Rudi Zavrl: Nogometa se nisem naveličal

Ljubljana, 14. februarja - Častni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl po dolgih letih končuje dejavnosti v nogometu, a bo vedno povezan z njim. Nekdanji nogometaš, potem pa kar 20 let predsednik NZS, bo končal tudi delo delegata na evropskih tekmah, s katerim se je ukvarjal med predsednikovanjem na zvezi in tudi po letu 2009, ko je zapustil krovno organizacijo.

Brdo pri Kranju.
Nekdanji nogometaš in predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Letos sem še zadnje leto delegat na nogometnih tekmah, potem pa je tudi s tem konec. Nogometa se nisem naveličal, spremljam ga, kolikor je mogoče. Sicer bolj po televiziji, v živo sem hodil na tekme Olimpije, a zdaj je mojih obiskov manj, saj televizija diktira večerne termine, ki mi ne dišijo. Nimam rad nasilja, rasizma, žaljenja, zato tudi evropsko zvezo prosim, če me ne pošilja na rizične tekme. Raje hodim na prvenstva mlajših kategorij," je za STA dejal Zavrl, ki je bil delegat na številnih klubskih in reprezentančnih poslasticah.

"Moj vrhunec je bil zagotovo dvoboj med Manchester Unitedom in Realom, ko je Angleže vodil Alex Ferguson, Špance pa Jose Mourinho, bilo pa je še nekaj vrhunskih tekem. Pa tudi takšnih, ki se jih ne spominjam prav rad. Med drugim sem bil v Jugoslaviji delegat na tekmi Dinamo - Crvena zvezda, ko je na Maksimirju prišlo do navijaških izgredov. Kaj smo vse tam doživeli, zraven koga sem se vse takrat nahajal. Nogomet mi je res veliko dal. To, kar sem v njega vlagal, mi je povrnil na najboljši možen način," je razkril Zavrl, ki ga bodo na nogomet spominjala le še srečanja s svojimi športnimi prijatelji, kot sam pravi, teh ne manjka.

In o njih tudi rad govori: "Redno sem v stiku z nogometnimi prijatelji. Dobivamo se na kavici, redno sem na stadionu Ljubljane. Prav zdaj se pripravljam na rojstni dan legendarnega vratarja Antona Žabjeka, ki bo vstopil v osmo desetletje življenja. Njega sem res cenil in ga seveda še zdaj. Tako kot Braneta Oblaka, ki je tudi po mojem mnenju najboljši slovenski nogometaš. To je mogoče subjektivno mnenje, razumem druge, ki menijo drugače, ampak po mojem mnenju je Oblak v sedemdesetih letih igral nogomet, ki ga igrajo najboljši zdaj. Pogovarjal sem se z mnogimi igralci Bayerna, vsi ga cenijo, Karl Heinz Rummenigge mi je povedal ogromno lepih stvari o časih, ko je bil Brane pri Bayernu."

O nogometu bo lahko še vedno kramljal tudi s sinom Alešem Zavrlom, ki je v službi na Evropski nogometni zvezi (Uefa), pred tem pa je bil kar nekaj časa tudi generalni sekretar NZS.

"Na sina sem zelo ponosen. Moram priznati, da nisem bil ravno najbolj zadovoljen, ko ga je generalni sekretar Dane Jošt vzel v službo. Pa ne zaradi tega, ker bi se bal obtožb zaradi nepotizma, enostavno sem si želel, da kariero naredi kje drugje. Priznam pa, da je v Sloveniji v zvezi z licenciranjem naredil veliko dobrega, z licenciranjem pa se ukvarja tudi na Uefi," je sina pohvalil Zavrl, ki dela predsednika NZS ni opravljal profesionalno, kot pravnik je namreč vodil Geodetski zavod Slovenije, a je že nekaj časa v pokoju.

"Tudi na to delo imam lepe spomine. Praktično sem opravljal dve službi na dan, veliko nogometnega dela sem opravil tudi na zavodu. Tam smo se večkrat dobili, tam smo sprejeli tudi kakšno pomembno odločitev. Tudi profesionalno službo sem imel rad, a če bi moral izbirati, katera mi je bila ljubša, bi izbral nogomet. Nogomet je bil in bo moje življenje," je v pogovoru za STA povedal Zavrl, ki je novembra lani praznoval 70. rojstni dan.

ic/zza
© STA, 2020