Državni načrt zaščite in reševanja podlaga za uporabo sil in sredstev zaščite, reševanja in pomoči

Ljubljana, 13. marca - Z razglasitvijo epidemije novega koronavirusa in bolezni covid-19 s četrtkom ob 18. uri je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder predlagal aktivacijo državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu. Odločitev o aktiviranju sicer sprejme poveljnik Civilne zaščite, ki s tem uradno prevzame koordinacijo ukrepov.

Ljubljana, vlada.
Izjava za medije ministra za zdravje Aleša Šabedra, poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana, direktorice NIJZ Nine Pirnat in epidemiologa Janeza Tomažiča glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa.
Foto: Nik Jevšnik/STA

Poveljnik Civilne zaščite RS nato na podlagi državnega načrta v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) tudi spremlja razmere in odloča o nadaljnjih ukrepih in nalogah zaščite, reševanja in pomoči.

Po besedah poveljnika Srečka Šestana bodo razbremenili zdravstvo in koordinacijo izvajali preko Civilne zaščite. Še vedno pa bo ministrstvo za zdravje tisto, ki bo narekovalo posebne ukrepe za varovanje zdravja. Bo pa po Šestanovih besedah aktivacija načrta med drugim omogočila lažje izvajanje nekaterih aktivnosti, kot so na primer hitri nakupi, saj v teh primerih ni treba upoštevati pravil javnega naročanja.

V primeru obsežnejšega širjenja bolezni načrt med drugim predvideva, da ekipe prve pomoči Civilne zaščite po potrebi izvajajo prvo pomoč, sodelujejo pri prevozu obolelih, negi obolelih in izvajanju sanitarno-higienskih in protiepidemijskih ukrepov. Z oskrbovanjem in negovanjem obolelih ter posebno ogroženih prebivalcev lahko pomagajo tudi stacionarij in nastanitvene enote Rdečega križa Slovenije.

Poleg aktiviranja enot, služb in drugih operativnih sestav sil za zaščito, reševanje in pomoč se lahko vključi tudi policijo in Slovensko vojsko, vključno z zagotavljanjem zmogljivosti vojaške zdravstvene enote s premičnima bolnišnicama Role 1 in Role 2 LM.

Zdravstvene ukrepe in druge posebne ukrepe za preprečevanje in obvladovanje bolezni ter njihovo izvajanje in spremljanje razmer na terenu v sodelovanju z NIJZ določa minister za zdravje, usklajuje pa jih zdravstveno ministrstvo. Med posebnimi ukrepi načrt predvideva izolacijo, karanteno, obvezno zdravljenje, poseben prevoz bolnikov, pa tudi dezinfekcijo.

Zaradi preprečevanja širjenja epidemije se lahko odredi tudi druge posebne ukrepe, določi pogoje za potovanje v državo, prepove oz. omeji gibanje prebivalstva, zbiranje ljudi, promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

Ob nalogah ministrstva in NIJZ načrt podrobno predpisuje dejavnosti za ostala ministrstva. Predvideva tudi način obveščanja javnosti. Po aktiviranju štaba Civilne zaščite RS je ta tisti, ki pripravlja in posreduje javnosti sporočila glede poteka zaščitno-reševalnih dejavnosti.

tz/apo
© STA, 2020