Pregled - novi koronavirus, 17. 3. (torek)

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v torek, 17. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo po zadnjih podatkih potrjenih 275 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 7587 testiranj, so objavili na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsaj en primer okužbe so potrdili v 76 občinah, dva primera okužbe pa v 36 občinah. Minister za zdravje Tomaž Gantar je medtem ocenil, da je število okuženih petkrat večje od potrjenih. Zdravstveni sistem po njegovih besedah ni prilagojen na težave, s katerimi se soočamo ob epidemiji koronavirusa, čeprav so za zdaj razmere še pod nadzorom. Poudaril je tudi, da bi se moral vsakdo vesti, kot da je okužen. Ker tega ni, so potrebne omejitve, je dodal in izrazil upanje, da se bo ob sprejetih ukrepih stopnja naraščanja okuženih in obolelih uspela umiriti, da bi jo zdravstveni sistem obvladoval. Vodja strokovne skupine za svetovanje kriznemu štabu, infektologinja Bojana Beović, je medtem zagotovila, da se število testiranj ne zmanjšuje, čeprav so v zdravstvu sprejeli več organizacijskih sprememb obravnave sumov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem času opravijo približno tisoč testov dnevno, je pojasnila in dodala, da je za blago bolne ljudi bistveno, da ne hodijo nikamor.

LJUBLJANA - Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se je v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Premier Janez Janša je po seji napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket, o čigar podrobnostih danes še ne more govoriti. Po besedah ministra za obrambo in podpredsednika vlade Mateja Tonina bodo ti ukrepi namenjeni predvsem temu, da se državljanom olajša življenje v času zdravstvene krize in takoj po njej. Po besedah udeležencev seje sveta za nacionalno varnost je sicer politika enotna v stopnjevanju ukrepov. Tako sta poudarila predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Igor Zorčič.

LJUBLJANA - Vlada je nekaj ukrepov sprejela tudi danes. Tako je npr. na dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetnike in podjetja v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa. Med drugim se podaljšujejo roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov. Predlog interventnega zakona sega tudi na področje državnega proračuna. Da bo vlada lahko zagotovila dodatna sredstva za nujne ukrepe, povezane z epidemijo, bo lahko za čas do sprejema rebalansa npr. zadržala izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov, ki ne predstavljajo zakonsko določenih nalog. V četrtek pa bo vlada obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila kreditnih obveznosti podjetij in samostojnih podjetnikov.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Po ocenah fiskalnega sveta razglasitev epidemije novega koronavirusa omogoča uveljavitev izjemnih okoliščin za ukrepe za blažitev posledic in s tem začasno odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti javnih financ. Odstopanje za spodbujevalno proticiklično fiskalno politiko je skladno s fiskalnimi pravili, a to ne sme ogroziti fiskalne vzdržnosti, so poudarili v svetu. Tudi za vlado je sicer pomembno, da fiskalna pravila ne bodo ovira pri odpravljanju posledic krize zaradi koronavirusa. Zavedamo se pomena fiskalnega pravila in ga bomo spoštovali, vendar moramo dati v teh časih prednost reševanju življenj in okrevanju gospodarstva, je po ponedeljkovi videokonferenci razširjene evroskupine poudaril finančni minister Andrej Šircelj. Evropski finančni ministri so sicer v ponedeljek napovedali odločne ukrepe za zajezitev posledic pandemije koronavirusa. Strinjali so se, da je v trenutnih razmerah nujna prožnost pri spoštovanju fiskalnih pravil.

DUNAJ/BUDIMPEŠTA/ZAGREB/LJUBLJANA - Avstrija bo opolnoči zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo, na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, pa ostaja promet nespremenjen, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. Od polnoči bo zaprtih tudi 27 maloobmejnih prehodov na meji s Hrvaško. Madžarska pa je zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta.

