Pošta Slovenije zaostruje ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk

Maribor, 13. marca - Pošta Slovenije bo s ponedeljkom zaostrila ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk. Pismonoše bodo v hišne predalčnike še naprej vlagali pisemske pošiljke, za pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev, pa bodo puščali obvestila s pozivom za prevzem na poslovalnici. Od ponedeljka bodo ustavili sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo.

Ljubljana.
Pošta, pošiljka, paketi, poštar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pošta Slovenije ima v času širjenja koronavirusa vzpostavljen sistem upravljanja neprekinjenega poslovanja, prav tako sprejema nove ukrepe in sledi priporočenim ukrepom tako NIJZ kot drugih pristojnih inštitucij, so zagotovili na Pošti Slovenije. Pripravili so tudi že različne scenarije in protokole ob nadaljnjem širjenju virusa.

Od ponedeljka bo Pošta Slovenije poslovala z zmanjšanimi kadrovskimi zasedbami, saj bo določeno število zaposlenih zaradi varstva otrok ostalo doma, so pojasnili. Ob tem pričakujejo tudi manjši obseg dela, saj bo zaradi ukrepov, sprejetih na državni ravni in ukrepov različnih poslovnih subjektov zmanjšan sprejem pošiljk.

Pošta bo od ponedeljka dalje prilagodila postopke vročanja pisemskih pošiljk v dostavi, s poudarkom na "brezkontaktnem" vročanju pošiljk. Za pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev oziroma za katera mora naslovnik ali pooblaščena oseba prevzem potrditi, bodo pismonoši v hišne predalčnike vlagali obvestila s pozivom, da jih naslovnik prevzame na pristojni pošti.

V primeru vročanja paketov bodo stranke pozvali, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega kontakta oz. podpisa ter pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu npr. pri vhodu v stavbo, pred garažo ipd. Določene storitve, kot so vnos/odvoz blaga v stanovanje naslovnika do nadaljnjega ne bodo izvajali, so še zapisali.

Vse, ki opravljajo nakupe prek spleta, Pošta Slovenije poziva, da naročilo blaga opravijo s plačilnimi karticami in ne izbirajo storitve plačilo po povzetju, ob tem so tudi opozorili, da bo dostava teh pošiljk lahko do nadaljnjega motena. Kupcem svetujejo, da za dostavno mesto izberejo eno od alternativnih dostavnih točk, kot je PS Paketomat.

Na Pošti so tudi izpostavili, da bo od ponedeljka dalje ustavljen sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo. Prav tako je s tem dnem do nadaljnjega ustavljen promet poštnih pošiljk iz Italije za naslovnike v Slovenijo. Še vedno pa bo možen sprejem pošiljk UPS za Italijo, pri čemer bodo pred sprejemom preverili, ali je za naslovno območje omogočen prenos pošiljk.

Transportne poti med Slovenijo in Kitajsko so medtem od 6. marca ponovno vzpostavljene, določene omejitve veljajo le za posamezne kraje na Kitajskem.

Poslovalnici Pošte Slovenije v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru do nadaljnjega ostajata zaprti, od ponedeljka pa bo zaprta tudi pošta 4210 Brnik.

Med ukrepi, ki so jih sprejeli, je tudi omejitev hkratnega vstopa več strank na pošte. V notranjosti pošte je lahko sočasno le toliko strank, kolikor je aktivnih poštnih okenc, so zapisali, ob tem pa stranke pozvali, naj spoštujejo priporočeno medsebojno razdaljo. Če bodo vsa okenca zasedena, Pošta Slovenije stranke prosi, da počakajo pred vrati.

zc/mg
© STA, 2020