Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nadzor na notranjih mejah zaradi koronavirusa v desetih članicah EU ter Švici in Norveški

Bruselj, 18. marca - O uvedbi nadzora na notranjih mejah v schengnu je Evropsko komisijo za zdaj obvestilo deset članic EU - Avstrija, Madžarska, Češka, Danska, Poljska, Litva, Nemčija, Estonija, Portugalska in Španija - ter schengenski državi Švica in Norveška, so danes sporočili v Bruslju.

Nemčija, Frankfurt na Odri.
Dolg zastoj tovornih vozil na meji med Nemčijo in Poljsko.
V nekaterih evropskih državah na mejnih prehodih nastajajo večdesetkilometrske kolone zaradi zapor meja, s katerimi želijo zajeziti širjenje novega koronavirusa.
Foto: dpa/STA

Članice zaradi grožnje javnemu zdravju lahko uvedejo začasni nadzor na notranjih mejah v schengnu, in sicer na podlagi 28. člena schengenskega zakonika. Komisijo morajo obvestiti o ukrepu, ki ga lahko uvedejo za deset dni in podaljšajo za največ dva meseca, pojasnjujejo v Bruslju.

A obenem v komisiji pozivajo k odpravi blokad ljudi in blaga na mejah ter k doslednemu spoštovanju nedavno objavljenih smernic, v katerih izpostavljajo dva temeljna cilja: zavarovati je treba zdravje državljanov ter zagotoviti oskrbo z bistvenim blagom in storitvami.

pm/vb
© STA, 2020