Pregled - novi koronavirus do 15. ure

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se je v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Premier Janez Janša je po seji napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket, o čigar podrobnostih danes še ne more govoriti. Po besedah udeležencev seje je politika enotna v stopnjevanju ukrepov. Tako sta poudarila predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Igor Zorčič.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Tudi za Slovenijo je pomembno, da fiskalna pravila ne bodo ovira pri odpravljanju posledic krize zaradi koronavirusa. Zavedamo se pomena fiskalnega pravila in ga bomo spoštovali, vendar moramo dati v teh časih prednost reševanju življenj in okrevanju gospodarstva, je v ponedeljek po videokonferenci razširjene evropskupine poudaril finančni minister Andrej Šircelj. Ministri so v ponedeljek napovedali odločne ukrepe za zajezitev posledic pandemije koronavirusa. Strinjali so se, da je v trenutnih razmerah nujna prožnost pri spoštovanju fiskalnih pravil.

DUNAJ/BUDIMPEŠTA/ZAGREB/LJUBLJANA - Avstrija bo ob polnoči zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo, na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, pa ostaja promet nespremenjen, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je medtem napovedal, da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov s Slovenijo. Madžarska pa je zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta.

LJUBLJANA - Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. Na ljubljanskem letališču se bo po prizemljitvi potniških letal predvidoma do konca meseca tako odvijal le tovorni promet. Danes je z letališča na podlagi posebnega dovoljenja poletelo še letalo z večjo skupino ruskih potnikov, s tem letalom pa se je v domovino vrnilo 22 Slovencev. Trgovci medtem večinoma prehajajo na skrajšan delovni čas, obeta se tudi omejitev števila sočasnih kupcev v trgovinah, ponekod so za prodajalce sprejeli dodatne zaščitne ukrepe.

KIDRIČEVO/HOČE/LJUBLJANA - Kidričevsko podjetje Boxmark, ki je trenutno sredi procesa prestrukturiranja, namerava že prihodnji teden začeti proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države. Kot je za STA povedal direktor družbe Marjan Trobiš, je zagon proizvodnje odvisen predvsem od dobave materiala, medtem ko je strojna oprema že zagotovljena. Delujoča podjetja po Sloveniji povečujejo ukrepe za zaščito zaposlenih pred okužbo s koronavirusom. Večina prilagaja proizvodne procese in širi število zaposlenih, ki delajo od doma. Nekatera začasno zapirajo svoja vrata. Vodstvo Magnine nove hoške tovarne se je tako odločilo začasno ustaviti proizvodnjo. Zaposleni bodo do 27. marca čakali na delo od doma. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je medtem na vlado oz. krizni štab ter ministrstvi za delo in zdravje naslovila poziv o zagotovitvi striktnih varovalnih ukrepov v delujočih proizvodnih podjetjih. Če se jih ne da zagotoviti, jih pozivajo k ukrepom za ustavitev proizvodnje.

ŠTORE/ŠMARJE PRI JELŠAH - Potem ko je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni v domu starejših občanov Lipa v Štorah, so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z njo v stiku. Vsi so bili negativni. Stanovalci so zdravi in se počutijo dobro, zagotavljajo v domu. Zaposlena v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, pri kateri so se v nedeljo pojavili blažji bolezenski simptomi, medtem ni okužena z novim koronavirusom, je za STA potrdila direktorica doma Gordana Drimer. V domu skrbijo za okoli 200 oskrbovancev, vsi stanovalci v centralni enoti in tudi enoti v Podčetrtku pa se po besedah Drimerjeve počutijo dobro.

MARIBOR/LUCIJA/PIVKA - Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru so sporočili, da je ena od njihovih sodelavk, ki dela v zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica, okužena z novim koronavirusom. Zato pozivajo vse, ki so se v sredo ali četrtek mudili v teh zdravstvenih postajah, da gredo v samoizolacijo in so pozorni na morebitne znake okužbe. Tudi v zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zaradi koronavirusa zbolela medicinska sestra, ki so jo nemudoma umaknili iz delovnega procesa. Vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma, je za STA pojasnil direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc. V regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko pa so objavili, da sta bili med prostovoljci rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, tudi dve učiteljici pivške osnovne šole.

