Nemški CDU bo novega predsednika dobil konec aprila

Berlin, 24. februarja - Nemški krščanski demokrati CDU bodo svojega novega vodjo izbrali na izrednem kongresu 25. aprila, so danes povedali viri v stranki. Novi predsednik ali predsednica stranke bo najverjetneje tudi skupni kanclerski kandidat CDU in Krščansko-socialne unije CSU na nemških parlamentarnih volitvah jeseni 2021.

Nemčija, Hamburg.
Kongres nemških krščanskih demokratov (CDU) v Hamburgu, na katerem je so kot novo vodjo CDU izvolili dosedanjo generalno sekretarko Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je tako nasledila dopsedanjo vodjo in nemško kanclerko Angelo Merkel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Novega vodjo morajo izbrati, potem ko je aktualna predsednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer pred dvema tednoma napovedala svoj odstop.

Med možnimi kandidati za novega predsednika se omenjajo pravnik Friedrich Merz, minister za zdravje Jens Spahn, ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, vodja CSU Markus Söder in nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen.

Anketa inštituta YouGov je pokazala, da si največ vprašanih, 18 odstotkov, želi, da bi bil kanclerski kandidat unije CDU/CSU Merz.

blm/set/mc/blm
© STA, 2020