Točka Safe.si: Mladostniki naj bodo pozorni na pasti družbenih omrežij

Ljubljana, 17. marca - Ob zaprtju vrtcev, šol in fakultet bodo številni otroci in najstniki še bolj aktivni na spletu. Ob tem na točki Safe.si opozarjajo, da družabna omrežje do neke mere lahko nadomestijo druženje, je pa treba biti pozoren na njihova tveganja in pasti. Tudi starše pozivajo, naj bodo previdni in redno preverjajo, s kom otrok komunicira preko interneta.

Ljubljana, Pilates holistični center.
Prenosni računalnik, delo z računalnikom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Otroci in najstniki zelo hitro zaupajo nekomu, ki ga spoznajo preko interneta, na spletu pa je veliko prevarantov, ki jih skušajo na različne načine pretentati, opozarjajo na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede.

"Za vse velja, da neznancem, ki jih spoznamo na internetu, ne smemo zaupati, saj nikoli ne vemo, kdo so v resnici in kakšni so njihovi nameni," so zapisali. Predvsem mladostniki na različnih omrežjih pogosto objavljajo impulzivno in ne premislijo o možnih posledicah. Kot izpostavljajo na točki, je treba vedeti, da družabna omrežja kljub nastavitvam zasebnosti niso zasebna.

"Pomembno je, da ne objavljamo takšnih vsebin, ki nam lahko škodujejo: razgaljenih, intimnih ali golih posnetkov, posnetkov, ki razkrivajo zasebnost posameznika (npr. lokacijo, naslov), posnetkov, iz katerih se je mogoče norčevati, in drugih posnetkov, ki nam lahko škodijo," so zapisali.

Staršem svetujejo, naj skupaj z najstniki oz. otroki še enkrat pregledajo nastavitve varnosti in zasebnosti na družabnih omrežjih in aplikacijah za sporočanje, nasvete lahko najdejo tudi na spletnem mestu Safe.si. Ob tem pa vsem svetujejo, naj poskušajo tudi v tem času iskati alternative preživljanju časa na spletu, saj lahko pretirana uporaba naprav z zasloni vodi tudi v zasvojenost.

zc/mg
© STA, 2020