V petek in soboto bodo srednje in višje šole ter fakultete zasedli bodoči dijaki in študenti

piše Vlasta Ivić

Ljubljana, 11. februarja - Srednje in višje šole ter fakultete so za konec tedna pripravile informativne dneve, na katerih bodo bodočim dijakom in študentom ponudile čim več koristnih informacij za lažjo odločitev o izbiri izobraževanja. Pri tem jim bodo pomagali kolegi iz dijaške skupnosti in študentskih organizacij. Za bruce je na voljo 18.636 mest, za dijake 23.782.

Ljubljana.
Študenti.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Informativni dnevi so namenjeni bodočim študentom in dijakom, da se lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, ki jih čaka po šolanju, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Večina srednjih šol bo mladim vrata odprla v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Na šolah z objavljenimi vabili na informativne dneve bodočim dijakom obljubljajo podrobno predstavitev programov, ogled šole in seznanitev z možnostmi nadaljnjega šolanja.

Fakultete in višje šole bodo s predstavitvami v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri nagovarjale srednješolce oziroma bodoče študente. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta v petek mlade sprejeli že ob 9. oz. 11. uri.

Zanimive predstavitve, spoznavanje novega študijskega okolja...

Fakultete in tri umetniške akademije ljubljanske univerze za petek in soboto pripravljajo zanimive predstavitve, na katerih bodo bodoči bruci izvedeli vse o študentskem življenju v prestolnici. Pri tem jim bodo z gradivom in brošurami ter številnimi informacijami pomagali starejši kolegi iz ljubljanske študentske organizacije (ŠOU v Ljubljani).

Tudi mariborski študenti se pripravljajo na informativne dni. Študentska organizacija mariborske univerze (ŠOUM) bo bodoče študente pozdravila z informatorji in ključnimi informacijami o študiju ter obštudijskimi dejavnostmi.

Bodoče primorske študente pa bodo v sodobno opremljenih predavalnicah nagovorili dekani fakultet skupaj s predstavniki študentov primorske študentske organizacije (ŠOUP) in jim obenem odgovorili na vprašanja v zvezi s študijem, nastanitvijo in podobno.

Novogoriška univerza se bo na informativnih dnevih predstavila s sedmimi študijskimi programi 1. stopnje ter devetimi 2. stopnje. Informativni dnevi za obe stopnji bodo potekali v prostorih univerze v dvorcu Lanthieri v Vipavi, v Novi Gorici (Rožna Dolina) in Ajdovščini ter na različnih lokacijah v Ljubljani.

Tudi tokrat brezplačni avtobusni prevozi na Obalo

V času informativnih dni bo primorska univerza ponovno organizirala brezplačen avtobusni prevoz za dijake iz oddaljenih krajev. V petek bodo vozili na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Postojna-Koper-Izola-Portorož in nazaj. Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden ob 17. uri iz Portoroža.

Mariborska univerza pa letos za bodoče študente ne organizira brezplačnih avtobusnih prevozov izpred glavne železniške postaje v Mariboru do fakultet, saj se je v preteklih letih izkazalo, da niso potrebni.

Ker se bo veliko mladih odločilo za prevoz z vlaki, Slovenske železnice za petek in soboto napovedujejo okrepljene garniture rednih vlakov. Če bosta vozila tudi izredna vlaka iz Litije in Celja, kot sta lani, pa bo znano najverjetneje v prihodnjih dneh.

Na ljubljanski avtobusni postaji bodo imeli za nakup ali polnjenje kartice mestnega prometa odprtih več blagajn kot sicer, tam pa bodo tudi informatorji ŠOU v Ljubljani, ki bodo usmerjali k želenim šolam. Za lažje načrtovanje poti je na spletni strani avtobusne postaje zavihek Informativni dnevi 2020 s povezavami do seznama srednjih ter višjih strokovnih šol in fakultet ljubljanske univerze in seznam dijaških in študentskih domov ter voznih redov.

Ljubljanski potniški promet (LPP) bo v teh dneh nudil nasvete za potovanja do izbranih izobraževalnih ustanov s pomočjo sheme linij z vrisanimi izobraževalnimi ustanovami in rubrike Načrtuj pot ter s pomočjo spletne aplikacije za napovedi prihodov avtobusov. Za informacije o tem, s katerim avtobusom potovati, se mladi lahko obrnejo tudi na voznike, lahko pa se zglasijo tudi v potniškem centru LPP na Slovenski cesti 56. Tistim, ki ne vedo, kako priti do želenega cilja, na LPP svetujejo ogled spletne strani http://www.lpp.si/kako-do-nas-nacrtovanje-poti-z-lpp.

Dan odprtih vrat študentskih in dijaških domov

V okviru tokratnih informativnih dni bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2159 mest, lani jih je bilo 2037. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 2. april.

Po navedbah pristojnega ministrstva osnovno šolo letos zaključuje 18.053 učencev, kar je 369 več kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 23.782 vpisnih mest na srednjih šolah, lani 23.756.

Za študente višjih šol je v naslednjem študijskem letu na voljo 11.664 mest, za študente univerzitetnega izobraževanja pa 18.636 mest.

tz/vi/moz/apo
© STA, 2020