Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled ukrepov po občinah za preprečevanje širjenja koronavirusa

Ljubljana, 15. marca - S ponedeljkom bodo po vsej državi začeli veljati novi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Svoja vrata začasno zapirajo vse vzgojno-izobraževalne in kulturne ustanove, od polnoči bo prepovedan javni prevoz, vlada pa napoveduje tudi zaprtje vseh gostinskih lokalov. V nadaljevanju objavljamo dodatne ukrepe po nekaterih občinah.

Ljubljana.
Trgovine z živili bodo ostale odprte.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

LJUBLJANA

Od danes naprej so vsa parkirišča v lasti Mestne občine Ljubljana brezplačna. To velja za vsa parkirišča in parkirna mesta, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih, razen za garažne hiše.

Do preklica so zaprti vsi pokriti športni objekti (dvorane, bazeni, fitnesi, strelišče...) ter odpovedane vse rekreativne vadbe in treningi.

Do nadaljnjega sta zaprta ZOO Ljubljana in Ljubljanski grad. Prav tako ne obratuje tirna vzpenjača. Do preklica so zaprte kulturne ustanove, kinodvorane, večina športnih centrov.

Zavetišče za živali Ljubljana do nadaljnjega posluje v omejenem obsegu. Za nujne zadeve so dosegljivi na telefonsko številko 01 256 02 79.

Upravna enota Ljubljana izvaja najnujnejše upravne storitve. Sektor za upravne notranje zadeve na Tobačni ulici 5 bo izvajal le najnujnejše naloge na oddelku za javni red, promet in matične zadeve ter na oddelku za tujce. Izpostave glavnih pisarn Vič-Rudnik,Moste-Polje, Šiška, Bežigrad ter Center ne bodo poslovale.

MARIBOR

Mariborski mestni avtobusi od devete ure zjutraj ne vozijo več na nobeni liniji, prav tako so zaprli blagajno in informacije na glavni avtobusni postaji.

Od danes do 29. marca so zaprti vsi lokali. Odredba vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni. Izjema velja za trgovine z živili, lekarne in bencinske servise, ter za gostinske obrate, ki dostavljajo hrano na dom oz. omogočajo prevzem hrane brez stika.

Od ponedeljka bosta zaprta oba zbirna centra v Mariboru. Enak ukrep velja tudi za vse zbirne centre v primestnih občinah, v katerih izvajajo javno službo ravnanja z odpadki. Odvoz iz gospodinjstev bo potekal po rednem koledarju odvozov.

Do nadaljnjega ostajajo zaprte vse lokacije javnih sanitarij v Mestni občini Maribor, za obiskovalce pa je vrata zaprl tudi Akvarij-terarij in mariborsko Zavetišče za živali.

Od ponedeljka smuka na Pohorju ne bo več mogoča.

Pogrebne slovesnosti se izvajajo zunaj in v najožjem družinskem krogu, do največ deset ljudi.

KRANJ

Mestna občina Kranj je danes gostincem na celotnem območju občine izdala priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata lokalov. Do nadaljnjega so zaprte tudi javne sanitarije v središču mesta.

Komunala Kranj s ponedeljkom do preklica zapira zbirne centre Tenetiše, Zarica, Remont (Jezersko), Naklo in Šenčur. Ukinja tudi naročanje in odvoz kosovnih odpadkov za vse uporabnike.

CELJE

Mestna občina Celje je zaprla mestno blagajno in glavno pisarno. Prav tako ne bo uradnih ur v občinski upravi Mestne občine Celje. Občinska uprava bo še naprej dosegljiva po telefonu in elektronski pošti.

Lastnike lokalov in trgovin, z izjemo tistih, ki so pomembni za nujno oskrbo občanov, pozivajo, da svoje lokale zaprejo.

KOPER

V času večje ogroženosti za okužbo z novim koronavirusom bo Mestna občina Koper v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev nudila pomoč pri dostavi zdravil, hrane in higienskih potrebščin starostnikom in invalidom v občini, ki to pomoč potrebujejo. Od ponedeljka bodo lahko vsak delovnik med 7. in 18. uro poklicali na telefonsko številko Gerontološkega centra Obalnega doma upokojencev Koper: 05 663 45 85.

Prepovedana je uporaba javnih športnih objektov in drugih večnamenskih prostorov. Do nadaljnjega so zaprti Olimpijski bazen Koper, Arena Bonifika, dvorana Burja na Škofijah, vse šolske telovadnice, zadružni in kulturni domovi, Center dnevnih aktivnosti, Večgeneracijski center Morje in drugi zaprti javni prostori. Zaprte so javne sanitarije v mestnem jedru.

