Pregled - novi koronavirus, 16. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 16. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Slovenija se je zbudila v spremenjenih razmerah, ustavljeno je javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok, v lokalnih skupnostih sicer niso zaznali večjih potreb po pomoči pri zagotovitvi varstva. Ustavljen je tudi ves javni promet. Pristojni pripravljajo nadaljnje ukrepe.

LJUBLJANA - Starši oziroma skrbniki otrok so poučevanje od doma vzeli zelo skrbno in resno, ugotavljajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Kot so zapisali v sporočilu, jih to navdaja z veseljem in zavedanjem, da se bo vzgojno-učni proces nemoteno nadaljeval tudi v teh izrednih razmerah, v katerih se je znašla država. Ugotovili so sicer, da je zjutraj zaradi preobremenjenosti prišlo do težav s spletnim sistemom, vendar pa so skupaj s pristojnimi službami poiskali rešitve, da bo dostop do izobraževanja na daljavo v prihodnje takšen, da bo razbremenil sisteme in bo brezhibno delujoč.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom, 29 ljudi je hospitaliziranih, 130 jih spremljajo, je povedala vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije Bojana Beović. Na intenzivnih terapijah so zaradi okužbe trenutno trije bolniki, dvema se stanje hitro slabša, v prihodnjih dneh pričakujejo še več takih primerov. Pri blagem poteku okužbe s covid-19 se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih. Ob resnem poteku lahko zdravljenje traja štiri do šest tednov, je povedala Beovićeva.

LJUBLJANA - V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask. Uprava za zaščito in reševanje je določila enotni protokol razdelitve zaščitne opreme po občinah. Prednost bodo imeli najbolj izpostavljeni: zdravstveno osebje, gasilci, taksisti, ... Vse sile usmerjamo v to, da bo zaščitne opreme kmalu dovolj za vse, je na Twitterju sporočil obrambni minister Matej Tonin.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Janez Janša je za torek napovedal sejo Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, bodo na sejo vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, predsedniki opozicijski strank ter poslanca narodnosti. Uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je za TVS dejal, da se bo Svet za nacionalno varnost sestal v širši sestavi kot kadarkoli prej. Želijo si, da bi "govorili z enim jezikom", ko bodo potem govorili z Evropo. Po njegovih besedah je v tujini veliko Slovencev, ne ve še, kako se bodo vrnili domov.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o Svetu za nacionalno varnost, s katerim ureja njegovo sestavo in določena vprašanja njegovega delovanja. Odlok med drugim predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v Državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi, so navedli v sporočilu po seji vlade. Z novim odlokom med drugim člana sveta torej nista več direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in minister za pravosodje, so pa člani po novem podpredsedniki vlade. Trenutno so to predsedniki koalicijskih strank oziroma ministri za gospodarstvo, za kmetijstvo in za obrambo. Doslej je bil sicer minister za obrambo naveden med člani sveta po funkciji.

LJUBLJANA - Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo začela veljati opolnoči in bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

LJUBLJANA - Vlada je v DZ vložila predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa, ki med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Predlaga obravnavo po nujnem postopku.

LJUBLJANA - Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se do takrat podaljša.

LJUBLJANA - Člani kolegija predsednika DZ so bili soglasni, da se bo državni zbor v marcu in aprilu sestajal le na izrednih sejah. Zadeve, ki so bile predvidene za obravnavo na redni marčevski in redni aprilski seji, bodo tako poslanci obravnavali na redni seji, ki je predvidena za maj. Na izredni seji pa se bo DZ sestal že v sredo. V DZ bo za novinarje do nadaljnjega omejen dostop. Vstop novinarjem bo omogočen le v preddverje male parlamentarne dvorane, kjer bodo pripravili začasno novinarsko središče, so sporočili iz DZ.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da se je po telefonu slišal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. "Končno dobre novice iz Bruslja," je zapisal in pojasnil, da EU za omejitev širjenja koronavirusa zapira zunanje meje, uvaja prepoved izvoza medicinske opreme ter uvaja smernice za promet na notranjih mejah.

