Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled ukrepov po občinah za preprečevanje širjenja koronavirusa

Ljubljana, 16. marca - Z današnjim dnem so po vsej državi začeli veljati novi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Svoja vrata so začasno zaprle vse vzgojno-izobraževalne ustanove, od polnoči je prepovedan javni prevoz. Zaprti so hoteli, gostilne, velnes, kinodvorane, frizerji, kozmetični saloni, športno-rekreacijske in kulturne storitve.

Ljubljana.
Trgovine z živili bodo ostale odprte.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Odprte ostajajo prodajalne z živili in medicinskimi pripomočki, lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

V nadaljevanju objavljamo dodatne ukrepe po nekaterih občinah.

LJUBLJANA

V Mestni občini Ljubljana bodo otrokom iz socialno šibkih družin in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, organizirali dostavo hrane na dom. Hrano bodo dnevno razvažali prostovoljci, vozniki Ljubljanskega javnega potniškega prometa. Za šolske in vrtčevske otroke se potrebe javijo na osnovne šole ali vrtce, ki jih obiskujejo. Starostniki, ki potrebujejo dostavo živil in zdravil na dom, naj pokličejo Rdeči križ Slovenije, območno združenje Ljubljana, na telefonsko število 040/788-698, vsak dan med 8. in 16. uro.

Del tržnice na prostem, kjer se prodajajo živila, in pokrita tržnica, bosta odprta, vendar s spremenjenim delovnim časom. Od torka bodo tržnice odprte od ponedeljka do sobote, od 6. do 14. ure. Prodajalci bodo oproščeni plačila najemnine za mesec marec.

Od danes bosta zaprti enoti Lekarn Ljubljana, in sicer Lekarna Tehnološki park in Lekarna Levstik, spremenjen obratovalni čas pa imajo enote Lekarna Bavarski dvor (pon.-pet.: 7.00-15.00, sob.: 8.00-13.00, nedelja in prazniki zaprto) in Lekarna Bežigrad (pon.-pet: 8.00-16.00, sobota, nedelja in prazniki zaprto). Glede na trenutne razmere se obratovalni čas posameznih enot Lekarne Ljubljana spreminja. Informacije o tem so dostopne na spletni strani www.lekarnaljubljana.si/poslovalnice.

Najemniki prostorov, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana, bodo oproščeni plačila najemnine za obdobje od 15. do najmanj 31. marca 2020.

Vsa parkirišča v lasti Mestne občine Ljubljana so brezplačna. To velja za vsa parkirišča (z zapornicami) in parkirna mesta, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih, razen za garažne hiše. Brezplačna so tudi parkirišča Slovenskih železnic na Masarykovi, Vilharjevi in Tivolski cesti.

Odvoz odpadkov na območju JP Voka Snaga je prilagojen novim razmeram. Uporabnike prosijo, da zabojnike, ki ne bodo izpraznjeni po predvidenem urniku, pustijo na prevzemnih mestih. Izpraznili jih bodo takoj, ko bo to mogoče. Do preklica ne sprejemajo naročil in ne izvajajo odvoza kosovnih odpadkov. Do nadaljnjega bodo zaprti vsi zbirni centri za zbiranje odpadkov. Vse javne sanitarije na območju Mestne občine Ljubljana, ki so v upravljanju omenjenega podjetja, so do preklica zaprte. Zagotovljeno je neprekinjeno delovanje vseh komunalnih čistilnih naprav in črpališč.

Do nadaljnjega sta zaprta ZOO Ljubljana in Ljubljanski grad. Prav tako ne obratuje tirna vzpenjača.

Zavetišče za živali Ljubljana do nadaljnjega posluje v omejenem obsegu. Za nujne zadeve so dosegljivi na telefonsko številko 01 256 02 79.

