Benetke kljub koronavirusu vabijo s pisanim karnevalskim programom

Benetke, 8. februarja - Kljub zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa se bo danes v Benetkah začel tradicionalni karneval z obsežnim programom za vsak okus. Karneval vsako leto v mesto na vodi privabi turiste s celega sveta, ki občudujejo tradicionalne maske in se fotografirajo z njimi.

Italija, Benetke.
Pustni karneval v Benetkah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Letos bo dogajanje v mestu popestrilo okoli 50 prireditev, koncertov, predstav in drugih dogodkov. Karneval bo zapolnil skoraj vse kulturne ustanove, med drugim muzej Peggy Guggenheim in gledališče La Fenice.

Med vrhunci programa je tradicionalni angelski let, ko se mladenka v kostumu tradicionalno opoldne z zvonika na Markovem trgu spusti med množico. Letos bo spust 16. februarja.

Prvič je bil beneški karneval omenjen že v 11. stoletju, leta 1296 pa je bil dan pred začetkom posta razglašen za praznik. Festival je bil vsako leto bolj priljubljen in obširen, dokler niso ob padcu Beneške republike konec 18. stoletja prepovedali beneške kostume, karneval pa je zamrl. Z nekaj izjemami so ga ponovno uspešno oživeli leta 1979, piše na spletni strani karnevala.

Festival, ki se bo letos sklenil 25. februarja, letno v mesto privabi več milijonov obiskovalcev, ki občudujejo in fotografirajo ljudi, oblečene v razkošne kostume in tradicionalne beneške maske. Med slednjimi so značilne maske commedie dell'arte, ki predstavljajo posamezne vloge v družbi. Tradicionalno so maske narejene iz usnja, porcelana ali stekla ter so preprostih oblik.

Letošnji karneval pa bo zaznamoval tudi koronavirus, ki je konec lanskega leta izbruhnil na Kitajskem, okužbe pa so potrdili tudi v Italiji. Hotelirji so opazili upad kitajskih turistov, manjšo obiskanost pa sicer beležijo že vse od poplav lani jeseni. Tako letos verjetno v karnevalskem času hoteli in nastanitve ne bodo popolnoma zapolnjene.

set/vr
© STA, 2020