LJUBLJANA - Novi zunanji minister Anže Logar je v Ljubljani sprejel madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta. Govorila sta predvsem o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa ter dvostranskem sodelovanju med državama. Szijjarto je prvi zunanji minister na obisku v Sloveniji, odkar je Logar v soboto prevzel ministrske posle.

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo ob pandemiji novega koronavirusa svetuje slovenskim državljanom, naj ne potujejo v tujino, temveč ostanejo doma. Slovenskim popotnikom, ki se nahajajo v tujini, pa svetujejo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo letalske družbe in stanje na mejah. Priporočajo jim tudi, naj redno spremljajo spremembe.

BRUSELJ - Predsednik republike Borut Pahor se bo v sredo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom pogovarjal preko videokonference, so sporočili v predsednikovem uradu. Med temami pogovorov bodo soočanje s pandemijo novega koronavirusa, migracije in širitev.

LJUBLJANA - Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila.

LJUBLJANA - Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so tako sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev. Tudi večina poslovalnic bank in hranilnic bo delovni čas s torkom skrajšala. Svoje kontaktne centre pa so zaprle zavarovalnice, ki odslej najbolj pogoste storitve nudijo le še prek telefona ali spletnih kanalov. Trgovine z nenujnimi izdelki medtem kupce vabijo v spletne trgovine; gotovinsko plačevanje je pri tem večinoma onemogočeno.

LJUBLJANA - Podjetja po državi se prilagajajo na novo realnost, ko se je javno življenje po državi zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa začasno skoraj povsem ustavilo. V marsikaterem podjetju potekajo delovni procesi okrnjeno, nekatera so proizvodnjo povsem ustavila, med njimi so BSH Hišni aparati, Elan in Alpina.

LJUBLJANA - Iz Petrola so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so skladno z vladnim odlokom zaprli vse gostinske lokale na Petrolovih prodajnih mestih, ravno tako so prenehali delovati vsi Fresh kotički za hitro pripravo hrane. Zaprtih je tudi pet prodajaln Hopin v mestnih središčih, še naprej pa ostajajo odprti bencinski servisi. Petrol izvaja vse potrebne ukrepe za nemoteno poslovanje in oskrbo z energenti.

LJUBLJANA - Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost opozarja na "skrajno neodgovorno" ravnanje nekaterih delodajalcev, ki naj bi ob epidemiji novega koronavirusa celo ignorirali vladne ukrepe. V nekaterih podjetjih naj bi delavci še vedno delali v skupinah, celo po več kot sto oseb, in to brez zaščite. V tej luči si želijo takojšnje seje Ekonomsko-socialnega sveta. V Sindikatu komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije so podobno opozorili, da so delodajalci v zasebnem varovanju zelo slabo poskrbeli za primerno zaščito svojih zaposlenih, saj ti ponekod kljub neposrednemu stiku z ljudmi nimajo nobenih zaščitnih sredstev.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dnevno preverjajo dogajanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji, pripravljajo pa tudi scenarije, ki bi jih aktivirali ob nastopu morebitnih tveganj na posameznem področju preskrbe z živili in repromaterialom. Prav tako pripravljajo navodila za prodajo hrane preko tržnic, skupaj s KGZS pa vzpostavljajo prodajo hrane preko spletnega sistema, v okviru katerega bodo kmetje lahko obveščali širšo javnost in različne institucije, katere izdelke imajo na razpolago za nakup. Ministrstvo je vzpostavilo tudi nujni klicni center in predal za elektronsko pošto. Klicni center je dosegljiv prek telefonske številke 031 330 016, elektronski naslov pa je cz.mkgp@gov.si.

LJUBLJANA - V gostinstvu zlatih rezerv za plačilo prispevkov, davkov in plač za obdobje, ko panoga ne ustvarja prometa, ni, svari predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. Tako v OZS kot v Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) upajo, da bo gostinstvu in turizmu na primeren način pomagala država.