Izvajanje nalog na upravni enoti je omejeno na najbolj nujne zadeve. Za obisk upravne enote se mora stranka predhodno naročiti po telefonu oziroma preko elektronskega sporočila ali preko navadne pošte. Stranke se sprejema samo za najnujnejše primere, iz razlogov, ki so življenjskega pomena, o stopnji nujnosti upravne naloge bo odločila pooblaščena dežurna oseba. Oddelek za javni red, promet in matične zadeve je dosegljiv na telefonski številki 01 306 30 02, oddelek za tujce pa na 01 306 32 60.

na Krajevnem uradu Velike Lašče, Krajevnem uradu Dol pri Ljubljani, Krajevnem uradu Škofljica, Krajevnem uradu Ig, Krajevnem uradu Dobrova, Krajevnem uradu Medvode in Krajevnem uradu Notranje Gorice ni uradnih ur.

MARIBOR

Zaprta sta oba zbirna centra v Mariboru. Enak ukrep velja tudi za vse zbirne centre v primestnih občinah, v katerih izvajajo javno službo ravnanja z odpadki. Odvoz iz gospodinjstev bo potekal po rednem koledarju odvozov.

Energetika Maribor odpadno blato od danes odlaga na začasni deponiji ob Centralni čistilni naprav v Dogošah. Podjetje Surovina, ki v Mariboru sicer prevzema odpadno blato iz čistilne naprave, je namreč zaradi vseh ukrepov prevzem ustavilo, saj jim številni ukrepi Slovenije in drugih držav otežujejo izvajanje storitev. Ob izpadu kadra se je zaradi zapiranja mej za tovorni prometu stavil tudi prevzem blata na Madžarskem. Takoj, ko bodo razmere to dopuščale, bo skladiščeno odpadno blato z začasne deponije odstranjeno.

Do nadaljnjega ostajajo zaprte vse lokacije javnih sanitarij v Mestni občini Maribor, za obiskovalce pa je vrata zaprl tudi Akvarij-terarij in mariborsko Zavetišče za živali.

Pogrebne slovesnosti se izvajajo zunaj in v najožjem družinskem krogu, do največ deset ljudi.

KRANJ

Mestna občina Kranj je uvedla posebno telefonsko številko, kamor se lahko občani v nujnih primerih obrnejo po pomoč. Koordinatorji bodo, kolikor bo mogoče, pomagali povezati iskalce pomoči in izvajalce, ki jo bodo lahko nudili. Občani bodo od torka lahko vsak dan med 8. in 13. uro poklicali na telefonsko številko 080 18 85 in sporočili svoje potrebe. Upravičeni nujni primeri so starši, ki opravljajo delo, pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah, osebe v samoizolaciji, prepuščene same sebi ter starejši občani, ki potrebujejo pomoč pri dostavi nujnih živil ali zdravil. Na to številko se lahko oglasijo tudi morebitni prostovoljci.

Na navedeno kontaktno številko naj se oglasijo tudi prostovoljci, ki so pri tem pripravljeni pomagati.

Ob tem občina občane poziva, naj pomoč poskušajo poiskati najprej pri svojih sorodnikih, prijateljih ali sosedih, sicer pa pokličejo na navedeno telefonsko številko in bodo koordinatorji občine poskušali najti čim bolj optimalno rešitev.

Zaprta so otroška igrišča in tržnica, parkiranje v mestu je brezplačno.

Do nadaljnjega so zaprte javne sanitarije v središču mesta.

Komunala Kranj je do preklica zaprla zbirne centre Tenetiše, Zarica, Remont (Jezersko), Naklo in Šenčur. Ukinjeno je tudi naročanje in odvoz kosovnih odpadkov za vse uporabnike.

CELJE

Mestna občina Celje je zaprla mestno blagajno in glavno pisarno. Prav tako ne bo uradnih ur v občinski upravi Mestne občine Celje. Občinska uprava bo še naprej dosegljiva po telefonu in elektronski pošti.

Zaprta so vsa otroška igrišča. Tam, kjer igrišča nimajo ograd, opozarjajo občane, da je lahko trenutno zadrževanje otrok in odraslih v skupinah škodljivo.

