Anketa: Večina Škotov podpira neodvisnost od Združenega kraljestva

Edinburgh, 4. februarja - Večina Škotov podpira neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva, je pokazala v ponedeljek objavljena anketa. Za neodvisnost bi glasovalo 52 odstotkov vprašanih, kar je najvišja podpora od referenduma o brexitu poleti 2016.

Škotska, Glasgow.
Shod v Glasgowu 11. januarja, na katerem je na tisoče ljudi zahtevalo izvedbo referenduma o neodvisnosti, saj se ne strinjajo z britanskim izstopom iz EU. Shod je potekal pod geslom Škotska ima pravico odločiti.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Včeraj objavljena anketa je že tretja v zadnjih dveh tednih, ki kaže na višjo podporo škotski neodvisnosti. Delež je v minulih dveh anketah znašal 50 oziroma 51 odstotkov.

Na referendumu leta 2014 so Škoti zavrnili odcepitev od Združenega kraljestva s 55 odstotki. Vendar škotska premierka Nicola Sturgeon trdi, da so se okoliščine z referendumom o brexitu bistveno spremenile. Zahteva nov referendum o neodvisnosti, a britanska vlada to zavrača. Škoti so na referendumu o brexitu z 62 odstotki glasov podprli obstanek Združenega kraljestva v uniji.

blm/mc/blm
© STA, 2020