Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 18. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Do 14. ure so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 286 osebah, je vlada objavila na Twitterju. Največ prijavljenih primerov bolezni covid-19 je v starostni skupini med 30 in 49 let, kaže objavljena tabela.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Tistim, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, morajo banke to obvezno odobriti, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.

LJUBLJANA - V Sloveniji je pričakovati prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva. Vlada bo na seji obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev ter oceno stanja glede epidemije novega koronavirusa, pričakovati pa je tudi razpravo o morebitnih novih zaščitnih ukrepih. Obrambni minister Matej Tonin je opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. Po seji vlade je pojasnil, da naj bi letalo z opremo že pristalo v Nemčiji. Ponovil je poziv podjetjem, naj občinskim štabom civilne zaščite sporočijo svoje potrebe po zaščitni opremi, a opomnil, da je v tem trenutku še nimajo.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medijem po seji vlade dejal, da pripravljajo odlok o omejitvi zbiranja do pet ljudi na javnih površinah. Po njegovih besedah bo predviden tudi nadzor in kazni. Gre za enega od ukrepov, ki ga načrtuje vlada za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pričakuje, da bodo odlok pripravili tekom današnjega dne.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo je brez glasu proti potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Ukrep bo veljal tudi za samozaposlene.

LJUBLJANA - Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu zakona, ki zaradi epidemije koronavirusa začasno ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni. Večina na odboru je ocenila, da je predlagani zakon v tem trenutku smiseln in potreben.

LJUBLJANA - V Banki Slovenije si poleg ukrepov za blažitev posledic izbruha koronavirusa za podjetja prizadevajo tudi za obravnavano problematike likvidnostnih težav fizičnih oseb. Tem v primeru težav zaenkrat svetujejo, naj se obrnejo neposredno na banko ali hranilnico. Pri iskanju rešitev sodelujejo z ostalimi centralnimi bankami, saj je nadzor bančnega sistema po zadnji krizi v pretežni meri urejen na ravni celotnega evrskega območja.

LJUBLJANA - Da bi sprejemanje interventne zakonodaje za soočenje s koronavirusom potekalo čim hitreje, bo DS za vsak interventni zakon po vložitvi v DZ preveril, ali obstaja pripravljenost svetnikov, da se DS odreče pravici odločanja o vetu. "S tem pridobimo osem dni, kolikor je sicer rok, ko lahko DS izglasuje veto na zakon," je povedal Alojz Kovšca.

MURSKA SOBOTA/LENDAVA - Prebivalci Pomurja lahko od danes nujno zobozdravstveno pomoč dobijo tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota, in ne le v Mariboru, kot je veljalo doslej. Vstopna točka za odvzem brisov na okužbo z novim koronavirusom pa bo v Pomurju poleg Murske Sobote še v Lendavi.

SLOVENJ GRADEC/DRAVOGRAD/RAVNE NA KOROŠKEM - Na Koroškem so zaprti manjši prehodi na meji z Avstrijo, a večjih težav ni. Več razburjenja je v Mežiški dolini povzročila informacija, da se zapirajo ambulante zdravstvenega doma. To ne drži, spreminja se le način dela, je za STA dejal direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Opozoril pa je na izredno pomanjkanje zaščitnih sredstev.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Potem ko je bil test ene od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena od ostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom, vsi ostali testi pa so bili negativni.

DOB - Pri delavcu zunanjega podjetja, ki deluje na območju zapora Dob pri Mirni, je potrjena okužba s koronavirusom, so za STA potrdili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Kot so zagotovili, so že uvedli preventivne in zaščitne ukrepe za nekaj zaprtih oseb, ki so bile v stiku z njim. Nihče od zaprtih pa ne kaže znakov obolelosti.

KOPER - V občinah slovenske Istre so v torek po občinah že razdelili del zaščitne opreme za najbolj ogrožene zaradi koronavirusa, dodatno pošiljko pa pričakujejo danes. kljub temu poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek ocenjuje, da bi okvirno potrebovali še nekaj tisoč kosov zaščitne opreme.

NOVA GORICA - Novogoriški župan Klemen Miklavič je v imenu še petih županov na Goriškem v torek zvečer zaprosil vlado, naj na Goriškem dovoli nekaj dodatnih prehodov meje z Italijo. Nove kontrolne točke bi potrebovali na območju bivšega maloobmejnega prehoda Solkan ali/in na območju bivšega maloobmejnega prehoda na Erjavčevi ulici v Novi Gorici.

ILIRSKA BISTRICA/POSTOJNA - Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so zabeležili tudi v Ilirski Bistrici. V torek zvečer je bil župan Emil Rojc obveščen, da je zbolel eden od zaposlenih v občinski upravi. Kot je župan še povedal za STA, so zaposleni na Občini Ilirska Bistrica zato ostali doma, občane pa so pozvali, naj do nadaljnjega ne hodijo po opravkih na občino.