LJUBLJANA - V Združenju turističnih agencij Slovenije so kritični do informacije, da je pod okriljem ene od turističnih agencij v petek iz Ljubljane v Turčijo odletela večja skupina starejših potnikov. "Najostreje obsojamo takšno ravnanje agencije, ki po dostopnih informacijah ni naša članica. To ravnanje se nam zdi v času, ko vse naše članice uporabljajo vsa možna sredstva za vračanje slovenskih gostov domov, ne glede na ceno in napor, povsem nedopustno," je v imenu združenja sporočil njegov generalni sekretar Mišo Mrvaljević. "Pošiljanje gostov z letalom na pot v času, ko se zapirajo vse letalske povezave Evrope s svetom, se nam zdi nemoralno, neetično dejanje in se od njega v celoti distanciramo," je še dodal.

LJUBLJANA - Telekomunikacijska podjetja te dni beležijo izjemno velik porast količin prometa govornih, podatkovnih in video storitev, zato predvsem pri medoperaterskih povezavah prihaja do motenj. Ker so komunikacijske zmogljivosti omrežij omejene, trenutne razmere predstavljajo velik izziv za IKT-stroko, pravijo v največjem operaterju Telekomu Slovenije.

LJUBLJANA - V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so na ministre za zdravje, za delo in za javno upravo naslovili pismo, v katerem jih pozivajo k zagotovitvi zaščitne opreme za zdravstvene delavce in zaposlene v socialnem varstvu ter dodatnih finančnih sredstev za povečan obseg dela v času epidemije novega koronavirusa.

LJUBLJANA/CELJE - V Zdravstvenem domu Ljubljana skladno z navodili vlade do nadaljnjega ukinjajo vse redne zobozdravstvene ambulante. So pa organizirali vstopno točko, kjer bodo obravnavali bolnike z nujnimi stanji. Za bolnike brez suma na okužbo z novim koronavirusom bo ta na voljo na Kotnikovi ulici, za bolnike s potrjenim ali sumom okužbe pa na Metelkovi. Tudi Zdravstveni dom Celje je ena od enotnih vstopnih točk za zobozdravstvo, in sicer za območje Celja in širše okolice. V dveh ločenih ambulantah bodo obravnavali vse bolnike, ki rabijo nujno zobozdravstveno oskrbo. Zdrave bodo obravnavali v celjskem zdravstvenem domu, obolele s covid-19 pa v Zdravstveni postaji Dobrna.

LJUBLJANA - Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS), ki pomagajo pri omejevanju epidemije koronavirusa, so po zagotovilih generalne sekretarke RKS Cvetke Tomin opremljeni z ustrezno zaščitno opremo. Glede poročanja nekaterih medijev, da se je nekaj prostovoljcev okužilo med opravljanjem dela, je za STA poudarila, da sta se okužila dva, vendar že prej.

LJUBLJANA - V Zvezi nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti in Društvu zveze izvajalcev na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin so občino Ljubljana pozivali k intenzivnemu sodelovanju v epidemiji koronavirusa na področju programov brezdomstva in zasvojenosti. Gre namreč za ogroženo skupino ljudi, ki nima možnosti domače karantene.

LJUBLJANA - Vladni odlok, ki predvideva izselitve iz študentskih domov zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa, je nezakonit in nespameten, opozarja docentka in raziskovalka na FDV Barbara Rajgelj. Svari pred suspendiranjem načel pravne države. Pravno mnenje s tem stališčem je posredovala resornemu ministrstvu ter vodstvom študentskih domov.

