Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Uprava za varno hrano opozarja na primerno ravnanje potrošnikov s pekovskimi izdelki

Ljubljana, 11. marca - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjih dneh prejela več prijav, ki se nanašajo na neprimerno rokovanje potrošnikov s svežim kruhom in drugimi pekovskimi izdelki. Nekateri kupci namreč ob nakupu ne uporabljajo rokavic ali prijemalk. Podobno opozorilo velja za sveže sadje in zelenjavo.

Ljubljana.
Kruh.
Foto: Domen Grögl/STA

Pri preverjanju prijav so na upravi za varno hrano ugotovili, da nekateri kupci izvajajo nakup nezaščitenih pekovskih živil in kruha brez uporabe rokavic ali prijemalk. "Pri tem segajo na police, živila otipavajo ter jih tudi vračajo nazaj na police," so opisali.

Čeprav imajo trgovci na prodajnih mestih nameščena obvestila in navodila, kako ravnati ob nakupu nezaščitenih živil, potrošniki teh ne upoštevajo oz. pri tem niso dosledni.

Zaradi navedenega je uprava Trgovinsko zbornico Slovenije pozvala, da svoje člane opozori na navedeno problematiko in da trgovci ponovno ocenijo, ali obstoječi načini prodaje kruha in drugih pekovskih izdelkov zagotavljajo primerno zaščito oz. jih ustrezno prilagodijo.

Hkrati potrošnike pozivajo, da pri nakupu nepredpakiranih živil obvezno uporabljajo rokavice oz. prijemalke, kljub uporabi rokavic pa živil ne otipavajo oziroma prebirajo. V primeru, ko zaznajo kakršno koli nehigensko ravnanje z živili, naj o tem obvestijo trgovca.

Opozorilo glede higienskega ravnanja velja tudi za sveže sadje in zelenjavo, katerega zrelost potrošniki prevečkrat preverjajo z otipavanjem z nezaščitenimi rokami in vračanjem na prodajno mesto, so še zapisali na upravi.

mg/bdo
© STA, 2020