KOPER

Mestna občina Koper bo določenim aktualnim razpisom oziroma javnim objavam, ki se iztečejo do 3. aprila 2020, rok za prijavo podaljšala do 24. aprila 2020. Občina je prestavila tudi javno dražbo nepremičnin. Dražbo bo izpeljala v četrtek, 23. aprila, rok za vplačilo varščin pa se izteče v sredo, 22. aprila, do 12. ure. Spremembe bodo na uradni spletni strani https://www.koper.si/sl/za-obcana/javna-narocila-razpisi-in-objave/ objavili v naslednjih dneh.

Vzpostavlja se tudi občinska baza prostovoljcev. Zainteresirani se lahko prijavijo prek obrazca, ki je dostopen na povezavi https://www.1ka.si/a/260201. Če bo prišlo do potrebe po dodatni pomoči, bo koprska občina prostovoljce tudi aktivirala. Za dodatne informacije lahko zainteresirani pišejo na prostovoljec@koper.si.

V času večje ogroženosti za okužbo z novim koronavirusom bo Mestna občina Koper v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev nudila pomoč pri dostavi zdravil, hrane in higienskih potrebščin starostnikom in invalidom v občini, ki to pomoč potrebujejo. Od ponedeljka bodo lahko vsak delovnik med 7. in 18. uro poklicali na telefonsko številko Gerontološkega centra Obalnega doma upokojencev Koper: 05 663 45 85.

Zaprte so javne sanitarije v mestnem jedru.

Omeji se poslovanje občinskih uprav, krajevnih skupnosti ter javnih podjetij Marjetica Koper, Komunala Izola, Okolje Piran in Rižanski vodovod Koper ter Javnega stanovanjskega sklada Koper. Do preklica ukrepa so uradne ure teh ustanov za osebni sprejem strank odpovedane. V času uradnih ur so v Mestni občini Koper dosegljivi na telefonski številki 05 66 46 100 (centrala) oziroma na drugih številkah posameznih uradov (https://www.koper.si/sl/kontakti-2/), poslujejo pa tudi po pošti in elektronski pošti obcina@koper.si. Številka občinskega inšpektorata MOK je 041 627 286, brezplačna številka pa 080 44 49.

V Zavetišču za živali je prepovedan vstop nezaposlenim. Začasno se v zavetišču ukinejo uradne ure, živali se do nadaljnjega ne oddaja.

NOVO MESTO

Za informacije in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin prebivalstva (predvsem starejših) je uvedena dežurna telefonska številka 07 39 39 289. Na voljo je vsak dan med 7. in 20. uro.

Od torka bo parkiranje na javnih parkiriščih v Mestni občini Novo mesto brezplačno. Ukrep ne velja za parkirno hišo Novi trg.

Do nadaljnjega je zaprta občinska stavba. Zadeve lahko meščani urejajo preko spletne pošte mestna.obcina@novomesto.si ali navadne pošte na naslovu Seidlova cesta 1. Za informacije in nujne zadeve so na voljo na telefonski številki 07 39 39 202 v ponedeljek in torek od 8. do 17. ure, v sredo od 8. do 17. ure ter v četrtek in petek od 8. do 14. ure.

Rudi Prostofer je začasno prekinil izvedbo prevozov.

VELENJE

V Mestni občini Velenje danes skupaj s prostovoljci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje zagotavljajo varstvo za otroke do 5. razreda. Prostovoljce, ki so pripravljeni nuditi varstvo otrok na domu pozivajo, da se prijavijo na mzpm.velenje@vilarozle.si ali pokličejo na 031 682 657. Za nadaljnje dni prosijo starše, da se o možnosti varstva dogovorijo na telefonski številki 03 897 75 40 (od 7. do 16. ure).

Zaprte so javne sanitarije in mestna tržnica, ukinjene so uradne ure Mestne občine Velenje in sprejem strank. Urejanje zadev z občinsko upravo je možno le preko telefona 03 8961 600 in elektronske pošte info@velenje.si. Vloge za izredno denarno pomoč in javno kuhinjo bodo urejali na najhitrejši možni način.

