Pregled - novi koronavirus, 18. 3. (sreda)

Ljubljana, 18. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sredo, 18. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Slovenija je zaman pričakovala prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva. Kot je za Odmeve pojasnil obrambni minister Matej Tonin, naj bi se zapletlo pri prevozu pošiljke iz Nemčije v Slovenijo. Po ministrovih besedah se trudijo razrešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo. Pomanjkanje zaščitne opreme je po Toninovih besedah "alarmantno kritično". Slovenija bo 300.000 zaščitnih mask prejela tudi preko donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja. Pošiljka z maskami, namenjenimi Sloveniji, Franciji in Belgiji, je že prispela na belgijsko letališče Liege. Ministrstvo za obrambo pa jih v Sloveniji pričakuje v petek ali soboto.

BRUSELJ - Predsednik republike Borut Pahor je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na videokonferenci prosil za pospešitev procesa javnega naročanja medicinske opreme, nujno potrebne pri soočanju s pandemijo novega koronavirusa, saj je to za Slovenijo izjemnega pomena. Pahor je načrtoval delovni obisk v Bruslju, a se je zaradi omejitve potovanj s predsednico komisije in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom unije Josepom Borrellom pogovarjal po videokonferencah. Po telefonu se je pogovoril tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.

LJUBLJANA - Do 14. ure so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 286 osebah, opravljenih pa je bilo 8730 testiranj, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Največ prijavljenih primerov je v starostni skupini med 30 in 49 let, kaže objavljena tabela. V osrednjeslovenski regiji so potrjene 103 okužbe, v jugovzhodni 51, 40 pa v savinjski regiji, kažejo podatku NIJZ. Pristojni pozivajo k samozaščitnem ravnanju in upoštevanju priporočil.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Finančni minister Andrej Šircelj je dejal, da bodo morale banke obvezno odobriti odlog plačila podjetjem, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, med drugim tudi gostincem.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Odmevih napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Izpostavil pa je, da je za sprejem takega ukrepa potrebna dvotretjinska večina v DZ. Glede napovedane uveljavitve prepovedi zbiranja na javnih krajih je dejal, da bo v veljavo stopila najverjetneje šele s petkom ob polnoči. Kot je pojasnil, morajo še doreči nekaj podrobnosti, predvsem, da bodo tisti, ki opravljajo nujne službe za delovanje države, še lahko prišli na svoja delovna mesta.

LJUBLJANA - Poslanci bodo predloga vladnih zakonov, s katerima bi podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa omogočili odlog različnih davčnih obveznosti in plačila posojil, obravnavali po nujnem postopku, je odločil kolegij predsednika DZ. Poslanci ju bodo na mizi imeli predvidoma že na četrtkovi izredni seji državnega zbora.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo je brez glasu proti potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Ukrepi bodo veljali tudi za samozaposlene.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v luči blažitve posledic pandemije koronavirusa potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, ki med drugim omogoča nemoteno oskrbo s hrano za prebivalce Slovenije. Posamični ukrepi se bodo sprejemali glede na razmere na trgu.

LJUBLJANA - Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu zakona, ki zaradi epidemije koronavirusa začasno ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni. Večina na odboru je ocenila, da je predlagani zakon v tem trenutku smiseln in potreben.

LJUBLJANA - Da bi sprejemanje interventne zakonodaje za soočenje s koronavirusom potekalo čim hitreje, bo DS za vsak interventni zakon po vložitvi v DZ preveril, ali obstaja pripravljenost svetnikov, da se DS odreče pravici odločanja o vetu. "S tem pridobimo osem dni, kolikor je sicer rok, ko lahko DS izglasuje veto na zakon," je povedal Alojz Kovšca. Tovrstno glasovanje bodo po besedah Kovšce izvedli za vsak interventni zakon posebej, in sicer takoj po tistem, ko ga bo vlada poslala v proceduro v DZ. Tako bo zakon lahko razglašen takoj, ko ga bo DZ sprejel.