Omeji se poslovanje občinskih uprav, krajevnih skupnosti ter javnih podjetij Marjetica Koper, Komunala Izola, Okolje Piran in Rižanski vodovod Koper ter Javnega stanovanjskega sklada Koper. Do preklica ukrepa so uradne ure teh ustanov za osebni sprejem strank odpovedane. V času uradnih ur bodo v Mestni občini Koper dosegljivi na telefonski številki 05 66 46 100 (centrala) oziroma na drugih številkah posameznih uradov (https://www.koper.si/sl/kontakti-2/), poslovali pa bodo tudi po pošti in elektronski pošti obcina@koper.si. Številka občinskega inšpektorata MOK je 041 627 286, brezplačna številka pa 080 44 49.

V Zavetišču za živali je prepovedan vstop nezaposlenim. Začasno se v zavetišču ukinejo uradne ure, živali se do nadaljnjega ne oddaja.

NOVO MESTO

Za informacije in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin prebivalstva (predvsem starejših) je uvedena dežurna telefonska številka 07 39 39 289. Na voljo je vsak dan med 7. in 20. uro.

Do nadaljnjega je zaprta občinska stavba. Zadeve lahko meščani urejajo preko spletne pošte mestna.obcina@novomesto.si ali navadne pošte na naslovu Seidlova cesta 1. Za informacije in nujne zadeve so na voljo na telefonski številki 07 39 39 202 v ponedeljek in torek od 8. do 17. ure, v sredo od 8. do 17. ure ter v četrtek in petek od 8. do 14. ure.

Rudi Prostofer začasno prekinja izvedbo prevozov.

VELENJE

Od ponedeljka bodo zaprte javne sanitarije in mestna tržnica, ukinjene bodo uradne ure Mestne občine Velenje in sprejem strank. Urejanje zadev z občinsko upravo bo možno le preko telefona 03 8961 600 in elektronske pošte info@velenje.si. Vloge za izredno denarno pomoč in javno kuhinjo bodo urejali na najhitrejši možni način.

Kamerat do nadaljnjega ne bo izvajal prevozov, bodo pa v tem obdobju na območju Mestne občine Velenje namesto starostnikov po nujne stvari (manjše vrednosti) v trgovino ali lekarno odšli člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje. Storitve bodo na voljo od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Dosegljivi so na telefonski številki 03 898 19 22 (pisarna Mladinskega centra Velenje).

Upravna stavba PUP-Saubermacher bo do nadaljnjega zaprta. Stranke naprošajo, da osebno opravijo le najnujnejše storitve, pred osebnim obiskom pa poskušajo rešitev poiskati po telefonu na številkah 03 896 87 11, 03 896 87 18 ali 051 244 521 oziroma pišejo na elektronski naslov podjetje@pup-saubermacher.si.

Od ponedeljka bodo do nadaljnjega zaprti zbirni centri in zbirna mesta v Velenju, Šoštanju, Šmartnem ob Paki in Podhomu, Gornji Grad.

Vsi javni zavodi so odpovedali vse dogodke do konca aprila.

Dijaški dom je zaprt, ostaja pa odprt študentski dom MC. Hostel zaenkrat še ostaja odprt, upoštevajo pa vse preventivne ukrepe. Javna kuhinja bo nemoteno obratovala.

NOVA GORICA

Mestna občina Nova Gorica je izdala priporočilo, da se na območju do nadaljnjega zaprejo gostinski lokali, restavracije in storitvene dejavnosti, kot so frizerji, cvetličarji, kozmetični saloni, masažni saloni in podobno. Pripadniki štaba civilne zaščite mestne občine so že začeli z nadzorom lokalov, kjer preverjajo, koliko gostov se zadržuje v njih in temu ustrezno tudi ukrepajo.

Občine ožje Goriške omejujejo poslovanje občinskih uprav. Do nadaljnjega so uradne ure odpovedane. V času uradnih ur bodo dosegljivi po telefonu ter preko pošte in elektronske pošte. Trenutno so v fazi organiziranja oskrbe z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili za ljudi, ki zaradi okužbe ne bodo smeli zapustiti stanovanja in se sami ne bodo mogli oskrbovati. Vzpostavljene bodo posebne telefonske številke, objavili jih bodo najkasneje v ponedeljek.

TIC Nova Gorica bo do nadaljnjega zaprt za obiskovalce. Turistične informacije bodo nudili vsak delavnik od 8. do 16. ure na telefonski številki 05 330 46 00 in na elektronskem naslovu tzticng@siol.net.

