Živilsko-predelovalna industrija uspešno odgovarja na povečano povpraševanje

Ljubljana, 20. marca - V podjetjih iz živilsko-predelovalnega sektorja zagotavljajo, da uspešno odgovarjajo na povečano povpraševanje. Zaradi spremenjenih razmer so ponekod preusmerili oz. na določenih segmentih okrepili ali zmanjšali proizvodnjo. K temu, da je treba kupovati slovensko hrano, je danes znova pozvala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Ljubljana, MKGP.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dala izjavo o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, MKGP.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dala izjavo o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, MKGP.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dala izjavo o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, MKGP.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dala izjavo o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V Žitu so povedali, da so poskrbeli za nemoteno poslovanje svojih obratov in prilagojeno poslovanje trgovin tudi v izrednih okoliščinah. "850 naših zaposlenih tako redno in požrtvovalno prihaja vsak dan na delo v različne proizvodne obrate in pekarne ter Žitove prodajalne po Sloveniji," so izpostavili za STA.

Trenutno tako proizvodnja kot dobava kupcem v Žitu potekata nemoteno. "Smo pa morali proizvodnjo na določenih segmentih povečati, tako da moramo aktivno dnevno sproti organizirati ekipe za delo, da lahko čim več dobavimo," so pojasnili. Povečali so se odvzemi trajnih izdelkov, večje je tudi povpraševanje po osnovnih živilih, med katerimi so moka, testenine, riž, kvas, polenta, mlevski izdelki, konzervirana hrana, otroška hrana, paradižnik, marmelade in vložena zelenjava. "A nam to trenutno ne predstavlja težav," so zatrdili.

Glede na trenutno krizno dogajanje so v Žitu pripravili izbor izdelkov za nujno oz. prednostno proizvodnjo, povečali zaloge surovin za te produkte oz. preostalo zalogo enakomerno porazdelili v skladu z izborom prednostnih izdelkov. Med prednostne izdelke štejejo sveže pekarske izdelke, toast, testenine, riž, mlevske izdelke in prepečenec. Podjetje ima tudi določene zaloge, ki zagotavljajo dolgoročno ponudbo v primeru večje krize.

Občasno imajo manjše težave pri dobavi blaga iz uvoza in pri njihovem izvozu zaradi zaprtja meja, nekaj težav imajo tudi zaradi zamud pri dobavi zaščitne opreme. Intenzivno sodelujejo z dobavitelji in iščejo možnosti alternativne dobave in obvladujejo stanje. Upajo, da so informacije o urejanju pretoka blaga pravilne in da bodo lahko nemoteno delali tudi v prihodnje.

Ob začetku pojava koronavirusa so vzpostavili krizni štab in uvedli ukrepe za nemoteno izvajanje dela. Spomnili so na stroge standarde, ki so jim že tako podvrženi na vseh stopnjah proizvodnje živil, v aktualni situaciji pa so sprejeli še dodatne ukrepe za zaščito oz. preventivne protokole.

V Mlekarni Celeia kljub epidemiji koronavirusa zbirajo mleko z 938 slovenskih kmetij, dnevno 270.000 litrov mleka. "V zadnjih dneh opažamo povečanje naročil svežega in trajnega mleka, sirov in jogurtov v večjih pakiranjih, čemur smo že prilagodili svojo proizvodnjo," je povedal direktor Vinko But in tudi on podčrtal strokovnost, požrtvovalnost in pripadnost zaposlenih.

Mlekarna Celeia z izdelki trenutno zalaga 1000 prodajnih mest v Sloveniji. Proizvodnja in dostava izdelkov do kupcev ob strogih varnostno-zdravstveno-higienskih ukrepih poteka nemoteno, so sporočili iz mlekarne.

Tudi pri njih so že pred epidemijo veljali zelo strogi varnostno-higienski ukrepi, a so jih v danih razmerah v skladu z zahtevami domačih in mednarodnih institucij še zaostrili. "Ključno je, da poleg neoporečnosti proizvodov ohranjamo svojo ekipo zdravo. Sodelavce, tako tiste na terenu kot v proizvodnji in podpornih službah, smo pravočasno podučili in pripravili na nevarnosti, ki se lahko pojavijo pri delu," je poudaril But.

V Pekarni Grosuplje so medtem zaradi varnostnih ukrepov v proizvodnji, ki so pogojeni z zaščito zaposlenih, zmanjšali obseg dela. "Naše surovine so večinoma domačega slovenskega porekla, tako da trenutno nimamo težav zaradi zaprtih meja oz. prepovedi transporta," so povedali za STA. Pri tem pa opažajo povečano povpraševanje po toastu, ki ima daljši rok trajanja in je primeren za daljše shranjevaje.

mg/bdo/jaz
© STA, 2020