LJUBLJANA - V Banki Slovenije si poleg ukrepov za blažitev posledic izbruha koronavirusa za podjetja prizadevajo tudi za obravnavano problematike likvidnostnih težav fizičnih oseb. Tem v primeru težav zaenkrat svetujejo, naj se obrnejo neposredno na banko ali hranilnico. Pri iskanju rešitev sodelujejo z ostalimi centralnimi bankami, saj je nadzor bančnega sistema po zadnji krizi v pretežni meri urejen na ravni celotnega evrskega območja.

LJUBLJANA - Podjetja po Sloveniji so svoja poslovanja povsem prilagodila omejitvam zaradi epidemije koronavirusa. Ta bo zagotovo globoko zarezala v poslovanje, a podjetja zaradi zelo dinamičnih in negotovih razmer negativnih vplivov še ne morejo opredeliti. Bistriška skupina Impol, ki se ukvarja s predelavo aluminija, kljub epidemiji koronavirusa še vedno beleži visoko povpraševanje po svojih izdelkih. V obeh farmacevtskih družbah v Sloveniji, novomeški Krki in ljubljanskemu Leku, se trudijo, da proizvodnja in oskrba trga tečeta nemoteno.

LJUBLJANA - Delodajalci morajo o nameravanem organiziranju dela na domu v času epidemije še pred začetkom dela obvestiti Inšpektorat za delo RS. Obseg obveščanja sicer ni predviden, priporočajo pa, da poleg seznama zaposlenih pošljejo še opis dela in predvideno trajanje dela na domu, pri tem pa lahko navedejo, da bo potekalo do izreka izjemnih okoliščin. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Sicert je pripravil navodila za varno delo od doma v času, ko je njegov obseg povečan zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepi se delijo na tiste za podjetja oz. organizacije in tiste za zaposlene.

LJUBLJANA - Potem ko se nekateri trgovci delovni čas trgovin skrajšali v torek, se je delovni čas nekaterih svojih trgovin odločil skrajšati tudi Mercator, največji trgovcev državi. Delovni čas obratovanja je na 61 prodajnih mestih skrajšal tudi Petrol. Trgovine, ki potrošnikom ponujajo spletno naročilo in dostavo nakupov na dom, beležijo izjemno povečanje naročil. Na to so se odzvali s povečanjem dostavne službe in novimi prevzemnimi točkami za nakupljeno. Rast naročil beležijo tudi v dostavi hrane.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo spodbuja prebivalce, ki imajo možnost za obdelavo vrtov in njiv, naj to v čim večji meri izkoristijo. Poleg rekreacije vrtnarjenje omogoča tudi delno samooskrbo, kar je v trenutnih epidemioloških rasjemrsituaciji še kako koristno. Ob tem so pozvali k nakupu slovenske hrane, da bi podprli slovenske proizvajalce. Družinski vinarji so opozorili, da so na kmetijsko ministrstvo poslali poziv za pomoč zaradi epidemije, vendar še niso prejeli odgovora. Menijo, da je vlada pri pripravi interventih zakonov pozabila nanje.

LJUBLJANA - Ključna energetska podjetja v državi so zaradi epidemije novega koronavirusa sprejela stroge ukrepe, da bi lahko nemoteno zagotavljala oskrbo z energenti. V Elesu so šest operaterjev popolnoma osamili za 14 dni, popolno izolacijo za nekaj zaposlenih so uvedli tudi v Plinovodih, v Termoelektrarni Šoštanj pa so namestili kamero, ki meri telesno temperaturo.

LJUBLJANA - Iz Uprave RS za jedrsko varnost so sporočili, da so vsi jedrski objekti v državi sprejeli ustrezne ukrepe za nemoteno delovanje. Raziskovalni reaktor TRIGA v Dolu pri Ljubljani je ustavljen, tamkajšnje centralno skladišče radioaktivnih odpadkov pa zaprto. Obdelava radioaktivnih odpadkov je prekinjena, organizirana pa je dežurna služba za primer, da bi bilo treba urgentno sprejeti kakšen vir sevanja v skladišče.