Kamerat do nadaljnjega ne bo izvajal prevozov, bodo pa v tem obdobju na območju Mestne občine Velenje namesto starostnikov po nujne stvari (manjše vrednosti) v trgovino ali lekarno odšli člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje. Storitve so na voljo od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Dosegljivi so na telefonski številki 03 898 19 22 (pisarna Mladinskega centra Velenje).

Upravna stavba PUP-Saubermacher je do nadaljnjega zaprta. Stranke naprošajo, da osebno opravijo le najnujnejše storitve, pred osebnim obiskom pa poskušajo rešitev poiskati po telefonu na številkah 03 896 87 11, 03 896 87 18 ali 051 244 521 oziroma pišejo na elektronski naslov podjetje@pup-saubermacher.si.

Do nadaljnjega bodo zaprti zbirni centri in zbirna mesta v Velenju, Šoštanju, Šmartnem ob Paki in Podhomu, Gornji Grad.

Vsi javni zavodi so odpovedali vse dogodke do konca aprila.

Javna kuhinja nemoteno obratuje.

NOVA GORICA

Za prijavo potrebe po oskrbi z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili za osebe, ki zaradi okužbe ne bodo smele zapustiti stanovanja in se same ne bodo mogle oskrbovati preko pomoči sorodnikov, prijateljev in znancev ali s spletnim naročanjem in dostavo pri trgovskih podjetjih, je od danes na voljo telefonska številka 05 335 01 07. Namenjena je tudi starejšim osebam, ki nimajo druge možnosti oskrbe. Za tovrstno pomoč bo mogoče zaprositi vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, med 8. in 15. uro. Klicni center mestna občina organizira skupaj z Občino Brda, zato bodo nanjo lahko klicali občani obeh občin.

Do preklica so vsa parkirišča v lasti Mestne občine Nova Gorica brezplačna. To velja za vsa parkirišča in parkirna mesta, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih.

Poslovanje občinske uprave Mestne občine Nova Gorica bo odslej omejeno na najbolj nujne zadeve. Do preklica so uradne ure za sprejem strank so odpovedane, dosegljivi so preko telefona v času uradnih ur ali elektronske pošte in pošte. Vloge strank sprejemajo po pošti, elektronski pošti ter v avli občinske stavbe, za morebitne nujne sprejeme strank se je potrebno predhodno naročiti po telefonu.

TIC Nova Gorica bo do nadaljnjega zaprt za obiskovalce. Turistične informacije bodo nudili vsak delavnik od 8. do 16. ure na telefonski številki 05 330 46 00 in na elektronskem naslovu tzticng@siol.net.

PTUJ

Prepovedana so vsa javna zbiranja in druženja na javnih površinah, pri čemer izpostavljajo igrišča in igrala.

Občanom, ki so oboleli, so v domači oskrbi, nimajo pomoči svojcev in nimajo možnosti oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami, sta za pomoč v času uradnih ur občinske uprave na voljo številka 02 748 29 99 in elektronska pošta obcina.ptuj@ptuj.si.

Do 29. marca so zaprti Dnevni center za otroke in mladostnike, Mostovi in Kapljica - pomoč žrtvam nasilja. Za nujne primere bodo dosegljivi preko telefona in elektronske pošte.

Projekt Donirana hrana deluje nemoteno, s spremenjenim protokolom prevzema prehranskih paketov.

Občinska uprava Mestne občine Ptuj bo do preklica zaprta za stranke. Dosegljivi so preko telefona 02 748 29 99, elektronskih medijev (obcina.ptuj@ptuj.si, www.ptuj.si) in pošte. Vloge lahko občani odložijo tudi v nabiralnik nameščen ob vhodu v sprejemno pisarno Mestne občine Ptuj.

Uprava Javnih služb Ptuj, Ulica heroja Lacka 3, je zaprta za stranke, za stranke so zaprti tudi Mestna blagajna, Zbirni center Cero Gajke in Center ponovne rabe na lokaciji Cero Gajk. Šoferko ne izvaja voženj, sistem izposoje koles Pecikl ne deluje.

Pogrebna slovesnost se izvaja zunaj in v najožjem družinskem krogu.

