Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ sprejel zakonsko podlago za zagotovitev preskrbe s hrano

Ljubljana, 20. marca - DZ je sprejel zakon, na podlagi katerega se bo lahko v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovilo nemoteno oskrbo s hrano. Vlada bo namreč lahko določala cene posameznih skupin prehranskih izdelkov in omejevala promet z njimi.

Ljubljana, Cankarjev dom.
Hrana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA.

Na podlagi zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov bo mogoče omejiti promet z živili, kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz ter regulirati cene, je v četrtek na začetku izredne seje povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Zakon sam še ne predvideva nobenih omejitev, pač pa le daje podlago za to, je dodala. Če bo prihajalo do pomanjkanja ali presežkov kakšne skupine živil, bo ministrstvo na podlagi zakona lahko ukrepalo z ustrezno odredbo. "Če pride do zaprtja meja, bomo najprej doživeli izpad preskrbe s sadjem in zelenjavo," je menila.

Na podlagi zakona se bo lahko omejil promet s kmetijskimi pridelki, živili in živali za prehrano ljudi. Če bi zaznali kakršnekoli spremembe, ki bi onemogočale dostop do kakšne skupine živil, bi lahko prepovedali izvoz, da bi s tem zadostili potrebam slovenskih državljanov. Naslednji ukrep je omejitev uvoza, če bi za to obstaja potreba.

Ob tem je ministrica potrošnike pozvala h kupovanju čim več živil, ki jih pridelujemo v Sloveniji. Enako so menili tudi poslanci.

Na predlog Levice so poslanci v zakon zapisali tudi možnost omejitve cene semen, semenskega in saditvenega materiala. "Gre za ključno surovino v pridelavi hrane za prebivalce," je pojasnila Violeta Tomić.

Na podlagi zakona se bo lahko tudi določilo začasnega upravljalca kmetije, če je na njej zaradi okužbe z novim koronavirusom okrnjeno delo. Prav tako bo omogočil začasno postavitev, uporabo oz. vzdrževanje skladišč za živila ali gozdno-lesne sortimente, če bi se ti zaradi nezmožnosti izvoza začeli kopičiti.

Poslanci so zakon sprejeli soglasno s 77 glasovi. "Zakon je potreben, da državljani za kmetijske pridelke in živila ne bomo plačevali enormnih zneskov, ter da se ne bi nekateri na račun stisk okoristili," je dejal Predrag Baković (SD).

bg/jb/ap
© STA, 2020