ČRNOMELJ/METLIKA/NOVO MESTO/TREBNJE/BREŽICE - V domovih za starejše na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju imajo zaščitne opreme oz. zaščitnih mask le za sprotno delovanje, dodatno so naročili in jo pričakujejo do konca tedna. Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v Metliki.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVA GORICA - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi epidemije koronavirusa podaljšalo čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki bi sicer potekel danes. Novi rok za e-prijavo je tako 9. april, so sporočili.

LJUBLJANA - Delodajalci morajo o nameravanem organiziranju dela na domu v času epidemije še pred začetkom dela obvestiti Inšpektorat za delo RS. Obseg obveščanja sicer ni predvideno, priporočajo pa, da poleg seznama zaposlenih pošljejo še opis dela in predvideno trajanje dela na domu, pri tem pa lahko navedejo, da bo potekalo do izreka izjemnih okoliščin.

LJUBLJANA - Potem ko se nekateri trgovci delovni čas trgovin skrajšali v torek, bo s četrtkom delovni čas nekaterih trgovin skrajšal tudi Mercator, največji trgovcev državi. Delovni čas obratovanja pa je danes na 61 prodajnih mestih skrajšal tudi Petrol. Potrošniki naj pred odhodom v posamezno trgovino preverijo delovni čas.

LJUBLJANA - Trgovine, ki potrošnikom ponujajo spletno naročilo prehranskih izdelkov in dostavo nakupov na dom, te dni zaradi epidemije koronavirusa beležijo izjemno povečanje naročil. Na to so se odzvali s povečanjem dostavne službe in novimi prevzemnimi točkami za nakupljeno, ob tem pa poudarjajo, da so sprejeli tudi ukrepe za zaščito zaposlenih.

LJUBLJANA - Ključna energetska podjetja v državi so zaradi epidemije novega koronavirusa sprejela stroge ukrepe, da bi lahko nemoteno zagotavljala oskrbo z energenti. V Elesu so šest operaterjev popolnoma osamili za 14 dni, popolno izolacijo za nekaj zaposlenih so uvedli tudi v Plinovodih, v Termoelektrarni Šoštanj pa so namestili kamero, ki meri telesno temperaturo.

LJUBLJANA - Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Sicert je pripravil navodila za varno delo od doma v času, ko je njegov obseg povečan zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepi se delijo na tiste za podjetja oz. organizacije in tiste za zaposlene.

LJUBLJANA - V Klubu slovenskih podjetnikov zaznavajo izrazito povečanje pritiska na podjetja, da ustavijo proizvodnjo, četudi v podjetjih poskrbijo za vso zaščitno opremo in druge zaščitne ukrepe v boju zoper nov koronavirus. Poudarili so, da sodeč po razmerah v drugih državah ta hip ni potrebe za ustavitev podjetij, seveda ob pogoju ustrezne zaščite zaposlenih.

LJUBLJANA - Društvo livarjev Slovenije je ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pozvalo, da še vedno čaka na javno podporo njihovim prizadevanjem za ohranjanje proizvodnje in nujen dialog s sindikati na to temo. Delajo vsa livarska podjetja, ki so člani društva, zato so kot nedopustne označili ocene na družbenih omrežij, da v luči kapitala ogrožajo zaposlene.

LJUBLJANA - Sindikati v panogah, ki nadaljujejo z delom, opozarjajo na izpostavljenost delavcev ob širjenju koronavirusa. Sindikat delavcev prometa in zvez je opozoril, da se je izredno povečalo število paketov, Sindikat kmetijstva in živilske industrije Slovenije pa, da delavci nimajo potrebnih zaščitnih sredstev.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je vsa podjetja in upravičence, ki imajo sklenjeno pogodbo za sofinanciranje, obvestilo, da intenzivno naslavljajo učinkovanje izjemnih okoliščin pandemije na slovensko gospodarstvo. Na področju evropske kohezijske politike in državnih pomoči bodo namreč potrebne številne nove rešitve in prilagoditve, kar že naslavlja tudi Evropska komisija.

LJUBLJANA - Dimnikarji državo pozivajo, da naj z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa opravljanje rednih dimnikarskih storitev prepove. Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev namreč dimnikarskih storitev ne prepoveduje, so sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo spodbuja prebivalce, ki imajo možnost za obdelavo vrtov in njiv, naj to v čim večji meri izkoristijo. Poleg rekreacije vrtnarjenje omogoča tudi delno samooskrbo, kar je v trenutni epidemiološki situaciji še kako koristno. Ob tem so pozvali k nakupu slovenske hrane, da bi podprli slovenske proizvajalce.