LJUBLJANA - Pozivu zunanjega ministrstva, naj se jim Slovenci v tujini javijo in registrirajo, je sledilo več kot 650 posameznikov, so povedali na MZZ. Skoraj polovica jih je v državah Evropske unije, skoraj tretjina pa v državah Bližnjega vzhoda, Azije in Rusije. V to številko so zajeti tako posamezniki kot tudi posamezne turistične skupine, tako da bi bilo dejansko število Slovencev, ki so sredi krize s koronavirusom nekje na poti v tujini, še večje od 650. Gre večinoma za turiste in popotnike, ne za tiste, ki v tujini tudi sicer živijo, delajo ali študirajo, so pojasnili na MZZ.

LJUBLJANA - V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije pozivajo, da se v predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače med upravičene delodajalce doda tudi društva, zavode in ustanove. Ti bodo po njihovi oceni tako kot podjetja prizadeti zaradi epidemije novega koronavirusa. Tudi v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje so pozvali poslance, naj sprejmejo dopolnilo k predlogu interventnega zakona. "Sicer si ne predstavljamo, kakšne posledice bodo utrpele humanitarne organizacije in vsi njihovi uporabniki," je v sporočilu za javnost opozorila predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin. Tudi v nekaterih poslanskih skupinah na vlado naslavljajo različne pobude za dodatne možne ukrepe glede širjenja okužbe z novim koronavirusom.

LJUBLJANA - Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi, ki se je v teh dneh oblikovala na Facebooku, je ministra za kulturo Vaska Simonitija v javnem pismu pozvala, da v času pandemije koronavirusa oblikuje in sprejme interventne ukrepe s potrebnimi oblikami pomoči za samozaposlene v kulturi. Med drugim ga pozivajo, da poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa je ob ukrepih glede koronavirusa pozvala Simonitija in predsednika vlade Janeza Janšo, naj se zavzameta za zaposlene na področju kulture in umetnosti na gospodarski panogi enakovreden način. Po mnenju združenja bi lahko ustanovili poseben krizni sklad za umetnike. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je sicer že minuli teden pozivala k zaščiti vseh samozaposlenih, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, zatem je na spletu zaokrožila še peticija.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVA GORICA - Zaradi epidemije koronavirusa se podaljšuje čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske ter višješolske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki bi sicer potekel danes. Prijavni rok se tako podaljša do 9. aprila.

LJUBLJANA - Onkološki inštitut Ljubljana je za zagotavljanje ustrezne varnosti bolnikov in zaposlenih ob poostreni epidemiološki situaciji zaradi koronavirusa sprejel dodatne preventivne ukrepe za sprejem na zdravljenje. Med drugim bolnike naprošajo, naj ne prihajajo v inštitut s povišano telesno temperaturo ali kakršnikoli znakom prehlada ali okužbe dihal.

NOVA GORICA/TOLMIN/NOVO MESTO/KRANJ/IZOLA - Sončni dnevi ob zaprtju vrtcev in šol kličejo po preživljanju časa na igriščih, a kot opozarjajo strokovnjaki, so plezala, tobogani in druga igrala površina za prenos novega koronavirusa. Njihovo uporabo zato odsvetujejo, zaradi občanov, ki priporočil ne upoštevajo, pa občine igrala in druge javne površine zapirajo. Ponekod bodo kršitelje oglobili.

LJUBLJANA - Veterinarska zbornica Slovenije je način in urnik dela veterinarjev prilagodila epidemiji novega koronavirusa. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen, saj bodo veterinarji zagotavljali le nujno potrebne posege, če je le mogoče po predhodni najavi.

LJUBLJANA - Časnik Delo je sprožil pobudo Zaploskajmo v zahvalo, s katero je nagovoril prebivalce, da so po vzoru akcije, ki je bila pred dnevi v Italiji, ob 18. uri stopili na balkone, terase in dvorišča ter z aplavzom nagradili zaposlene v poklicih, ki v času koronavirusa ne morejo ostati doma. Na ta način so se zahvalili zaposlenim v poklicih, ki v teh dneh skrbijo za zdravje prebivalstva, kot so zdravniki in medicinsko osebje, pridelovalci hrane, trgovci, poštarji, policisti, gasilci, novinarji in drugi.

