Šarec glede arbitraže zmeren realist

Bruselj, 7. februarja - Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je danes v Bruslju dejal, da je glede arbitražnega spora s Hrvaško zmeren realist in izpostavil dejavnik volitev. Če bi imeli obe državi volitve v istem letu, bi bilo nato več časa za umirjene razmisleke, kajti do zdaj so bile volitve v eni ali drugi državi razlog, da rešitev ni bilo, je menil.

Belgija, Bruselj.
Izjava za medije predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca po sestanku s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.
Foto: Thierry Monasse/STA

Na vprašanje, ali se strinja z oceno evropskega komisarja Janeza Lenarčiča, da je ponujena sporazumna predložitev arbitražnega spora Sodišču EU dobra možnost, je Šarec odgovoril, da je to Lenarčičeva ocena, in izpostavil, da morajo biti takšne poteze usklajene s sosedi.

Ponovil je še, da je meja določena z arbitražo in da je Hrvaška na potezi, da se začne pogovarjati o implementaciji. Ob tem je spomnil, da je to še enkrat povedal tudi premierju Andreju Plenkoviću, ko sta se srečala v Davosu.

pm/ms
© STA, 2020