LJUBLJANA - Zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča okužba z novim koronavirusom, bo v celoti krito iz javnih sredstev. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da obvezno zdravstveno zavarovanje krije bolezni, za katere je z zakonom določeno izvajanje ukrepov za preprečevanje njihovega širjenja.

LJUBLJANA - Razmere v komunalnem gospodarstvu so zaenkrat še stabilne, vendar se zaradi zastojev na mejah že kažejo težave pri izvozu lahke gorljive frakcije, ki nastane po obdelavi mešanih odpadkov, pa tudi pri komunalnem blatu, je za STA pojasnil direktor zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc. Razmere v ostalih sektorjih komunalnega gospodarstva so trenutno stabilne, koliko časa bo sistem še funkcioniral, pa ne želi napovedovati.

SVET

BRUSELJ - EU je v boju proti koronavirusu za zdaj sprejela fiskalne ukrepe v vrednosti odstotka bruto domačega proizvoda, vsi likvidnostni ukrepi pa naj bi znašali najmanj deset odstotkov BDP. Preučuje se tudi možnost uporabe evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je pomagal v finančni krizi, so sporočili predstavniki EU po videokonferenci evroskupine. Šef evroskupine Mario Centeno je pred sestankom gospodarske razmere primerjal s tistimi v vojnih časih.

MADRID - V Španiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 2000 novih okužb s koronavirusom, skupno več kot 11.000. Za koronavirusno boleznijo 19 je umrlo 491 ljudi, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Zaradi epidemije v državi je regionalna vlada Balearskih otokov pozvala okoli 25.000 turistov na Majorki in drugih španskih otokih, naj se čim prej vrnejo v domovine.

TEHERAN - V Iranu je novi koronavirus zahteval še 135 novih smrtnih žrtev, tako da je skupaj umrlo 988 ljudi. Število potrjenih primerov okužbe se je v zadnjih 24 urah povečalo za 1178, vse skupaj pa jih je 16.169.

ZAGREB/SARAJEVO/BANJALUKA - V Bosni in Hercegovini imajo danes 26 primerov okužbe z novim koronavirusom, potem ko so v zadnjih 24 urah zabeležili dva nova primera v Tešnju in Bihaću v Federaciji BiH. Največ okuženih z novim koronavirusom imajo na območju Banjaluke v Republiki srbski. Svet ministrov BiH pripravlja dodatne ukrepe v boju proti koronavirusu.

STOCKHOLM - Švedski premier Stefan Lofven je zaradi novega koronavirusa priporočil srednjim šolam in univerzam, naj v sredo zaprejo svoja vrata ter preidejo na izobraževanje na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo za zdaj še ostali odprti.

RIM - V Italiji bi lahko kmalu dosegli vrhunec epidemije novega koronavirusa, ocenjujejo številni strokovnjaki. Število okuženih naj bi sicer naraščalo tudi po t.i. vrhuncu, a počasneje kot doslej. "Pričakujemo, da se bo v prihodnjih dneh, do nedelje, pokazalo, ali se bodo zadeve upočasnile," je danes dejal koordinator Giulio Gallera, pristojen za Lombardijo. Virolog Roberto Burioni pa je za časnik Corriere della Sera dejal, da bo na statistično upočasnitev širjenja okužb treba počakati nekoliko dlje, med drugim zaradi zakasnitve učinka socialne distance. Podobno so za dnevnik La Repubblica ocenili strokovnjaki z univerze v Genovi, ki vrhunec epidemije napovedujejo za 25. marec, a le, če bodo Italijani dosledno upoštevali priporočeno medsebojno razdaljo.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen ampak raje paracetamol. Kot je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier, sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo. Strokovnjaki to še preverjajo.

BRUSELJ - Evropska komisija ob povečanem nakupovanju na spletu potrošnike opozarja na njihove pravice. S kampanjo Imaš prav državljane opominjajo na njihove pravice pri nakupovanju blaga, tako na spletu kot tudi sicer. Podatki kažejo, da samo 43 odstotkov Slovencev dobro pozna svoje pravice, petina pa se jih ne pritoži, ker niso prepričani glede pravic.

WUHAN - Zdravniki iz kitajskega Wuhana, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus, evropske kolege svarijo pred ponavljanjem napak, kakršne so pri soočanju z virusom delali sami. Izpostavili so predvsem pomanjkljivo zaščitno opremo. Tudi oni so pozvali k čim obsežnejšemu testiranju na novi koronavirus.