Turistično informacijski center Ptuj je do nadaljnjega zaprt za obiskovalce. Za stranke so na voljo v dosedanjem rednem odpiralnem času (od ponedeljka do sobote od 9. do 17. ure in v nedeljo od 10. do 16. ure) preko elektronske pošte: info@ptuj.info in telefonske številke 02 779 60 11.

MURSKA SOBOTA

Do nadaljnjega ni uradnih ur na Mestni občini Murska Sobota. V tem času naprošajo stranke, da z mestno občino komunicirajo preko telefona 02 525 16 77, elektronske pošte (mestna.obcina@murska-sobota.si) ali po pošti (Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2). Prav tako sta zaprta blagajna in vložišče Mestne občine Murska Sobota. Vse vloge se sprejemajo in pošiljajo po pošti ali preko elektronske pošte.

SLOVENJ GRADEC

Na občini so vzpostavili delovno skupino za krizne razmere in za potrebe koordinacije in komunikacije tudi službo za krizno komuniciranje, ki bo v prihajajočih dneh koordinirala različne aktivnosti ter pripravila potrebne načrte. V veljavi so odloki o prepovedih organizacije prireditev, odsvetujejo tudi vsakršna nepotrebna zbiranja in sestanke v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznih varnostnih ukrepov za omejitev možnosti okužbe. Do nadaljnjega osebni obiski v prostorih mestne uprave niso možni, uprava je občanom na voljo izključno po telefonu. Osebni obisk je možen samo v nujnih in neodložljivih primerih.

AJDOVŠČINA

Občinska uprava do preklica deluje brez uradnih ur za stranke. Dosegljivi so na telefonski številki 05 36 59 110 ali na elektronskem naslovu obcina@ajdovscina.si. Prav tako brez uradnih ur posluje tudi upravna enota, ki je za stranke dosegljiva na telefonski številki 05 36 43 200.

ANKARAN

Do nadaljnjega so uradne ure za sprejem strank odpovedane. V času uradih ur so na Občini Ankaran dosegljivi na telefonski številki 05 66 53 000 (sprejemna pisarna občinske uprave), 05 66 53 080 (številka medobčinskega inšpektorata) in 080 10 55 (dežurna številka medobčinskega redarstva), poslujejo pa tudi po pošti in elektronski pošti info@obcina-ankaran.si.

BLED

V blejski občini sta za stranke zaprti občina in redarstvo. Občane pozivajo, da vse stvari urejajo po telefonu, elektronski pošti ali navadni pošti.

Do nadaljnjega so zaprti informacijski centri TNP, informacijski center TD Bled na promenadi, upravna stavba Infrastrukture, javna stranišča, Blejski grad. Odpovedane so vse prireditve in dogodki.

BOHINJ

Omejen je dostop do Občinske uprave, kjer so za nujne zadeve uvedli zvonec in dostop do sprejemne pisarne. V mesecu marcu ne bodo izdajali opominov za neplačane račune komunalnih storitev, ki so v pristojnosti Občine Bohinj in jih je sicer bilo možno plačati v sprejemni pisarni. Občane pozivajo, da vse nenujne zadeve odložijo oziroma uredijo preko telefona 04 577 01 00, pošte ali elektronske komunikacije obcina@bohinj.si.

Omejen je dostop do Režijskega obrata, kjer zapirajo sortirni center in prostore uprave ter ukinjajo odvoze kosovnih odpadkov.

Odpovedani so vsi dogodki v organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park in zaprta vsa informacijska središča Triglavskega narodnega parka.

BOVEC

Do nadaljnjega je Občina Bovec za stranke dosegljiva samo na telefonski številki 05 384 19 01 in po elektronski pošti: obcina.info@bovec.si, sprejemna pisarna, ter vse druge pisarne, bodo za stranke do nadaljnjega zaprte. Delo v občinski upravi sicer poteka nemoteno.

BREŽICE

Občina Brežice je vzpostavila posebno telefonsko številko 051 201 010, namenjeno starejšim v stiski, ki potrebujejo nujno pomoč v času preventivnih ukrepov proti širjenju virusa.