LJUBLJANA - V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije pozivajo, da se v predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače med upravičene delodajalce doda tudi društva, zavode in ustanove. Ti bodo po njihovi oceni tako kot podjetja prizadeti zaradi epidemije novega koronavirusa.

IZOLA - Izolska komunala je s pomočjo podizvajalca začela z uporabo razkuževalnega sredstva na osnovi klora pri čiščenju javnih površin. Kot je na rednem sestanku občinskega kriznega štaba navedel direktor komunale Denis Bele, želijo razkužiti vso urbano opremo, vključno s klopcami, in to predvsem na najbolj izpostavljenih točkah.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje poziva osebe, ki imajo potrjeno okužbo ali so zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom v domači oskrbi, k previdnemu ravnanju z osebnimi odpadki. Ko z odpadki, kot so uporabljeni robčki, rokavice, krpe in maske, napolnijo vrečo za smeti, naj to namestijo v še eno vrečo. To naj v zunanji zabojnik odložijo šele po treh dneh.

NOVA GORICA/TOLMIN/NOVO MESTO/KRANJ/IZOLA - Sončni dnevi ob zaprtju vrtcev in šol kličejo po preživljanju časa na igriščih, a kot opozarjajo strokovnjaki, so plezala, tobogani in druga igrala površina za prenos novega koronavirusa. Njihovo uporabo zato odsvetujejo, zaradi občanov, ki priporočil ne upoštevajo, pa občine igrala in druge javne površine zapirajo. Ponekod bodo kršitelje oglobili.

NOVA GORICA/NOVO MESTO/CELJE - Zaradi številnih klicev ljudi, ki se obračajo na policijo tudi z različnimi vprašanji o koronavirusu, policija opozarja, da je interventna številka 113 namenjena za klice v sili. Zaradi zaščite zaposlenih omejujejo tudi obiske na policijskih postajah, zato naj ljudje po nepotrebnem ne hodijo tja.

CERKNICA - Notranjski regijski park je v ponedeljek za zaradi preprečevanja širjenja kornavirusa zaprl vrata svojega sedeža v Cerknici, kjer je zaprt tudi turistično-informacijski center. Ekipa parka dela od doma, z izjemo tehničnih delavcev, ki še naprej delajo na terenu.

SVET

PARIZ - Evropa je po številu smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 prehitela Azijo, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi uradnih podatkov. Kot navaja, so v Evropi danes do 12. ure zabeležili najmanj 3421 mrtvih, v Aziji, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil, pa 3384. Voditelji članic EU so v torek na videokonferenci podprli 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v EU, ki naj bi jo države začele izvajati takoj.

BRUSELJ - Evropsko komisijo je o uvedbi nadzora na notranjih mejah v schengnu zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa doslej obvestilo deset članic EU - Avstrija, Madžarska, Češka, Danska, Poljska, Litva, Nemčija, Estonija, Portugalska in Španija - ter schengenski državi Švica in Norveška. V nekaterih evropskih državah zato na mejnih prehodih nastajajo večdesetkilometrske kolone. Na mejnem prehodu Nickelsdorf-Hegyeshalom na avstrijsko-madžarski meji je bila kolona dolga več kot 45 kilometrov.

PARIZ - Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je sporočila, da zaradi pandemije novega koronavirusa več kot 850 milijonov oz. skoraj polovica otrok in mladostnikov po svetu ne more hoditi v šolo in na univerze. Šole so zaprte v 102 državah, v 11 pa delno.

RIM - Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je odobrila izvedbo klinične študije o učinkovitosti zdravila tocilizumab pri bolnikih s covidom-19. V okviru študije, ki jo bodo začeli v četrtek, bodo zdravilo preizkusili na dveh večjih skupinah obolelih za pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus, poročajo italijanski mediji.

RIM - Italijanske oblasti so sporočile, da razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10.3. velja za celo državo, če se število novih okužb z novim koronavirusom ne bo upočasnilo. Karantena bi po dosedanjih načrtih morala veljati do 3. 4. Od 12.3. se je število okuženih s koronavirusom podvojilo na 31.506, število smrtnih žrtev pa več kot podvojilo - do torka so umrli 2503 ljudje.

DUNAJ - V Avstriji so zabeležili tri nove smrtne žrtve novega koronavirusa, s čimer se je število umrlih povzpelo na šest. Potrdili so skupno skoraj 1500 primerov okužb. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo.

ZAGREB - Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je sporočil, da imajo na Hrvaškem 81 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 12 več kot v torek. Težjih primerov še niso zabeležili. Vlada napoveduje nove ukrepe.

BANJALUKA/SARAJEVO - Oblasti v Republiki srbski so sporočile, da so v tej srbski entiteti BiH v zadnjih 24 urah zabeležili sedem novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da imajo 27 primerov okužbe. Med njimi je tudi minister. V bošnjaško-hrvaški Federaciji BiH pa so zabeležili sedem okuženih in poostrili ukrepe v boju proti novem koronavirusu.

