Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Katoliški škofje z javno objavljenimi odgovori na pogosta vprašanja vernikov

Ljubljana, 18. marca - Slovenski katoliški škofje so že minuli teden sprejeli izredne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, se pa nanje obračajo verniki s številnimi vprašanji, zato so objavili tudi odgovore na najpogostejša med njimi. STA povzema nekatere odgovore vernikom.

Ljubljana.
Duhovnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Svete maše v cerkvah

V cerkvah so do preklica epidemije odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.

Ocenjujejo, da bogoslužij v cerkvah ne bo vsaj do maja.

Škofje ordinariji v tem času podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, televiziji oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila. Nekateri župniki maše prenašajo na družbenih omrežjih, na primer Facebooku.

Če v njihovi župniji duhovnik še vedno javno mašuje z verniki, naj obvestijo škofijo.

Župniki lahko po svoji presoji odprejo cerkve izključno za osebno molitev pod pogoji, da gre za osebno molitev zdravih vernikov brez simptomov akutne pljučne bolezni, da je istočasno v cerkvi največ deset oseb, med katerimi mora biti vsaj 1,5 metra razdalje. Cerkev, ki je odprta za vernike, je treba vsaj dvakrat na dan očistiti z razkužilnimi sredstvi, vernikom pa mora biti v cerkvi na voljo razkužilno sredstvo za roke.

Maševanje duhovnikov

Duhovniki morajo do nadaljnjega maševati sami, brez navzočnosti vernikov, tudi sorodnikov, prijateljev, članov duhovnih gibanj. Prepovedano je tudi somaševanje.

Ker Cerkev posebej priporoča, naj duhovnik vsak dan mašuje, je obred obhajanja svete maše nekoliko prilagojen in lahko določene sestavine obreda izpusti.

Zvonjenje

Župniki zvonijo tako kot običajno. Zvonjenje je v teh časih ena izmed povezav med verniki in župnijo.

Zakramenti (obhajilo, krst, spoved, poroka, bolniško maziljenje)

Podeljevanje vseh zakramentov je odloženo oziroma prepovedano do konca epidemije. V smrtni nevarnosti lahko krsti vsak človek, pri tem pa je Cerkev objavila posebna navodila. Prav tako so dovoljene poroke v smrtni nevarnosti, v tem primeru pa se mora par obrniti na najbližjega duhovnika. Za druge poroke, ki so odložene, pa vplačana taksa za poročni zapisnik ostane veljavna.

Duhovniki imajo prepoved spovedovanja do preklica, a tudi tu velja, da lahko duhovnik podeli zakrament svete spovedi v smrtni nevarnosti. Spovedovanje po telefonu, preko spleta ali druge digitalne oblike je izrecno prepovedano.

Pri tem vernikom sporočajo, da stanje epidemije ne pomeni, da smo vsi v neposredni smrtni nevarnosti.

V izrednih navodilih škofov je zapisano, da duhovnik lahko podeli maziljenje v smrtni nevarnosti pod pogojem, da sta on in bolnik ustrezno zaščitena, torej da ima duhovnik pri podeljevanju zakramenta rokavice. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

Pogrebi

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanjem navodil pristojnih državnih oblasti. V takšnem primeru svojci po telefonu oziroma e-pošti obvestijo domačega župnika in se udeležijo pogreba v najožjem krogu, s čim manj udeleženci. Pri tem upoštevajo medsebojno razdaljo 1,5 metra. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila.

Verski dogodki in kateheza

Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Kateheti starše prosijo, naj manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki.

Škofijske in župnijske pisarne, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi ostanejo do nadaljnjega zaprti. Verniki se lahko na župnijske urade obrnejo samo po telefonu oziroma e-pošti.

Cerkveni vrtci, osnovne in srednje šole, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani ter Katoliški inštitut in Karitas

Vsi navedeni morajo slediti navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. Vse vzgojno-izobraževalne ustanove so do nadaljnjega zaprte.

Križev pot

Katoličani običajno molijo in premišljujejo križev pot v postnem času pred petkovo in nedeljsko mašo. Križev pot je ljudska pobožnost in ga lahko vsak vernik ob primernem času opravi doma. Prav tako bo molitev križevega pota predvajana preko televizije, radia in spleta.

Javno organizirani križevi poti so izrecno prepovedani. Dovoljena je samo osebna molitev križevega pota v naravi.

Blagoslovljena voda

Dostop do blagoslovljene vode je v času epidemije otežen. Duhovniki oziroma diakoni, ki imajo odprte cerkve za osebno molitev lahko v njih postavijo zaprto posodo z blagoslovljeno vodo. Pomembno je, da se posoda z zunanje strani redno razkužuje.

Vir in dodatne informacije na: https://katoliska-cerkev.si/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-za-katolicane-ob-epidemiji-covid19

moz/bs
© STA, 2020