LJUBLJANA - V anketi Vox populi, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer opravila agencija Ninamedia, so sodelujoče povprašali, ali se čutijo ogroženi zaradi širjenja okužb s koronavirusom. Pritrdilno je odgovorilo 31,3 odstotka vprašanih, 68,2 odstotka pa se ni počutilo ogroženo. Ukrepe pristojnih institucij za preprečevanje širjenja okužbe velika večina, 67,9 odstotka, ocenjuje kot ustrezne. Da so ti nezadostni, jih meni 20,5 odstotka, za 9,6 odstotka vprašanih pa so ukrepi pretirani.

LJUBLJANA - Razširjanje koronavirusa in samoizolacija pri ljudeh povzročata strah in stres. Prav tako je ovirano njihovo gibanje in pravilna presnova. Po besedah psihoterapevtke Tine Bončina so za boljše počutje v izolaciji pomembni dnevni plan, prava prehrana in telesna aktivnost. Psihologinja Majda Jus Ašič meni, da je lahko geslo Ostani doma, ki ga mnogi starši in otroci v dneh, ko razsaja koronavirus, po sili razmer preizkušajo v praksi, dobra priložnost za tkanje družinskih vezi in nepozabnih spominov. Staršem svetuje, naj se z otrokom veliko pogovarjajo, pri čemer se jim teme o koronavirusu ni treba posebej izogibati.

LJUBLJANA - V stranki SD so se odločili organizirati pomoč s preskrbo z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami za starejše in obolele. Vsi, ki potrebujejo pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko 031 775 400 ali jih kontaktirajo preko spleta. V stranki pa iščejo tudi prostovoljce, ki so pripravljeni sodelovati in pomagali pri preskrbi ljudi v svojem okolju. Delo poteka brez fizičnega stika in doslednim ohranjanjem distance, so sporočili.

LJUBLJANA - DZS je želji, da bi ob zaprtju šol zaradi koronavirusa pomagala pri organizaciji šolskega dela na daljavo, vsem učiteljem omogočila brezplačen dostop do e-vsebin na izobraževalnih portalih www.eVedez.si in www.nasaulica.si. V založbi upajo, da bo odprt dostop učiteljem v pomoč pri pripravi gradiv, saj zajemajo tako učbenike in delovne zvezke kot tudi interaktivne vaje ter delovne liste in fotokopirne predloge, pa tudi predloge za projekte, so sporočili.

LJUBLJANA - Založba Modrijan je za izobraževanje osnovnim in srednjim šolam odprla dostop do vseh e-gradiv, ki jih pripravlja. Na ta način je omogočila celodnevni dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv vsem učiteljem in profesorjem ter učencem in dijakom, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo. Enako je prejšnji teden storila tudi Založba Rokus Klett.

SVET

ŽENEVA - Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa drugod po svetu je že višje kot na Kitajskem, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Prvi mož organizacije Tedros Adhanom je svetoval državam, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo. Za učinkovito zajezitev širjenja virusa je nujno izvesti tudi več testiranj ter nato učinkovito izolirati okužene ter njihove stike, je poudaril.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je voditeljem članic EU predlagala začasno 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v EU. Izjeme bodo državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci. O tem je EU danes obvestila partnerje v G7, je sporočila po videokonferenci te skupine. Ukrep naj bi v torek uvedla celotna EU. Evropska komisija je tudi objavila smernice za ukrepe na mejah, s katerimi poskušajo članice zajeziti širjenje novega koronavirusa.

RIM - Italija vstopa v najbolj tvegane tedne, je ob nezadržnem širjenju koronavirusa opozoril italijanski premier Giuseppe Conte. Vlada je potrdila 25 milijard evrov težak sveženj ukrepov za zajezitev gospodarske škode zaradi epidemije. V Italiji so potrdili 349 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, ki je v sosednji državi doslej zahtevala 2158 žrtev. Število smrtnih primerov zaradi koronavirusa se je od četrtka podvojilo.

