V boju zoper okužbe vitamina D, zadostne zaloge vitamina C, cinka in selena
Ljubljana, 20. marca - Zdravnik gastroenterolog Darko Siuka je pripravil nekaj napotkov, kako se ubraniti pred novim koronavirusom. Med drugim izpostavlja pomen prehrane. Kot navaja, obstajajo številne študije pozitivnega učinka vitamina D v boju zoper okužbe.
Ljubljana.
Ribe so vir vitamina D, kalcija, fosforja, morske pa tudi joda in selena.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA
Ta zniža število receptorjev na površju pljučnih celic, prek katerih vstopi virus v celico. Vitamin D vpliva na višjo koncentracijo surfaktanta, ki z notranje strani obdaja pljučne mešičke.
Študija je pokazala, da se huda pljučna prizadetost pojavi le pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D. V zimskih mesecih ima skoraj večina pomanjkanje vitamina D, zlasti so ogroženi starejši, moški, sladkorni in drugi kronični bolniki, ki so tudi rizični pri covidu-19.
Pomembne pa so tudi zadostne zaloge zlasti vitamina C, med minerali pa cinka in selena. Slednja sta koencima številnih encimov imunskega sistema.