DOMŽALE

Do preklica so zaprti tržnica, park Arboretum Volčji Potok, otroška igrišča in javne sanitarije.

ILIRSKA BISTRICA

Informiranje javnosti poteka preko socialnega omrežja Facebook (Štab Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica) in spletne strani Občine Ilirska Bistrica. Na teh dveh mestih so objavljeni uradni in zanesljivi podatki o aktualnem dogajanju v ilirskobistriški občini. V okviru štaba civilne zaščite bo vzpostavljen klicni center, kjer bodo občani pridobili dodatne informacije.

Zaradi zagotavljanja operativnega delovanja gasilskih enot je prepovedana uporaba odprtega ognja v naravnem okolju na območju bistriške občine.

IZOLA

Za vse občane, ki ne zmorejo sami do lekarne ali do drugih ustanov in gre za nujno zadevo, bo na voljo storitev dostave artiklov na dom. Za ta namen bo občina Izola razširila aktivnosti Prostsoferja. Koordinator aktivnosti bo Srečko Langeršek, dosegljiv med 8. in 15. uro na telefonski številki 051 602 392.

Občinski redarji že izvajajo poseben nadzor glede upoštevanja uredbe o zaprtju lokalov in drugih obratov, otroških igrišč in trgovin, nadzor pa bo potekal tudi v prihodnjih dneh.

Do nadaljnjega bo brezplačno parkiranje na parkirišču Argo, na parkirišču pri Ladjedelnici, na parkirišču na Tomažičevi ulici in na občinskih parkiriščih v okolici zdravstvenega doma.

Do nadaljnjega so uradne ure za sprejem strank odpovedane. V času uradnih ur bodo na Občini Izola dosegljivi na telefonski številki 05 66 00 107 (kabinet župana), 66 00 100 (centrala), 66 00 350 (številka občinskega inšpektorata) 051 442 330 (dežurna številka občinskega redarstva). Omejitev za stranke velja tudi na krajevnih skupnostih, kjer so do nadaljnjega ravno tako dosegljivi samo po telefonu. Vloge ali drugo dokumentacijo naj občani oddajo v poštni nabiralnik na pročelju občinske stavbe na Sončnem nabrežju 8.

JESENICE

Zaprta so vsa otroška in šolska igrišča v občini. Občane ob tem pozivajo, naj upoštevajo odredbo in naj se ne zbirajo na javnih prostorih. Zaprt je tudi Spominski park Jesenice.

Do vključno 27. marca so ukinjene uradne ure in zaprti prostori Občine Jesenice ter posameznih krajevnih skupnosti, TIC Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Za nujne zadeve so zaposleni dosegljivi preko telefona, elektronske ali navadne pošte. Zaprti so tudi prostori jeseniških javnih zavodov ter Tržnica Jesenice.

Aktiviral se je Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice in bo tudi v prihodnjih dneh v stalni pripravljenosti. V sodelovanju s humanitarnimi društvi in drugimi organizacijami bo občanom, ki zaradi ogroženosti s koronavirusom potrebujejo pomoč pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin, zagotavljal nujno oskrbo. Dosegljivi so na telefonski številki 031 300 292 in na spletnem naslovu korona@virus.jesenice.si.

KAMNIK

Občina posluje za nujne zadeve le preko telefonov zaposlenih in elektronske pošte obcina@kamnik.si, v zelo izjemnih primerih pa po predhodni najavi.

Šutna je odprta za promet zaradi možnosti čim bližjega dostopa do mestne lekarne na Šutni. Parkirišča v lasti občine so do nadaljnjega brezplačna.

Na voljo je telefonska številka 051 374 207 za dostavo nujnih življenjskih potrebščin starejšim občankam in občanom, ki živijo sami, obenem pa lahko na telefon pokličejo tudi tisti, ki so oboleli in nimajo nikogar (sosedov, prijateljev,...), ki bi jim priskrbel nujne življenjske potrebščine (hrana, zdravila in podobno). Na to številko se lahko tudi javijo tudi tisti, ki bi bili pripravljeni pomagati po svojih močeh.

