Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ uzakonil možnost enoletnega odloga odplačevanja posojil

Ljubljana, 20. marca - DZ je soglasno s 77 glasovi sprejel zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, ki ga je vlada skupaj s še nekaterimi drugimi ukrepi pripravila z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa. Odplačevanje posojil bo mogoče odložiti za leto dni.

Ljubljana.
Evro, bankovec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je zapisano v zakonu, bodo lahko posojilojemalci, ki zaradi poslovnih razlogov, povezanih s posledicami virusa, ne morejo zagotavljati poplačila obveznosti po kreditni pogodbi, na svojo banko naslovili vlogo za odlog odplačevanja posojila.

Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostilne in restavracije, bodo morale banke prošnjo obvezno odobriti.

Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo lahko posojilojemalci vložili najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa, zakon pa bo veljal še 18 mesecev od prenehanja epidemije.

Za odlog plačila posojila bodo lahko zaprosili gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije.

O tako širokem naboru upravičencev se je v četrtek dopoldne uskladil odbor DZ za finance, saj naj bi zakon po prvotnih načrtih vlade načeloma veljal le za poslovne subjekte. "Prav je, da ukrep velja tudi denimo za društva, ki so prenehala s treningi naših otrok," je dejala Mateja Udovč (SMC), Jani Prednik (SD) pa je ugotovil, da bo možnost odloga odplačevanja posojil tudi za fizične osebe ljudem vsaj nekoliko olajšala prihodnost, ki je zagotovo negotova.

"Zaradi epidemije novega koronavirusa so podjetja v resnih težavah, zato bi brez pomoči zagotovo začela množično odpuščati in rezati plače, da bi ohranjala svoje dobičke," se je strinjal tudi Matej Tašner Vatovec (Levica). Zdi se mu prav, da pri reševanju podjetij sodelujejo banke, ki so trenutno v dobrem stanju.

Tudi finančni minister Andrej Šircelj je zagotovil, da je slovenski finančni sistem stabilen. "Ta ukrep te stabilnosti ne bo ogrozil," je dejal.

Andrej Rajh (SAB) je dejal, da kreditojemalci, ki jim bodo banke odložile odplačevanje posojil, s tem ne bodo imeli stroškov in jim tudi ne bo treba plačati obresti zaradi moratorija. Bolj pa je bil zadržan do določbe, po kateri bo zakon veljal tudi za posojila, ki bodo še sklenjena v času epidemije.

Ker bi se podjetja, ki bodo uveljavljala ta ukrep, obravnavala kot neplačniki, so poslanci v zakon zapisali tudi določbo, da se kreditojemalcem zaradi zamika odplačila posojila bonitetna ocena ne bo poslabšala.

bg/ap
© STA, 2020