LJUBLJANA - Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. Na ljubljanskem letališču se bo po prizemljitvi potniških letal predvidoma do konca meseca tako odvijal le tovorni promet. Danes je z letališča na podlagi posebnega dovoljenja poletelo še letalo z večjo skupino ruskih potnikov, s tem letalom pa se je v domovino vrnilo 22 Slovencev. Za konzularno pomoč pri vračanju v Slovenijo spričo zapiranja prometnih povezav zaradi koronavirusa je sicer zaprosilo okoli 90 slovenskih državljanov, vsaj še dvakrat toliko pa jih je najverjetneje v tujini, je povedal vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

LJUBLJANA - Epidemija novega koronavirusa pustoši tudi po slovenskem gospodarstvu. Nekatera orodja in ukrepi za lajšanje težav so podjetjem že na voljo, denimo delo od doma, določena posojila in prilagojeni načini plačevanja davkov, drugi, med njimi interventni zakon o čakanju na delo, pa so v fazah priprave in potrjevanja. Ministrstvo za finance je že pripravilo predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so opozorili, da odlog socialnih prispevkov za samozaposlene, samostojne podjetnike in podjetja ni ustrezna rešitev, in zahtevali odpis. Na vlado sta medtem romali dve peticiji, ki v času epidemije novega koronavirusa opozarjata na pomen zaščite samozaposlenih, malih družb z omejeno odgovornostjo in drugih pravnih oblik. Podjetja po mnenju GZS potrebujejo jasna navodila vlade za čas epidemije koronavirusa. Med proizvodnimi podjetji so se začasno delo že odločili ustaviti BSH Hišni aparati, Elan, Alpina, Magna, Sava Turizem, Revoz in Adria Mobil. Trgovci so medtem prešli na skrajšan delovni čas in sprejeli nekatere nove zaščitne ukrepe. Od pristojnih so prejeli tudi navodila glede omejitev števila sočasnih kupcev v trgovinah.

KIDRIČEVO - Kidričevsko podjetje Boxmark, ki je trenutno sredi procesa prestrukturiranja, namerava že prihodnji teden začeti proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države. Kot je za STA povedal direktor družbe Marjan Trobiš, je zagon proizvodnje odvisen predvsem od dobave materiala, medtem ko je strojna oprema že zagotovljena. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer napovedal, da bodo v naslednjih dveh, treh dneh zagotovili dovolj zaščitnih mask. Najprej bodo nabavili kirurške maske, teh bo več kot tri milijone, prva pomembna dobava bo v sredo in nato v petek. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih v sredo, še milijon mask tipa tri pa v ponedeljek. Tako bodo poleg nujnih ustanov oskrbeli tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države.

SVET

BRUSELJ/SKOPJE/BERLIN/DUNAJ ...- EU je zaradi pandemije novega koronavirusa za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. Za zaprtje meje se poleg tega odloča vse več držav. Madžarska je z nekaj izjemami zaprla meje za potniški promet. Potekajo tudi akcije za vračanje Evropejcev, ki so obtičali v tujini, med njimi je tudi več kot 100.000 nemških državljanov. Svoje državljane s posebnimi leti vrača tudi Avstrija. Britansko zunanje ministrstvo je svojim državljanom odsvetovalo nenujna potovanja v tujino v prihodnjih 30 dneh. V Evropi poleg tega vrata zapirajo številna podjetja, med drugim proizvodnjo začasno ustavljata avtomobilska velikana Volkswagen in Daimler.

PARIZ/RIM - V Franciji je opoldne začela veljati karantena. Ljudje lahko domove zapuščajo samo v redkih primerih. Večina trgovin je bila zaprtih že zjutraj, prazne pa so bile tudi ulice. Omejitev gibanja bo nadzorovali 100.000 policistov in žandarjev. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je napovedal 45 milijard evrov takojšnje pomoči podjetjem in delavcem, ki jih je prizadelo širjenje koronavirusa. V Španiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 2000 novih okužb s koronavirusom, skupno več kot 11.000. Za koronavirusno boleznijo 19 je umrlo 491 ljudi. V Italiji ocenjujejo, da bi lahko kmalu dosegli vrhunec epidemije, ki ga strokovnjaki napovedujejo za 25. marec, a le, če bodo Italijani dosledno upoštevali priporočeno medsebojno razdaljo. Celotna Italija, žarišče novega koronavirusa v Evropi, je v karanteni od 10. marca. Število vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom je v državi naraslo na 31.506, kar je 12,6 odstotka več kot v ponedeljek. Rast števila novih okuženih se tako nekoliko umirja. Število mrtvih zaradi covida-19 pa je naraslo na 2503.