PTUJ

Od danes velja prepoved obratovanja vseh lokalov in neživilskih trgovin. Zaprte so javne sanitarije, športni, fitnes in drugi objekti v javni in zasebni lasti. Prepovedana so vsa javna zbiranja in druženja na javnih površinah, pri čemer izpostavljajo igrišča in igrala.

Občanom, ki so oboleli, so v domači oskrbi, nimajo pomoči svojcev in nimajo možnosti oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami, sta za pomoč v času uradnih ur občinske uprave na voljo številka 02 748 29 99 in elektronska pošta obcina.ptuj@ptuj.si.

Do 29. marca so zaprti Dnevni center za otroke in mladostnike, Mostovi in Kapljica - pomoč žrtvam nasilja. Za nujne primere bodo dosegljivi preko telefona in elektronske pošte.

Projekt Donirana hrana deluje nemoteno, s spremenjenim protokolom prevzema prehranskih paketov.

Občinska uprava Mestne občine Ptuj bo od ponedeljka do preklica zaprta za stranke. Za stranke bodo dosegljivi preko telefona 02 748 29 99, elektronskih medijev (obcina.ptuj@ptuj.si, www.ptuj.si) in pošte. Vloge lahko občani odložijo tudi v nabiralnik nameščen ob vhodu v sprejemno pisarno Mestne občine Ptuj.

Turistično informacijski center Ptuj je do nadaljnjega zaprt za obiskovalce. Za stranke bodo na voljo v dosedanjem rednem odpiralnem času (od ponedeljka do sobote od 9. do 17. ure in v nedeljo od 10. do 16. ure) preko elektronske pošte: info@ptuj.info in telefonske številke 02 779 60 11.

MURSKA SOBOTA

Od ponedeljka do nadaljnjega ne bo uradnih ur na Mestni občini Murska Sobota. V tem času naprošajo stranke, da z mestno občino komunicirajo preko telefona 02 525 16 77, elektronske pošte (mestna.obcina@murska-sobota.si) ali po pošti (Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2). Prav tako bo zaprta blagajna in vložišče Mestne občine Murska Sobota. Vse vloge se bodo sprejemale in pošiljale po pošti ali preko elektronske pošte.

SLOVENJ GRADEC

Na občini so vzpostavili delovno skupino za krizne razmere in za potrebe koordinacije in komunikacije tudi službo za krizno komuniciranje, ki bo v prihajajočih dneh koordinirala različne aktivnosti ter pripravila potrebne načrte. V veljavi so odloki o prepovedih organizacije prireditev, odsvetujejo tudi vsakršna nepotrebna zbiranja in sestanke v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznih varnostnih ukrepov za omejitev možnosti okužbe. Do nadaljnjega osebni obiski v prostorih mestne uprave niso možni, uprava je občanom na voljo izključno po telefonu. Osebni obisk je možen samo v nujnih in neodložljivih primerih.

AJDOVŠČINA

Občinska uprava bo do preklica delovala brez uradnih ur za stranke. Uprava je dosegljiva na telefonski številki 05 36 59 110 ali na elektronski naslov obcina@ajdovscina.si. Prav tako brez uradnih ur posluje tudi upravna enota, ki je za stranke dosegljiva na telefonski številki 05 36 43 200.

Vrata so zaprli Zavod za šport Ajdovščina, vključno z vsemi športnimi objekti, Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina, TIC Ajdovščina in vsi domovi krajanov. Društvom in drugim organizacijam je odrejena prekinitev vseh dejavnosti, dogodkov in rednega dela, ki vključuje zbiranje članov ali uporabnikov.

ANKARAN

Do nadaljnjega so uradne ure za sprejem strank odpovedane. V času uradih ur bodo na Občini Ankaran dosegljivi na telefonski številki 05 66 53 000 (sprejemna pisarna občinske uprave), 05 66 53 080 (številka medobčinskega inšpektorata) in 080 10 55 (dežurna številka medobčinskega redarstva), poslovali pa bodo tudi po pošti in elektronski pošti info@obcina-ankaran.si.

BLED

V blejski občini sta za stranke zaprti občina in redarstvo. Občane pozivajo, da vse stvari urejajo po telefonu, elektronski pošti ali navadni pošti.

Do nadaljnjega so zaprti informacijski centri TNP, informacijski center TD Bled na promenadi, upravna stavba Infrastrukture in Ledena dvorana, javna stranišča, Blejski grad in Blejski hoteli. Odpovedane so vse prireditve in dogodki.

