Uveljavljena zakonska podlaga za enako plačilo malice v komunali

Ljubljana, 22. februarja - Veljati je začela novela zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, ki izenačuje zneska za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih.

Ljubljana.
Nadaljevanje seje DZ, na kateri so med drugim odločali o kandidaturi Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico, obravnavali pa so tudi predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Zakon o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov je doslej višino regresa za prehrano med delom za subjekte v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma države, med katere sodi večina komunalnih podjetij, omejeval na 4,61 evra na dan. Medtem so delavci v podjetjih v zasebni lasti po kolektivni pogodbi komunalne dejavnosti za to prejemali 6,12 evra.

Ob potrjevanju sprememb zakona je bilo sicer slišati opozorila, da bi višje povračilo stroškov za malico lahko zvišalo cene komunalnih storitev. Poslanci so zato pristojne pozvali, naj cen ne zvišajo.

mlu/bdo/mlu
© STA, 2020