Zaprta so otroška igrišča v upravljanju Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Občina odpoveduje vse prireditve ob občinskem prazniku.

KOČEVJE

Občina Kočevje je vzpostavila interventno oskrbo starejših in rizičnih skupin prebivalcev. Na telefonski številki 070 183 048 lahko naročijo dostavo nujnih življenjskih potrebščin. Telefonska številka bo odprta od ponedeljka do petka, med 8. in 12. uro.

Štab Civile zaščite Občine Kočevje poziva k pomoči občanom in zbira mrežo prostovoljcev, v kolikor se bodo potrebe v prihodnjih dneh zaradi hitre rasti okužb povečale. Prijavijo se lahko na kocevje@gmail.com ali pokličejo na 031 631 950.

Prepovedana je uporaba javnih otroških igrišč ter zadrževanje, zbiranje in uporaba vseh javnih športnih in drugih objektov ter površin v lasti občine.

Zaposleni v Kulturnem centru Kočevje delo opravljajo od doma. Za vprašanja so na voljo preko e-pošte (info@kck.si) ali telefonske številke 031 466 566.

KRŠKO

Za vse starejše občane v stiski, ki v času ukrepov proti širjenju koronavirusa potrebujejo pomoč za dostavo hrane, zdravil in ostalih nujnih potrebščin, pa nimajo nikogar od svojcev ali znancev, ki bi jim lahko pomagal, je občina vzpostavila posebno telefonsko številko 041 730 192.

LENART

Ukinjene so uradne ure oziroma poslovanje za stranke v vseh prostorih občine.

Skupaj z občinskim štabom Civilne zaščite nudijo pomoč starejšim in obolelim, ki nimajo možnosti zagotovitve oskrbe s hrano, zdravili in drugimi nujnimi zadevami.

Tudi v tamkajšnjem socialno varstvenem zavodu Hrastovec so sprejeli potrebne ukrepe za zmanjšanje širjenja bolezni. Obiske so preventivno prepovedali že nekaj dni pred navodilom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, o vseh ukrepih pa sproti obveščajo svojce in stanovalce.

PIRAN

Telefonska številka 05 67 12 300 (Center za socialno delo Južna Primorska, enota Piran) je namenjena občanom, ki zaradi okužbe ne smejo zapustiti stanovanja in se sami ne morejo oskrbovati preko pomoči sorodnikov, prijateljev, znancev ali spletnega naročanja in dostave pri trgovskih podjetjih. Za slednje bo organizirana preskrba z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili. Center za socialno delo že sicer izvaja socialnovarstveno storitev Pomoč na domu, v okviru katere poleg ostalih nujnih storitev dostavlja tudi tople obroke in jih bo zagotavljal še naprej.

Brezplačna so vsa javna parkirišča na območju občine in v garažni hiši Arze.

Javno podjetje Okolje Piran je zaprlo vse javne sanitarije, v času trajanja epidemije pa ne bodo razdeljevali niti vrečk za ločeno zbiranje odpadkov v poslovalnici na Savudrijski ulici 13 v Piranu.

Do nadaljnjega so uradne ure za sprejem strank odpovedane. V času uradnih ur občinske uprave občine Piran in Medobčinskega inšpektorata in redarstva Občine Piran in občine Ankaran bodo dosegljivi izključno po telefonu 05 67 10 300 in elektronski pošti obcina.piran@piran.si. Navedeno velja tudi za poslovanje krajevnih skupnosti. Kontakti krajevnih skupnosti so navedeni na občinski spletni strani. V družbi Okolje Piran bodo do nadaljnjega v času uradnih ur poslovali izključno preko telefona (05 617 50 00 ali 080 88 15), elektronske (info@okoljepiran.si) in navadne pošte.

POSTOJNA

Na območju občine Postojna je prepovedana uporaba otroških igral na otroških javnih igriščih ter zadrževanje, zbiranje in uporaba vseh javnih športnih in drugih objektov v lasti občine.