BOHINJ

Omejen je dostop do Občinske uprave, kjer so za nujne zadeve uvedli zvonec in dostop do sprejemne pisarne. V mesecu marcu ne bodo izdajali opominov za neplačane račune komunalnih storitev, ki so v pristojnosti Občine Bohinj in jih je sicer bilo možno plačati v sprejemni pisarni. Občane pozivajo, da vse nenujne zadeve odložijo oziroma uredijo preko telefona 04 577 01 00, pošte ali elektronske komunikacije obcina@bohinj.si.

Omejen je dostop do Režijskega obrata, kjer zapirajo sortirni center in prostore uprave ter ukinjajo odvoze kosovnih odpadkov.

Smučišče Vogel je zaprto.

Odpovedani so vsi dogodki v organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park in zaprta vsa informacijska središča Triglavskega narodnega parka.

BOVEC

Od ponedeljka do nadaljnjega bo Občina Bovec za stranke dosegljiva samo na telefonski številki 05 384 19 01 in po elektronski pošti: obcina.info@bovec.si, sprejemna pisarna, ter vse druge pisarne, bodo za stranke do nadaljnjega zaprte. Delo v občinski upravi bo sicer potekalo nemoteno.

Smučišče Kanin ne obratuje.

BREŽICE

Občina Brežice je vzpostavila posebno telefonsko številko 051 20 10 10, namenjeno starejšim v stiski, ki potrebujejo nujno pomoč v času preventivnih ukrepov proti širjenju virusa.

DOMŽALE

Od ponedeljka bo zaprta tržnica, prav tako bodo zaprta otroška igrišča in javne sanitarije.

Do preklica je zaprt park Arboretum Volčji Potok.

ILIRSKA BISTRICA

Informiranje javnosti poteka preko socialnega omrežja Facebook (Štab Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica) in spletne strani Občine Ilirska Bistrica. Na teh dveh mestih so objavljeni uradni in zanesljivi podatki o aktualnem dogajanju v ilirskobistriški občini. V prihodnjem tednu bo v okviru štaba civilne zaščite vzpostavljen klicni center, kjer bodo občani pridobili dodatne informacije.

IZOLA

Do nadaljnjega so uradne ure za sprejem strank odpovedane. V času uradnih ur bodo na Občini Izola dosegljivi na telefonski številki 05 66 00 107 (kabinet župana), 66 00 100 (centrala), 66 00 350 (številka občinskega inšpektorata) 051 442 330 (dežurna številka občinskega redarstva). Omejitev za stranke velja tudi na krajevnih skupnostih, kjer bodo do nadaljnjega ravno tako dosegljivi samo po telefonu. Vloge ali drugo dokumentacijo naj občani oddajo v poštni nabiralnik na pročelju občinske stavbe na Sončnem nabrežju 8.

JESENICE

Do 27. marca so ukinjene uradne ure občinske uprave Občine Jesenice, vseh krajevnih skupnosti ter medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Zaposleni občinske uprave, krajevnih skupnosti ter medobčinskega inšpektorata in redarstva so na voljo prek telefona (v času uradnih ur) ter elektronske pošte.

Tržnica Jesenice je do 30. marca zaprta.

KAMNIK

Na kamniški občini so vzpostavili telefonsko številko za občane v stiski in njihovo oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila). Ta velja izključno za oskrbo starejših, ki živijo sami. Na številko 051 374 207 lahko pokličejo od ponedeljka do nedelje med 9. in 20. uro.

Občina Kamnik odpoveduje vse prireditve ob prazniku Občine Kamnik.

Zaprte so žičniške naprave na Veliki Planini, blagajna nihalke in dva gostinska objekta, gostilna Zeleni rob in okrepčevalnica Skodla. Nihalka bo danes in v nedeljo potnike iz planine izključno v dolino peljala po normalnem voznem redu.

Otroška igrišča v upravljanju Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik so do nadaljnjega zaprta.

KOČEVJE

Zaprti so Kulturni center Kočevje, Hostel Bearlog in Turistični kompleks Jezero, zaposleni delo opravljajo od doma. Za vprašanja so na voljo preko e-pošte (info@kck.si) ali telefonske številke 031 466 566.

LENART

Od danes so ukinjene uradne ure oziroma poslovanje za stranke v vseh prostorih občine. Zaprti so vsi družbeni, kulturni in športni objekti v občinski lasti. Od danes velja odredba o zaprtju gostinskih in drugih lokalov na območju občine, nanaša se na gostinske lokale, frizerske, kozmetične salone, fitnese in druge objekte, namenjene skupnemu rekreiranju občanov, ter druge lokale, kjer prihaja do zbiranja večjega števila uporabnikov in niso namenjeni nujni življenjski preskrbi občanov.

