Luka Turk v Blejskem jezeru odplaval svetovni rekord

Bled, 5. februarja - Na svetovnem prvenstvu v zimskem plavanju v 25-metrskih bazenih je plavalec Luka Turk odplaval nov svetovni rekord. Absolutni svetovni rekord na 200 metrov prosto v mrzli vodi, danes je bila temperatura Blejskega jezera le 6 stopinj Celzija, je bil doslej 2:02 minute, Turk pa je sedaj rekord postavi 1:59,49.

Zadovoljen je ob koncu povedal, da nov svetovni rekord ni "rokavica za ostale plavalce," saj je njegov nasprotnik le čas. Zadovoljen je povedal, da bo vztrajal v plavanju v mrzli vodi, tekmoval bo tudi na severu Evrope, kar mu predstavlja poseben izziv.

Na tem svetovnem prvenstvu na Bledu bo skupno odplaval šest disciplin, v torek je odplaval najdaljšo, to je 1000 metrov. V četrtek ga čaka še start na 450 metrov, nato pa do konca prvenstva le še krajše discipline.

Za tekmovanje v zimskem plavanju na Bledu je prijavljenih 1053 plavalcev iz 36 držav. Vse več pa je zanimanja tudi v Sloveniji, saj bo med znanimi Slovenci plaval tudi dobitnik olimpijske kolajne v veslanju Jani Klemenčič.

Video posnetek na utrinek s prvenstva v zimskem plavanju je dosegljiv na https://youtu.be/8XE9IqwKmqM

np/rr/zzb/np
© STA, 2020