PEKING - Besedni spopad med ZDA in Kitajsko glede novega koronavirusa se zaostruje. Ameriški predsednik Donald Trump je razjezil oblasti v Pekingu, ker o koronavirusu govori kot o "kitajskem virusu". Oblasti v Pekingu so danes izrazile ogorčenje zaradi te oznake, saj da gre za "neke vrste stigmatizacijo". "ZDA morajo takoj prenehati z neupravičenimi obtožbami na račun Kitajske," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang.

TEL AVIV - V Izraelu bo v boju proti širjenju novega koronavirusa sodelovala tudi tamkajšnja obveščevalna služba Šin Bet, ki bo pridobivala podatke o prenašalcih virusa in ljudeh v karanteni. Oblasti pa so se odločile tudi, da bodo prazne hotele z najmanj 200 posteljami namenile za namestitev lažjih bolnikov.

MILANO - Štirikratni italijanski premier Silvio Berlusconi se je boju proti koronavirusu pridružil z donacijo desetih milijonov evrov deželi Lombardija. Porabili naj bi jih za vzpostavitev dodatnih 400 postelj za intenzivno nego v prostorih nekdanjega sejma v Milanu.

PARIZ - Francija bo namenila 45 milijard evrov takojšnje pomoči podjetjem in delavcem, ki jih je prizadelo širjenje koronavirusa, je napovedal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Po prvih ocenah bo Francija letos zdrsnila v recesijo.

RIM - Italijanska vlada je napovedala ponovno nacionalizacijo bankrotiranega letalskega prevoznika Alitalia, s čimer želi zagotoviti, da v časih krize, kot je trenutna pandemija koronavirusa, Italijani ne bi obtičali v tujini. Italijanska vlada je o tem razpravljala več tednov, danes pa je objavila dekret, ki omogoča ustanovitev novega podjetja, ki bi bilo pod nadzorom gospodarskega in finančnega ministrstva ali podjetja v večinski, lahko tudi posredni, državni lasti.

TOULOUSE - Evropski letalski proizvajalec Airbus bo za preostanek tedna ustavil proizvodnjo v obratih v Franciji in Španiji. V teh štirih dneh bodo izvedli ukrepe za prilagoditev proizvodnje v času širjenja novega koronavirusa - glede higiene, čiščenja in razdalje med delavci.

MOSKVA - Ruski znanstveniki so začeli testirati prototip cepiva za novi koronavirus. Najbolj učinkovitega nameravajo predstaviti v juniju. V Rusiji so doslej potrdili 93 okužb z novim koronavirusom, po navedbah oblasti pa so testirali okoli 116.000 ljudi. Rusija bo sredo preventivno zaprla svoje meje za vse tujce.

ŽENEVA - Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA v luči pandemije novega koronavirusa predlaga zmanjšanje pravic potnikov. Meni namreč, da so predpisi, ki določajo pravice glede povračil pri odpovedih letov ali zamudah, v takšnih izrednih okoliščinah prestrogi. Upad prihodkov zaradi odpovedi letov potiska podjetja v krizo brez primere, obstoj številnih je brez državne pomoči ogrožen, opozarja združenje.

ATENE - Grčija je danes uvedla dodatne ukrepe, da bi preprečila izbruh okužb z novim koronavirusom v prenapolnjenih centrih za migrante na otokih v Egejskem morju. V naslednjih dveh tednih so prepovedani vsi obiski v teh centrih, vse nove prišleke temeljito zdravstveno pregledajo, prostore pa bodo redno razkuževali, so sporočili v Atenah. V migrantskih centrih bodo vzpostavili tudi posebne izolacijske sobe, kamor bodo namestili tiste, za katere sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom.

