Na Otoku od danes tudi spominski kovanec ob brexitu

London, 31. januarja - V Združenem kraljestvu bodo danes, na dan ko država zapušča EU, izdali spominski kovanec ob brexitu. V obtok danes prihaja okoli tri milijone kovancev za 50 penijev, kasneje letos pa še sedem milijonov. Na kovancu v angleščini piše: "Mir, blaginja in prijateljstvo z vsemi narodi. 31. januar 2020".

Velika Britanija, London.
V Združenem kraljestvu bodo danes, na dan ko država zapušča EU, izdali spominski kovanec ob brexitu. V obtok prihaja okoli tri milijone kovancev za 50 penijev, kasneje letos pa še sedem milijonov. Na kovancu v angleščini piše: "Mir, blaginja in prijateljstvo z vsemi narodi. 31. januar 2020".
Foto: Xinhua/STA

Britanska javnost se je na spominski kovanec odzvala različno. Nekateri zagovorniki obstanka Združenega kraljestva v Evropski uniji so tako že napovedali, da ga ne bodo sprejeli, če jim ga bodo v trgovini ali drugje hoteli dati.

Vlada v Londonu je nameravala spominski kovanec izdati že 31. oktobra lani, ko je bil predviden brexit. Ker je bil datum izstopa preložen na 31. januar, so morali spominske kovance pretopiti in narediti nove, poročajo britanski mediji.

blm/mc/blm
© STA, 2020