BERLIN - Nemčija, kjer so doslej potrdili 4838 primerov okužbe, 12 ljudi pa je umrlo, je v boju proti novemu koronavirusu uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo, Švico, Luksemburgom in Dansko. Kot je pojasnil notranji minister Horst Seehofer, čez mejo spuščajo le tiste, ki imajo za potovanje nujen razlog. Nemška vlada je ukrepe za zajezitev virusa še zaostrila, med drugim je odredila zaprtje vseh trgovin, ki ne prodajajo življenjskih potrebščin. V skoraj vseh zveznih deželah so zaprli šole.

BUDIMPEŠTA - Madžarska je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa napovedala zaprtje vseh svojih meja. Vstop v državo bo od polnoči dovoljen samo madžarskim državljanom, ne bo pa omejitev za blagovni transport. Prepovedali bodo tudi vse javne prireditve in dogodke, kulturne in druge ustanove bodo zaprte.

MADRID - Meje je zaprla tudi Španija, ki je za Italijo zaradi koronavirusa druga najbolj prizadeta evropska država. Kot je sporočil notranji minister Fernando Grande-Marlaska, bo nadzor na vseh mejnih prehodih začel veljati nocoj ob polnoči. Z virusom sars-cov-2 se je v Španiji doslej okužilo več kot 9000 oseb. Umrlo je več kot 300 ljudi.

ZAGREB - V Zagrebu imajo pet novih primerov okužbe z novim koronavirusom, v Karlovcu in na Reki po enega, kar pomeni, da je na Hrvaškem 56 obolelih oseb s covid-19, je potrdil štaba civilne zaščite. V samoizolaciji je nekaj manj kot 9000 oseb.

PARIZ - Razmere glede koronavirusa v Franciji so zelo zaskrbljujoče in se hitro poslabšujejo, so potrdile francoske oblasti. Tam so po zadnjih podatkih potrdili 5423 primerov okužb, umrlo je 127 ljudi. Veljati so začeli nekateri ukrepi za zajezitev širitve virusa, zaprte so vse šole v državi. Predsednik Emmanuel Macron je napovedal še ostrejše ukrepe za boj proti koronavirusu.

DUNAJ - V Avstriji so začeli veljati še strožji ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Zaprli so šole in univerze, trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin. Omejeno je gibanje ljudi na prostem. Domove bodo lahko zapustili samo, če bodo morali na delo, po nujnih nakupih ali pomagati drugim.

LONDON - Britanski ministrski predsednik Boris Johnson je sodržavljane pozval, naj omejijo medsebojne stike, se izogibajo pubom, klubom, gledališčem in ostalim podobnim krajem ter prekličejo vsa nenujna potovanja. V Veliki Britaniji so doslej na okužbo z novim koronavirusom testirali več kot 44.000 ljudi. Okužbo so potrdili v 1543 primerih. Umrlo je 36 ljudi.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Donald Trump je tvitnil, da bodo ZDA iz krize zaradi koronavirusa izšle močnejše. Število okužb in smrtnih primerov zaradi koronavirusa po ZDA medtem še naprej narašča, kritiki pa Trumpa obtožujejo, da je odgovoren za zmešnjavo pri odgovoru na krizo. V ZDA so uradno potrdili najmanj 3500 primerov okužb in več kot 65 smrtnih primerov.

WASHINGTON - Vlade po svetu se morajo uskladiti pri zagotavljanju obsežne finančne pomoči gospodarstvu za soočanje s posledicami pandemije novega koronavirusa, je poudarila izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Opozorila je, da bodo pomoč potrebovali tudi razvijajoči se trgi, ki se soočajo z obsežnim odlivom denarja.

TEHERAN - V Iranu je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjem dnevu umrlo 129 ljudi, največ v enem dnevu v tej državi. Skupaj je v Iranu za koronavirusno boleznijo umrlo 853 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili tudi 1053 novih primerov okužb, s čimer je skupno število okuženih doseglo 14.991.