SVET

ŽENEVA/RIM/BRUSELJ ... - Države še naprej sprejemajo vse strožje ukrepe proti novemu koronavirusu, ki se vztrajno širi. Po svetu so doslej zabeležili več kot 200.000 okuženih in preko 8700 mrtvih. Evropa je po številu smrtnih žrtev prehitela Azijo. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da virus predstavlja grožnjo, kot je še ni bilo, a je obenem priložnost za boj proti skupnemu sovražniku - sovražniku človeštva.

BRUSELJ - Vse več evropskih držav zaradi novega koronavirusa zapira notranje meje. O uvedbi nadzora na notranjih mejah v schengnu je Evropsko komisijo za zdaj obvestilo deset članic EU ter schengenski državi Švica in Norveška. Evropska komisija je ponovila poziv, naj države storijo vse za preprečitev blokad ljudi in blaga na mejah. Glede ukrepov na zunanji meji, torej 30-dnevne omejitve nebistvenih potovanj v unijo, v Bruslju izpostavljajo, da to ni ukrep na ravni EU, temveč ga usklajeno izvajajo članice.

BRUSELJ - Kitajska bo Evropski uniji poslala več kot dva milijona zaščitnih mask in 50.000 testov za novi koronavirus, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To ji je po telefonu zagotovil kitajski premier Li Keqiang.

RIM - Italijanske oblasti razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10.3. velja za celo državo, če se število novih okužb z novim koronavirusom ne bo upočasnilo. Karantena bi po dosedanjih načrtih morala veljati do 3. 4. V Italiji so zabeležili 475 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije. Doslej potrdili 35.713 okužb, zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 2978 ljudi. Stopnja smrtnosti je visoka, in sicer 8,3-odstotna.

MADRID - V Španiji so potrdili skupno več kot 13.700 okužb in 558 smrti zaradi covida-19. Na novo okuženih je od torka 2538 ljudi, umrlo jih je 67. Španski premier Pedro Sanchez je opozoril, da najhuje šele prihaja.

ZAGREB - Hrvaška bo opolnoči začasno zaprla mejne prehode za potniški promet, je napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Državljanom članic Evropske unije bodo omogočili vrnitev domov, tako kot bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so v tujini. Za 30 dni bodo odpovedali vse javne prireditve, zaprli nakupovalna središča, gostinske lokale in odpovedali vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne.

BERLIN - Novi koronavirus za Nemčijo predstavlja največji izziv po drugi svetovni vojni, je v enem zelo redkih televizijskih nagovorov državljanom povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Sodržavljane je pozvala k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V Nemčiji so zabeležili 8198 primerov okužb s koronavirusom, kar je 1042 več kot v torek. Umrlo je 12 ljudi.

BRUSELJ/PRAGA/DUNAJ ... - V Belgiji je začela veljati karantena, ki so jo pred tem uvedli tudi v Italiji, Franciji in Španiji. Na Češkem bodo od četrtka v javnosti obvezne zaščitne maske, ki prekrivajo usta in nos. V državi so potrdili 464 primerov okužbe z novim koronavirusom. V Avstriji so zabeležili tri nove smrtne žrtve novega koronavirusa, s čimer se je število umrlih povzpelo na šest. Kancler Sebastian Kurz je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo.

ŽENEVA/LONDON/MOSKVA - Večina evropskih in tudi številne druge države so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa zaprle šole. Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je sporočila, da zaradi pandemije skoraj polovica otrok in mladostnikov po svetu ne more hoditi v šolo in na univerze. Šole so zaprte v 102 državah, v 11 pa delno. Od ponedeljka bodo šole zaprli tudi v Rusiji in Združenem kraljestvu, kjer so zabeležili 2626 okužb z novim koronavirusom, umrli so 104 ljudje.