ŽENEVA/BRUSELJ - Evropska podružnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pozvala države v Evropi, naj bodo bolj drzne pri svojih ukrepih za zajezitev novega koronavirusu. Regionalni direktor Hans Kluge je države pozval k sodelovanju in naj se učijo ena od druge za boljše obvladovanje razmer. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je poudaril, da WHO ter Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) za zajezitev okužb z novim koronavirusom priporočata čim širše testiranje. Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili v 146 državah po svetu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo več kot 6500 ljudi. Tretjino vseh primerov okužb so doslej potrdili v Evropi. WHO tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen.

BRUSELJ/PARIZ/MADRID/LONDON - Finančni ministri EU so v ponedeljek v boju proti novemu koronavirusu za zdaj potrdili fiskalne ukrepe v vrednosti odstotka bruto domačega proizvoda, vsi likvidnostni ukrepi pa naj bi znašali najmanj deset odstotkov BDP. Preučuje se tudi možnost uporabe evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je pomagal v finančni krizi. Francija je nato sporočila, da bo namenila 45 milijard evrov takojšnje pomoči podjetjem in delavcem, ki jih je prizadelo širjenje koronavirusa. Španija bo podjetjem, prizadetim zaradi novega koronavirusa, pomagala s poroštvi za posojila v višini 100 milijard evrov. Skupaj s sredstvi drugih državnih blagajn, namenjenih trgu dela, in prispevki zasebnega sektorja pa naj bi država za spopad s posledicami epidemije namenila do 200 milijard evrov. Velika Britanija, ki sicer ni več članica EU, pa bo s ciljem spodbuditi gospodarstvo aktivirala za 330 milijard funtov (okoli 363 milijard evrov) poroštev.

WASHINGTON - Še večji paket fiskalnih spodbud pripravljajo v ZDA. Z najnovejšimi predlogi kongresnikov se njegova potencialna velikost približuje 1000 milijardam dolarjev. Ameriška centralna banka Federal Reserve je medtem s podporo ameriškega finančnega ministrstva uvedla poseben program za podporo kratkoročnemu kreditiranju podjetij in gospodinjstev. Skupaj je Federal Reserve od zaostritve razmer glede novega koronavirusa finančnemu sistemu dala že injekcijo v vrednosti okoli 2500 milijard dolarjev.

HELENA - Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, preživi tudi do tri dni, so v eni prvih tovrstnih študij ugotovili ameriški znanstveniki. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur. Eden od vodij študije Vincent Munster je ob tem izpostavil, da ti podatki kažejo na velik pomen higiene rok in razkuževanja površin. Raziskave so namreč pokazale, da je možno z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus deaktivirati v eni sami minuti.

PEKIN/TEHERAN/MOSKVA - Kitajska je zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. V Iranu je novi koronavirus zahteval še 135 novih smrtnih žrtev, tako da je skupno umrlo 988 ljudi. Število potrjenih primerov okužbe se je v zadnjih 24 urah povečalo za 1178, vse skupaj pa jih je 16.169. Iran, kjer so prvo okužbo zabeležili sredi februarja v provinci Kom, tako ostaja ena izmed najhuje prizadetih držav na svetu v pandemiji novega koronavirusa. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je izjavil, da so razmere glede širjenja novega koronavirusa v Rusiji pod nadzorom. V Rusiji so doslej potrdili 114 primerov okužb z novim koronavirusom.

PEKING - Besedni spopad med ZDA in Kitajsko glede novega koronavirusa se zaostruje. Ameriški predsednik Donald Trump je razjezil oblasti v Pekingu, ker o koronavirusu govori kot o "kitajskem virusu". Velesili se že več dni prerekata glede izvora virusa. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva širi teorijo zarote, da je virus na Kitajsko prinesla ameriška vojska, ameriški predstavniki pa virusu dodajajo pridevnik "kitajski", s čimer stigmatizirajo Kitajce.

MELBOURNE/MOSKVA- Znanstveniki v Avstraliji so ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti novemu koronavirusu. Odkrili so štiri vrste imunskih celic, ki delujejo pri tem, kar bi jim lahko olajšalo tudi razvoj cepiva proti koronavirusu. Zdaj bodo začeli raziskovati še, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši. Ruski znanstveniki so začeli testirati prototip cepiva za novi koronavirus. Najučinkovitejšega nameravajo predstaviti v juniju.