PEKING/SEUL - Na Kitajskem so od nedelje zabeležili 16 novih okužb z novim koronavirusom in 14 smrtnih primerov. Po podatkih nacionalne komisije za zdravje se je z virusom do zdaj okužilo 80.860 ljudi, 3213 pa jih je umrlo. V Južni Koreji so zabeležili najmanj novih okužb z novim konoravirusom v skoraj treh tednih. Z virusom se je na novo okužilo 74 ljudi, ni pa bilo nobenega smrtnega primera. V državi se je do zdaj z virusom okužilo skupaj 8236 ljudi.

BERLIN - Nemške oblasti so zavrnile možnost, da bi ZDA dovolili ekskluzivni dostop do cepiva proti koronavirusu, ki ga razvijajo v nemškem podjetju CureVac. "Nemčija ni naprodaj," je danes dejal nemški gospodarski minister Peter Altmaier. Zunanji minister Heiko Maas pa je poudaril, da "bomo virus premagali samo skupaj".

ŠPORT

LJUBLJANA - Italijanski nogometni prvoligaši so se odločili, da je zadnji termin, po katerem bi lahko nadaljevali ligo, 9. maj. Pri tem računajo, da bi se prvenstvo končalo sredi julija. To pa pomeni, da bi morala Evropska nogometna zveza po torkovem sestanku preložiti EP 2020 na december ali prihodnje leto. Vzrok za zaplete je pandemija novega koronavirusa.

FRANKFURT - Šestintrideset klubov v prvi in drugi nemški ligi je sprejelo predlog vodstva tamkajšnje nogometne lige (DFL), da bosta tekmovanji prekinjeni do 2. aprila zaradi pandemije novega koronavirusa. Vodstvo lige in klubi so to odločitev sprejeli na sestanku v Frankfurtu, znova pa se bodo sestali aprila in takrat odločali o prihodnosti igranja v tej sezoni.

BERN - Švicarski organizatorji kolesarske dirke po Romandiji so sporočili, da so zaradi omejevanja širitve novega koronavirusa brez možnosti kasnejše izvedbe odpovedali preizkušnjo, ki bi morala potekati od 28. aprila do 3. maja. Zadnji dve izvedbi dirke v letih 2018 in 2019 je kot pripravo na italijanski Giro dobil slovenski kolesarski as Primož Roglič, v sezoni 2010 pa je skupno zmago v Švici slavil tudi Simon Špilak.

MADRID - Vodstvo španske košarkarske lige (ACB) se je zaradi pandemije novega koronavirusa odločilo ustaviti tekmovanje do 24. aprila, so sporočili v izjavi za javnost. Vseh 18 klubov je danes opravilo videokonferenco, na kateri so enoglasno poudarili, da morajo tekmovanje preložiti.

LJUBLJANA - Ženska krovna teniška zveza (WTA) je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa podaljšala odpoved ženskih turnirjev najmanj do 2. maja, so sporočili v izjavi za javnost. S tem so na najvišji ravni odpovedani tudi turnirji v Stuttgartu, Istanbulu in Pragi. Na turnirjih serije krovne moške zveze ATP in Mednarodne teniške zveze so odpovedi predvidene najmanj do 20. aprila.

LONDON - Vsakoletna veslaška tekma med največjima britanskima univerzama iz Cambridgea in Oxforda je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa odpovedana, so sporočili organizatorji preizkušnje na reki Temzi v Londonu. Doslej je univerza Cambridge slavila 84-krat, Oxford pa 80-krat. Leta 1877 je bil razplet dirke tako tesen, da zmagovalca niso določili.

LONDON - Boksarski oddelek Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedal nadaljnje boje v evropskih kvalifikacijah v boksu za nastop na olimpijskih igrah. Še zgodaj zjutraj so organizatorji v Londonu odredili, da na tekmovanju ne bo prisotnih gledalcev, v večernih urah pa so kvalifikacije v celoti odpovedali. Tekmovanje v Londonu je bilo eno zadnjih, ki se je še odvijalo v svetu športa, a vse ostrejši ukrepi so organizatorje v navezi s pristojnim organom Moka prisilili v ustavitev aktivnosti.

apo/apo
© STA, 2020