RAVNE NA KOROŠKEM

Začasno so zaprte vse javne ustanove. Izjemi sta lekarna in zdravstveni dom, kjer veljajo posebna navodila. Odpovedane so vse javne prireditve in javna zbiranja.

ŠMARJE PRI JELŠAH

Občinski štab Civilne zaščite je izdal odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju na območju občine Šmarje pri Jelšah. Odredba velja do preklica.

Za oskrbo starejših z najnujnejšimi živili in zdravili lahko občani pokličejo na telefonsko številko 041 627 983.

TRBOVLJE

Prilagojeno je poslovanje s strankami na občini in upravni enoti. V času uradnih ur se vse nujne zadeve urejajo po telefonu oziroma preko e-pošte, kontakti zaposlenih so objavljeni na spletni strani občine. Plačevanje taks se bo lahko uredilo preko položnic. Na Rudarski cesti, pred bolnico in zdravstvenim domom, je do nadaljnjega ustavljeno plačevanje parkirnine.

Zasavske lekarne Trbovlje bodo obratovale samo še glavne lekarne v Zagorju, Hrastniku in Trbovljah.

Do nadaljnjega so zaprti trboveljska tržnica, Mladinski center Trbovlje, Društvo prijateljev mladine Trbovlje.

Otroških igrišč v občini se do nadaljnjega ne uporablja.

Na OZ Rdečega križa Trbovlje se bo suha hrana iz skladišča enkrat tedensko še vedno razdeljevala, razdeljevanje viškov hrane v Menažki se do nadaljnjega ustavi. Zaprto je skladišče z oblačili. Viškov hrane ne bo razdeljevala tudi Župnijska Karitas, kot tudi ne bodo sprejemali in razdeljevali oblek.

Komunala Trbovlje je za stranke zaprla vrata, komunikacija z občani bo do nadaljnjega potekala preko telefona 03 56 53 126 oz. 03 56 53 100 ali preko e-poštnega naslova javno.podjetje@komunala-trbovlje.si. Javne gospodarske službe svoje delo normalno opravljajo.

TRŽIČ

Komuniciranje med občani in občinsko upravo Tržič je do preklica omejeno na navadno pošto (Trg svobode 18, Tržič), elektronsko pošto (obcina@trzic.si) ali po telefonu (04 597 15 10). Vstop občanom je v stavbo občine do nadaljnjega onemogočen.

Občina Tržič je odprla posebno linijo za informiranje občanov: 04 597 15 10 (tajništvo Občine Tržič), za informacije so dosegljivi v času uradnih ur, kontakt je možen tudi preko elektronske pošte obcina@trzic.si.

Za oskrbovanje prebivalcev na domu, za nujne primere, zaenkrat skrbita Dom Petra Uzarja Tržič in CSD Tržič. V primeru, da ljudje sami ne bodo mogli do osnovnih življenjskih potrebščin ali zdravil, naj potrebe javijo na zgoraj omenjeno telefonsko številko ali elektronski naslov.

Policija Tržič izvaja poostren nadzor z namenom preprečevanja zbiranja zaradi možnosti prenosa okužb, prav tako izvaja poostren nadzor na področju Zdravstvenega doma Tržič in v strnjenih naseljih.

Zaprta so vsa otroška igrišča.

VIPAVA

Občinska uprava do preklica deluje brez uradnih ur za stranke. Uprava je dosegljiva na telefonski številki 05 36 43 410 ali na elektronski naslov obcina@vipava.si.

Do nadaljnjega so zaprti Zavod za turizem TRG Vipava, Cirius Vipava, vipavska enota VDC - Ajdovščina-Vipava in vsi domovi krajanov.

ŽIROVNICA

Občina Žirovnica poziva prostovoljce, ki so pripravljeni nuditi varstvo na domu zdravim otrokom, da pošljejo kontaktne podatke. Prav tako za kontaktne podatke prosijo starše teh skupin, ki to res nujno in izjemoma potrebujejo. Povpraševanja in ponudbe naj pošljejo na elektronski naslov občine obcina@zirovnica.si.

tep/mva/mo/bst/apo
© STA, 2020