski as Luka Dončič, lastnik moštva Mark Cuban ter ameriški košarkar Dwight Powell združili v boju z novim koronavirusom ter donirali 500.000 dolarjev za podporo sistema za varstvo otrok zdravstvenega osebja v bolnišnicah v Teksasu. Donacija je namenjena zdravstvenemu centru Univerze Teksas ter bolnišnici Parkland, ki skrbita za varstvo otrok svojih uslužbencev, ki se "v prvih vrstah borijo s covidom-19 v teh izrednih razmerah", so zapisali v uradni izjavi za javnost.

OSLO - Norveški olimpijski in paralimpijski komite je Mednarodni olimpijski komite danes pozval, da razmisli o morebitni prestavitvi poletnih olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Predsednica Norges idrettsforbunds Berit Kjoell je glede na nejasne razmere na Norveškem in večjem delu sveta dejala, da ni odgovorno niti zaželeno, da norveške športnike pošljejo v Tokio na olimpijske ali paraolimpijske igre 2020, preden bo svetovna skupnost opravila s to pandemijo.

COLORADO SPRINGS - Ameriški olimpijski in paralimpijski komite je izrazil podporo Mednarodnemu olimpijskemu komiteju glede njihovega stališča o nemoteni izvedbi olimpijskih iger, poroča nemška tiskovna agencija. V današnji videokonferenci so predstavniki USOPC podprli Mok in zatrdili, da v tem trenutku še ni čas za končne odločitve glede morebitne prestavitve olimpijskih iger, ki bodo na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom, če bodo to dovoljevale razmere v svetu.

MINSK - Nogometno državno prvenstvo v Belorusiji se je kljub novemu koronavirusu začelo brez omejitev, ki so povsem ohromile nogomet v preostanku Evrope. Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko pa je stroge evropske ukrepe v boju proti covidu-19 označil kot "nepotrebno ustvarjanje panike", poroča nemška tiskovna agencija (dpa). Belorusko nogometno prvenstvo se je torej začelo kljub trendu prekinitev državnih prvenstev v preostalem delu stare celine, ki je brez nogometa ponekod že nekaj tednov. Tako se je na tekmi državnega podprvaka Bateja iz Borisova zbralo 730 gledalcev. Več kot 1400 pa jih je bilo na tekmi med Šahtarjem in Torpedom.

LONDON - Moštva formule ena s sedežem v Veliki Britaniji pripravljajo načrte za izdelavo medicinske opreme v boju z novim koronavirusom na Otoku, poroča vodstvo tekmovanja na svoji spletni strani. Britanska vlada in ter zdravstveni organi so v klicu na pomoč sporočili, da potrebujejo več respiratorjev v boju z boleznijo covid-19, ki napada dihala. Načrti hitro napredujejo, vodstvo ekip pa se nadeja pozitivnega izida že v prihodnjih dneh.

KÖLN - Sindikat nemških rokometnih igralcev se je odločil, da se odpove delu svojih plač, s čimer bodo skušali pomagati klubom, ki so se zaradi ekonomskih posledic pandemije novega koronavirusa znašli v finančnih stiskah, je za Združenje nemških športnih medijev (SID) dejal predstavnik sindikata, sicer reprezentančni vratar Johannes Bitter. Nemški rokometaši, ki si kruh služijo v bundesligi, so se po sestankih odločili, da se odpovedo deležu svojih plač, ki po navedbah nemških medijev znaša 25 odstotkov. Številke pa predstavnik sindikata Bitter ni potrdil.

NYON - Evropska nogometna zveza (Uefa) je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila tudi številna tekmovanja v futsalu, so sporočili v izjavi za javnost. Mednarodna badminton zveza (BWF) pa je prestavila tako evropsko kot azijsko prvenstvo.

apo/apo
© STA, 2020