SKOPJE - Voditelji političnih strank v Severni Makedoniji so se dogovorili, da zaradi pandemije novega koronavirusa preložijo predčasne parlamentarne volitve v državi, ki so bile predvidene za 12. april. Do predčasnih parlamentarnih volitev v Severni Makedoniji je prišlo, ko država kljub rešitvi dolgoletnega spora z Grčijo glede imena države oktobra lani ni dobila datuma za začetek pristopnih pogajanj z EU. Povezava si sedaj prizadeva, da bi ta korak podprle vse članice EU pred vrhom EU in Zahodnega Balkana maja letos.

ŠPORT

LJUBLJANA - Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa. Glede samega tekmovalnega koledarja bo imela preložitev EP 2020 nanj velik vpliv tudi za naslednjo sezono. Med drugim je Uefa preložila tudi žensko EP v Angliji in EP do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem. Obe bi morali biti 2021. Klubska tekmovanja, tako evropska kot nacionalna, pa bodo v tej sezoni izpeljali do 30. junija, če bo to dovoljevala zdravstvena situacija.

LJUBLJANA - Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je danes prek videokonference sestal z deležniki v zvezi z olimpijskimi igrami v Tokiu ter v uradni izjavi za javnost sporočil, da za zdaj nima smisla sprejeti drastičnih odločitev glede iger, ki bi se po prvotnem sporedu morale začeti 24. julija in trajati do 9. avgusta. Mok bo v naslednjih dneh opravil pogovore z nacionalnimi komiteji, predstavniki športnikov, Mednarodno paralimpijsko zvezo ter z mednarodnimi panožnimi zvezami.

LJUBLJANA - Mednarodna hokejska zveza IIHF se je na korespondenčni seji odločila odpovedati svetovno prvenstvo divizije IA, ki bi sicer moralo potekati v Ljubljani med 27. aprilom in 3. majem, so sporočili s Hokejske zveze Slovenije. Vzrok je pandemija novega koronavirusa. IIHF je odpovedala tako SP v skupini 1A v Ljubljani kot 1B v Katovicah. V Ljubljani bi ob Sloveniji morale igrati še Francija, Avstrija, Južna Koreja, Madžarska in Romunija, na Poljskem pa gostiteljica, Litva, Japonska, Estonija, Ukrajina in Srbija. Krovna zveza pa še ni sprejela odločitev glede SP elitne divizije.

LJUBLJANA - Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je sporočila, da je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa za nedoločen čas prestavila žreb skupin za olimpijske igre v Tokiu. Žreb bi moral biti tako za moške kot ženske na sporedu v petek, 20. marca, v košarkarski hiši Patricka Baumanna v Miesu v Švici. V žrebu so sicer tudi kroglice s kasnejšimi zmagovalci štirih kvalifikacijskih turnirjev med 23. in 28. junijem. V Kaunasu v Litvi bo, če bo to dopuščal položaj glede pandemije novega koronavirusa, nastopila tudi slovenska reprezentanca.

LJUBLJANA - Odbojkarska zveza Slovenije se je odločila, da je letošnje državno prvenstvo v prvi odbojkarski ligi končano. Naslov slovenskih prvakov so osvojili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana, ki so prvaki postali že 17., in odbojkarice Calcit Volleyja, za katere je to četrta lovorika, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

PARIZ - Organizatorji teniškega turnirja na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu ter Francoska teniška zveza so se odločili, da bodo zaradi pandemije novega koronavirusa drugi grand slam sezone izpeljali v septembru in oktobru, če bo takratni položaj to dopuščal, so sporočili organizatorji tekmovanja na družabnih omrežjih. Po novih informacijah naj bi peščeni grand slam, ki je bil načrtovan med 24. majem in 7. junijem, prestavili na termin med 20. septembrom in 4. oktobrom. Obenem pa ni jasno, kaj se bo zgodilo s preostalimi turnirji, ki so bili načrtovani v omenjenih dveh tednih sezone.

jes/jes
© STA, 2020