ŠPORT

LJUBLJANA/LOZANA - Evropska nogometna zveza (Uefa) je letošnje evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti med 12. junijem in 12. julijem v 12 evropskih mestih, preložila na poletje 2021, poročajo svetovni mediji, še pred izvršnim odborom Uefe pa je vest na Twitterju potrdila tudi norveška nogometna zveza. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa. Zveza, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je na izrednem videokonferenčnem sestanku s članicami in drugimi relevantnimi nogometnimi deležniki sprejela pričakovano odločitev, ki jo mora popoldne potrditi še IO Uefe. Najboljše reprezentance stare celine bodo tako na nove obračune za naslov na stari celini morale čakati eno leto dlje, nov termin EP pa je predviden med 11. junijem in 11. julijem 2021. Na sestanku so se odločili ustanoviti tudi dve delovni skupini. Ena se bo ukvarjala s spremembami zapletenega tekmovalnega koledarja, druga pa bo razpravljala o tem, kako se soočiti s finančnimi posledicami preložitve. A hkrati bo enoletni zamik EP omogočil prav domačim ligam, da dokončajo prvenstva v tej sezoni. Če to zaradi novega koronavirusa ne bo mogoče, je Uefa predlagala, da naslov prvaka osvoji trenutno vodilni na lestvici. Prav tako je ta korak pomemben v luči dokončanja sezone v ligi prvakov in evropski lige, v španskih medijih se je med drugim pojavila informacija, da naj bi po novem finale lige prvakov igrali 27. junija, evropske lige pa 24. junija.

LJUBLJANA - Odbojkarska zveza Slovenije se je odločila, da je letošnje državno prvenstvo v prvi odbojkarski ligi končano. Naslov slovenskih prvakov so osvojili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana, ki so prvaki postali že 17., in odbojkarice Calcit Volleyja, za katere je to četrta lovorika, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

LJUBLJANA - Nacionalni olimpijski komite je skupaj z Rdečim križem, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, Centrom nevladnih organizacij Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in Nacionalnim forumom humanitarnih organizacij poslal odboru državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dopolnilo k 2. členu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Pri OKS opozarjajo, da je v predlogu zakona ostalo spregledanih čez 9000 zaposlenih v slovenskih društvih, zavodih in ustanovah. Mnogi od njih so že ali še bodo namreč enako prizadeti kot gospodarske družbe.

LJUBLJANA - Vsa štiri gimnastična prvenstva stare celine, ki bi morala biti na sporedu v naslednjih mesecih, so danes odpovedana, je sporočila Evropska gimnastična zveza UEG. Za zdaj so prvenstva odpovedana in ne prestavljena, o morebitnem nadomeščanju in prestavitvi v drugo polovico leta bo več znano konec aprila, je danes še sporočila evropska zveza. Gre za EP v ženski športni gimnastiki v Parizu, v trampolinu v Göteborgu, v ritmični gimnastiki v Kijevu in moški športni gimnastiki v Bakuju.

TOKIO - Na okužbo z virusom, ki povzroča koronavirusno bolezen covid-19, je bil pozitiven nekdanji japonski nogometaš Kozo Tashima, zdajšnji predsednik japonske nogometne zveze, ki opravlja tudi naloge namestnika predsednika japonskega olimpijskega komiteja, je danes sporočila japonska nogometna zveza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

LJUBLJANA - Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je sporočila, da je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa za nedoločen čas prestavila žreb skupin za olimpijske igre v Tokiu. Žreb bi moral biti tako za moške kot ženske na sporedu v petek, 20. marca, v košarkarski hiši Patricka Baumanna v Miesu v Švici. V žrebu so sicer tudi kroglice s kasnejšimi zmagovalci štirih kvalifikacijskih turnirjev med 23. in 28. junijem. V Kaunasu v Litvi bo, če bo to dopuščal položaj glede pandemije novega koronavirusa, nastopila tudi slovenska reprezentanca.

DOHA - Organizatorji diamantne lige v atletiki so bili zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni spremeniti spored začetka sezone na najvišji ravni atletike. Prvi trije mitingi nove sezone, ki bi morali biti na sporedu 17. aprila ter 9. in 16. maja v Katarju oziroma na Kitajskem, so prestavljeni.
Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez predlaga, da se med upravičene delodajalce, ki lahko pod enakimi pogoji kot podjetja pridobijo delno povračilo izplačanih nadomestil po interventnem zakonu, doda tudi društva, zavode in ustanove.

VALENCIA - Znano je bilo, da so trije nogometaši španske Valencie Argentinec Ezequiel Garay, Francoz Eliaquim Mangala in Španec Jose Gaya po gostovanju lige prvakov pred mesecem dni v Milanu pri Atalanti Josipa Iličića okuženi z novim koronavirusom. Danes so iz Valencie sporočili, da je za virusom covid-19 okuženih 35 odstotkov ekipe.

jes/set/mc/sk/jb/gi/ms/jaz/blm/jk/jes
© STA, 2020