Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 20. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Z današnjim dnem je zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. Slovenija medtem čaka na 1,5 milijona zaščitnih mask, ki naj bi jih dobavili do konca tedna.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Podprli so zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev. Prav tako so zeleno luč prižgali ukrepu, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetja, ki se že soočajo s poslovno škodo. Zakon zagotavlja tudi proračunska sredstva za spopad z epidemijo. Poslanci so podprli tudi zakon, na podlagi katerega se bo lahko v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije zagotovilo nemoteno oskrbo s hrano ter zakon, s katerim bo ob izpadu proizvodnje v času epidemije država podjetjem pomagala ohraniti delovna mesta. Če bodo delavce napotili na čakanje na delo doma, bo del stroškov za plače poravnala država.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je v četrtkovem večernem nagovoru ob sprejemanju novih ukrepov proti koronavirusu izpostavil, da nas je kriza zajela v času, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko osiromašeni. Napovedal je popolnjevanje enot Slovenske vojske s prostovoljno rezervo. Človeška solidarnost je na preizkušnji, pravi, a ugotavlja, da bo zmagala.

LJUBLJANA - Zdravstvenemu osebju, ki je v času epidemije koronavirusu najbolj izpostavljeno rizičnim razmeram, po kolektivni pogodbi za javni sektor pripada dodatek v višini 65-odstotne urne postavke osnovne plače. Na ministrstvu za javno upravo pa ob tem preučujejo tudi možnosti, da bi dodatek določili tudi za druge izpostavljene javne uslužbence.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine Slovenije do danes popoldne čaka na spremembo vladnega odloka glede delovnega časa prodajaln z živili - da prodajalne ne bi bile odprte do 20. ure, kot zahteva odlok, ampak največ do 18. ure - sicer bodo člane pozvali k stavki. Gospodarski minister je napovedal spremembo, če bo v dogovoru s trgovci izpolnjen namen ukrepa.

ŠTORE - Dom starejših občanov Lipa v Štorah, v katerem je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni, od pristojnih do danes ni prejel niti enega kosa zaščitne opreme. Prepuščeni smo svoji iznajdljivosti, predvsem glede zaščitnih mask, ki jih sami kupujemo, je za STA povedala direktorica doma Marinka Hrnčič.

LJUBLJANA - Postopek izvedbe razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2020-2021 je zaradi vladnih ukrepov proti novemu koronavirusu in napovedi spremembe proračuna začasno ustavljen, so danes zapisali na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

LJUBLJANA - Tudi veterinarske ambulante omejujejo delovanje. Zato v Veterinarski zbornici Slovenije pozivajo lastnike, naj posvetijo več pozornosti varnosti, da ne bo prišlo do poškodb živali. Svetujejo, naj psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo, so zapisali.

MARIBOR - Mariborska razvojna agencija je objavila seznam lokalnih ponudnikov hrane v Podravju, ki prodajajo hrano na kmetiji, tržnici, v lokalni trgovini ali zadrugi. Institucije in vseh 41 občin v regiji se je povezalo, da s pomočjo obstoječih kanalov promocije sporoči prebivalcem, kje lahko kupijo lokalno hrano. Na seznamu, ki ga bodo dopolnjevali, so zaenkrat ponudniki, ki so posredovali svoje podatke in ponudbo, so danes sporočili.

SVET

PEKING/SEUL - Kitajska že drugi dan ni zabeležila nobenega novega primera okužbe z novim koronavirusom na domačih tleh. So pa znova registrirali 39 primerov okužbe pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. O upadu novih okužb poročajo tudi iz Južne Koreje. V četrtek so zabeležili 87 novih primerov okužbe, kar je spet manj kot v preteklih dneh. Umrli pa so še trije ljudje. Virus je tako v tej državi skupno zahteval 94 življenj, so sporočile pristojne oblasti v Seulu.

NEW YORK/WASHINGTON - Število okužb z novim koronavirusom je v ZDA do četrtka zvečer doseglo 14.250, mrtvih pa so našteli 205. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je razglasil karanteno za celotno državo s 40 milijoni prebivalcev, skupaj s kolegi pa je predsednika ZDA Donalda Trumpa opozarjal na pomanjkanje koordinacije med Washingtonom in zveznimi državami. State Department je v četrtek Američane posvaril, naj zaradi pandemije koronavirusa ne potujejo v tujino. Vse Američane, ki so nekje, od koder je še mogoče leteti v ZDA, pa je pozval, naj se takoj vrnejo, razen če so pripravljeni ostati na tujem za nedoločen čas. Vodja senatne večine Mitch McConnell je v četrtek predstavil predlog zakona za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki bo služil kot podlaga za pogajanja s kongresnimi demokrati.

NEW YORK - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v četrtek dejal, da je "svet v vojni z virusom", voditelje držav pa pozval, naj strnejo vrste in se skupaj na globalni ravni borijo proti pandemiji novega koronavirusa. "Sedanji pristopi na nacionalnih ravneh ne dajejo rešitev za globalne razsežnosti te krize," je dejal.

WASHINGTON - Nevladna organizacija za človekove pravice in demokracijo Freedom House opozarja na nove grožnje demokraciji zaradi pandemije novega koronavirusa, ker avtoritarni režimi to izkoriščajo za zatiranje kritičnega govora, povečanje nadzora in omejevanje temeljnih pravic, česar ni možno opravičiti s skrbjo za javno zdravje.

SYDNEY - V Avstraliji iščejo 2700 potnikov z velike ladje za križarjenje, ki so se v četrtek izkrcali v Sydneyju in razpršili po mestu, kasneje pa se je pokazalo, da so bili trije potniki in član posadke okuženi z novim koronavirusom.

DUNAJ - V Avstriji se število potrjenih okužb z novim koronavirusom še naprej hitro povečuje. Do davi so potrdili 2203 okužbe, kar je 360 več kot v četrtek ob tem času, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Doslej so potrdili šest smrtnih žrtev novega koronavirusa, devet ljudi je ozdravelo.

BRASILIA - Brazilija je v četrtek sporočila, da za 15 dni zapira svoje kopenske meje s svojimi sosedami, z izjemo Urugvaja, da bi preprečila širjenje novega koronavirusa. Prepoved ne velja za brazilske državljane ali tujce, ki bivajo v Braziliji. Še naprej bo dovoljen vstop tovornjakom z dobrinami in ljudmi na humanitarni misiji.

ŠPORT

LJUBLJANA - Člani izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije so na dopisni seji sprejeli odločitev, da so tekmovanja v vseh ligah in starostnih kategorijah pod okriljem KZS za sezono 2019/2020 s petkom, 20. marcem, uradno končana. Državnega prvaka tako v tej sezoni ne bo, prvakinje pa so postale košarkarice Cinkarne Celje.

LJUBLJANA - Podčetrtek bi moral med 17. in 30. majem gostiti evropsko prvenstvo v šahu, a so tekmovanje v tem terminu zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali in ga prestavili na drug termin, ki pa še ni določen, je za STA povedala direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka Šahovske zveze Slovenije (ŠZS), ki organizira tekmovanje.

zc/apo
© STA, 2020