PODGORICA - V Črni gori so v torek potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom. Gre za ženski, ki sta se vrnili iz ZDA oziroma Španije. S tem so okužbe potrdili že v vseh evropskih državah.

MADRID - Španski kralj Felipe VI. bo zaradi širjenja novega koronavirusa zvečer nagovoril Špance. Medtem so v Španiji, po Italiji drugi najbolj prizadeti evropski državi, potrdili skupno več kot 13.700 okužb in 558 smrti zaradi covida-19. Na novo okuženih je od torka 2538 ljudi, umrlo jih je 67.

BERLIN - Nemška kanclerka Angela Merkel bo drevi prvič po izbruhu novega koronavirusa nagovorila državljane. Nemška vlada je do zdaj sprejela vrsto ukrepov za zajezitev širjenja virusa in pomoč gospodarstvu v tej krizi. V Nemčiji so doslej zabeležili 7241 primerov okužbe s koronavirusom in 15 smrtnih primerov.

PRAGA - Na Češkem bodo morali od četrtka vsi ljudje v javnosti nositi zaščitne maske, ki prekrivajo usta in nos, je odločila vlada. Lahko bodo uporabljali tudi šale, rute. V državi so potrdili 464 primerov okužbe z novim koronavirusom.

TEHERAN - V Iranu, eni najbolj prizadetih držav zaradi novega koronavirusa, so zaradi covida-19 potrdili doslej največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Umrlo je 147 ljudi, skupno 1135. V zadnjih 24 urah so potrdili 1192 novih okužb, skupno že 17.161. Okrevalo je 5700 ljudi. Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem branil ukrepanje oblasti, ki še niso omejile javnega življenja.

BENETKE - V manjšem italijanskem kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3300 prebivalcev in na ta način uspešno povsem ustavili širjenje koronavirusa, poroča britanski Financial Times (FT). "Testiranje, testiranje, testiranje," ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija, torej deluje, piše.

MOSKVA - Tudi v Rusiji zaradi izbruha novega koronavirusa zapirajo šole. Minister za izobraževanje Sergej Kravcov je sporočil, da bodo vsi učenci od ponedeljka na tritedenskih počitnicah, s čimer želijo preprečiti širjenje virusa.

ISLAMABAD/BANGKOK/TOKIO/PORT VILA/KOLOMBO - V Pakistanu so v zadnjih 24 urah potrdili 50 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno jih je 245. Oblasti opozarjajo na nevarnost nadaljnjega širjenja okužb. Na Tajskem so v enem dnevu potrdili največ okužb doslej, 35. Številne države v regiji sprejemajo stroge ukrepe.

ŠANGHAJ - Na Kitajskem se po epidemiji novega koronavirusa življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Restavracije se znova odpirajo, na ulicah je vse več prometa, tovarne zaganjajo proizvodnjo, v parkih in na trgih pa se spet zbirajo "plešoče tete".

TEHERAN - Iranski mediji so poročali, da je v torek ozdravela 103-letna Iranka, ki so ji potrdili okužbo z novim koronavirusom. Po tednu dni v bolnišnici v mestu Semnan je povsem okrevala. Že v ponedeljek so poročali, da je po treh dneh ozdravel 91-letni moški iz Kermana na jugovzhodu države.

ŠPORT

LJUBLJANA - Balinarska zveza Slovenije se je skupaj z BŠK Krim Ljubljana in evropsko balinarsko zvezo odločila za spremembo termina prvenstva stare celine v Ljubljani. EP za ženske bi moralo biti od 6. do 9. maja, za zdaj nov termin še ni znan, so sporočili iz Balinarske zveze Slovenije.

LONDON - Z britanske in evropske kajakaške zveze je prišla slaba, a v trenutnih okoliščinah tudi pričakovana novica. Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki bi moralo sredi maja potekati v Lee Valleyju na olimpijski progi iz leta 2012, je odpovedano.

NEW YORK - Zaradi izbruha koronavirusne pandemije se obetajo velike spremembe na sporedu teniških turnirjev za veliki slam. Preložitev so že napovedali organizatorji pariškega peščenega velikega slama, o zamiku turnirja razmišljajo tudi organizatorji odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, v Londonu pa še vedno upajo, da se bo Wimbledon lahko začel konec junija.

PARIZ - Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zaradi izbruha pandemije koronavirusne bolezni do konca aprila odpovedala vsa kolesarska tekmovanja pod njenim okriljem. Med odpovedanimi so največje kolesarske enodnevne dirke, spomladanske klasike, Pariz-Roubaix, Valonska puščica, dirka Liege-Bastogne-Liege in Amstel Gold.

apo/apo
© STA, 2020