PODGORICA/BEOGRAD - V Črni gori so v torek potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom. Gre za ženski, ki sta se vrnili iz ZDA oziroma Španije. S tem so okužbe potrdili že v vseh evropskih državah. Srbija je v torek v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa uvedla dodatne ukrepe. V Srbiji so doslej zabeležili 83 okužb s koronavirusom, 18 več v zadnjih 24 urah. Izvedli so 421 testov.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pripravlja mednarodno študijo zdravil proti koronavirusni bolezni 19, je danes v Ženevi povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Primerjali bodo pet zdravil in ugotavljali, katero je najbolj učinkovito. WHO skupaj s partnerji pripravlja mednarodno študijo, v okviru katere bodo pet še nepreizkušenih zdravil primerjali med seboj.

RIM - Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je odobrila izvedbo klinične študije o učinkovitosti zdravila tocilizumab pri bolnikih s covidom-19. V okviru študije, ki jo bodo začeli v četrtek, bodo zdravilo preizkusili na dveh večjih skupinah obolelih za pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus, poročajo italijanski mediji.

WASHINGTON - Prvo okužbo s koronavirusom so v torek potrdili v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA, ki se z njim spopadajo vsaka po svoje brez celovite enotne nacionalne strategije. Do torka zvečer je število okužb v ZDA doseglo skoraj 6000 primerov, umrlo je več kot 100 ljudi.

PEKING/SEUL - Na Kitajskem se po epidemiji novega koronavirusa življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Zabeležili so le en domači primer okužbe z novim koronavirusom in 12 "uvoženih" primerov. Bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, je podleglo še 11 ljudi. Restavracije se znova odpirajo, na ulicah je vse več prometa, tovarne zaganjajo proizvodnjo. V Južni Koreji se je po več dneh upadanja že drugi dan zapored povečalo število novih okužb.

TEHERAN - V Iranu, eni najbolj prizadetih držav zaradi novega koronavirusa, so zaradi covida-19 potrdili doslej največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Umrlo je 147 ljudi, skupno 1135. V zadnjih 24 urah so potrdili 1192 novih okužb, skupno že 17.161. Okrevalo je 5700 ljudi. Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem branil ukrepanje oblasti, ki še niso omejile javnega življenja.

ROTTERDAM - Evropska radiodifuzna zveza je na svoji spletni strani objavila obvestilo, da je tekmovanje za pesem Evrovizije 2020, ki bi po napovedih moralo potekati v maju, odpovedano. V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa organizatorji Evrovizije niso našli ustrezne alternativne rešitve za njeno izvedbo. Več bo znanega v prihodnjih dneh.

ŠPORT

LJUBLJANA - Vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja se je prek videokonference sestalo s predstavniki evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev. Za zdaj so potrdili, da bodo olimpijske igre v Tokiu potekale v predvidenem terminu, na prvem mestu je zdravje udeležencev. Odločitev o potnikih na OI pa ne bo politična ali dosežena za zeleno mizo. Pri tem se pojavlja mnogo neznank, tudi kvalifikacijski sistem je med drugim dobre štiri mesece pred OI zaradi pandemije covida-19 še daleč od tega, da bi bil že določen.

LJUBLJANA - Z britanske in evropske kajakaške zveze je prišla slaba, a v trenutnih okoliščinah tudi pričakovana novica. Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki bi moralo sredi maja potekati v Lee Valleyju na olimpijski progi iz leta 2012, je odpovedano. Sredi maja bi se morali najboljši tekmovalci na olimpijski progi v Londonu potegovati za naslove evropskih prvakov, tekmovanje pa bi služilo tudi kot dodatne evropske olimpijske kvalifikacije za preostala mesta, ki vodijo v Tokio. Slovenski slalomisti so kvote za nastop na OI pridobili že z uvrstitvami na lanskem SP.

NEW YORK - Eden največjih zvezdnikov severnoameriške košarkarske lige NBA Kevin Durant je pozitiven na novi koronavirus. Novico je 31-letni ameriški zvezdnik potrdil tudi sam. Prvo okužbo s koronavirusom so sicer odkrili tudi v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA. Durant je eden od četverice košarkarjev Brooklyn Nets, ki so bili pozitivni na virus sars-cov-2 in so zdaj v izolaciji.

apo/apo
© STA, 2020