PIRAN

Do nadaljnjega so uradne ure za sprejem strank odpovedane. V času uradnih ur občinske uprave občine Piran in Medobčinskega inšpektorata in redarstva Občine Piran in občine Ankaran bodo dosegljivi izključno po telefonu 05 67 10 300 in elektronski pošti obcina.piran@piran.si. Navedeno velja tudi za poslovanje krajevnih skupnosti. Kontakti krajevnih skupnosti so navedeni na občinski spletni strani. V družbi Okolje Piran bodo do nadaljnjega v času uradnih ur poslovali izključno preko telefona (05 617 50 00 ali 080 88 15), elektronske (info@okoljepiran.si) in navadne pošte.

POSTOJNA

Na območju občine Postojna je od danes prepovedano obratovanje gostinskih in drugih lokalov in neživilskih trgovin, uporaba otroških igral na otroških javnih igriščih, zadrževanje, zbiranje in uporaba vseh javnih športnih in drugih objektov v lasti občine.

Za obiskovalce so zaprti Postojnska jama, gostinski, trgovinski in nastanitveni obrati. Zaprtje do preklica velja tudi za hotel Vila Planinka na Jezerskem.

RAVNE NA KOROŠKEM

Začasno so zaprte vse javne ustanove. Izjemi sta lekarna in zdravstveni dom, kjer veljajo posebna navodila. Odpovedane so vse javne prireditve in javna zbiranja.

ŠMARJE PRI JELŠAH

Občinski štab Civilne zaščite je izdal odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju na območju občine Šmarje pri Jelšah. Odredba velja do preklica.

Za oskrbo starejših z najnujnejšimi živili in zdravili lahko občani pokličejo na telefonsko številko 041 627 983.

TRBOVLJE

Prilagojeno bo poslovanje s strankami na občini in upravni enoti. V času uradnih ur se bodo vse nujne zadeve urejale po telefonu oziroma preko e-pošte, kontakti zaposlenih bodo objavljeni na spletni strani občine. Plačevanje taks se bo lahko uredilo preko položnic. Na Rudarski cesti, pred bolnico in zdravstvenim domom, je do nadaljnjega ustavljeno plačevanje parkirnine.

Zasavske lekarne Trbovlje bodo obratovale samo še glavne lekarne v Zagorju, Hrastniku in Trbovljah.

Do nadaljnjega bodo zaprti trboveljska tržnica, Mladinski center Trbovlje s kavarno in mladinskim hotelom, Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Zavod za šport Trbovlje s ŠD Polaj in celotni Športni park Rudar.

Do nadaljnjega bodo zaprti tudi manjša otroška igrišča v občini, igrišče Partizan, igralni del v Mestnem parku Trbovlje in zunanji fitnes na prostem na Kipah ter Trim steza Mladost. Otroških igrišč v občini se do nadaljnjega ne uporablja.

Na OZ Rdečega križa Trbovlje se bo suha hrana iz skladišča enkrat tedensko še vedno razdeljevala, razdeljevanje viškov hrane v Menažki se do nadaljnjega ustavi. Zaprto je skladišče z oblačili. Viškov hrane ne bo razdeljevala tudi Župnijska Karitas, kot tudi ne bodo sprejemali in razdeljevali oblek.

Komunala Trbovlje bo za stranke zaprla vrata, komunikacija z občani bo do nadaljnjega potekala preko telefona 03 56 53 126 oz. 03 56 53 100 ali preko e-poštnega naslova javno.podjetje@komunala-trbovlje.si. Javne gospodarske službe bodo svoje delo normalno opravljale.

TRŽIČ

Komuniciranje med občani in občinsko upravo Tržič je do preklica omejeno na navadno pošto (Trg svobode 18, Tržič), elektronsko pošto (obcina@trzic.si) ali po telefonu (04 597 15 10). Vstop občanom je v stavbo občine do nadaljnjega onemogočen.

VIPAVA

Občinska uprava do preklica deluje brez uradnih ur za stranke. Uprava je dosegljiva na telefonski številki 05 36 43 410 ali na elektronski naslov obcina@vipava.si.

Do nadaljnjega so zaprti Zavod za turizem TRG Vipava, Cirius Vipava, vipavska enota VDC - Ajdovščina-Vipava in vsi domovi krajanov.

tep/mva/mo/bst
© STA, 2020